WORLD

Criza din Coreea de Sud se adâncește! Președintele are interdicție de a călători în străinătate

Criza din Coreea de Sud se adâncește Președintele are interdicție de a călători în străinătate
sursa foto: colaj foto

Președintelui din Coreea de Sud, Yoon Suk Yeol, i s-a interzis să părăsească țara din cauza unei încercări eșuate de impunere a legii marțiale, a declarat luni un oficial al Ministerului Justiției, în contextul în care se fac tot mai multe apeluri pentru demiterea sa și al adâncirii crizei conducerii, arată Reuters.

Yoon și-a cerut scuze pentru tentativa eșuată și a declarat că își lasă soarta politică și juridică în seama Partidului Puterea Poporului (PPP), aflat la putere, dar nu a demisionat. El a devenit subiectul unei anchete penale, potrivit rapoartelor mass-media locale.

Luni, Ministerul Apărării a declarat că Yoon este în continuare, din punct de vedere legal, comandant suprem, însă disensiunile tot mai mari în rândul ofițerilor militari de rang înalt împotriva președintelui au pus sub semnul întrebării controlul acestuia asupra puterii, arată Reuters.

Oh Dong-woon, șeful Biroului de investigare a corupției pentru oficialii de rang înalt, a declarat că i-a interzis lui Yoon să călătorească în străinătate, atunci când a fost întrebat în cadrul unei audieri parlamentare ce măsuri au fost luate împotriva președintelui.

Președintele din Coreea de Sud are interdicție de a călători în străinătate

Un oficial al Ministerului Justiției, Bae Sang-up, a declarat comisiei că ordinul de interdicție de călătorie a fost executat. Comisia a fost înființată în 2021 pentru a investiga oficialii de rang înalt, inclusiv președintele și membrii familiilor acestora, dar nu are autoritatea de a urmări în justiție președintele. În schimb, legea îi cere să trimită problema la biroul procurorilor.

Deși Yoon a supraviețuit unui vot de punere sub acuzare în parlament sâmbătă, decizia partidului său de a delega autoritatea prezidențială prim-ministrului a aruncat aliatul-cheie al SUA într-o criză constituțională.

Yoon a refuzat apelurile, inclusiv unele din cadrul propriului partid de guvernământ, de a demisiona, dar viitorul său părea mai incert în weekend, când agenția de știri Yonhap a raportat că a fost anchetat penal pentru presupusă trădare.

Fostul ministru al apărării, arestat

Duminică, procurorii l-au arestat pe fostul ministru al apărării Kim Yong-hyun pentru presupusul său rol în declararea legii marțiale la 3 decembrie, a raportat Yonhap.

La 3 decembrie, Yoon a acordat armatei puteri de urgență extinse pentru a elimina ceea ce el a numit „forțe anti-statale” și adversari politici obstructivi. El a anulat ordinul șase ore mai târziu, după ce parlamentul a votat împotriva decretului.

Pe fondul reacțiilor, mai mulți oficiali militari, inclusiv ministrul interimar al apărării, au declarat că nu vor urma niciun nou ordin de a impune din nou legea marțială.

S-a cerut arestarea președintelui

Principalul partid de opoziție, Partidul Democrat (DP), a cerut ca Yoon să fie deposedat de autoritatea sa asupra armatei. De asemenea, PD a cerut arestarea lui Yoon și a oricărui oficial militar implicat în fiascoul legii marțiale.

Șeful unui grup de lucru înființat de partidul lui Yoon pentru a gestiona eventuala demisie „ordonată” a acestuia, Lee Yang-soo, a declarat că echipa va lua în considerare toate opțiunile și calendarul plecării anticipate a președintelui „fără nicio limitare”.

Duminică, liderul PPP Han Dong-hoon a declarat că președintele va fi exclus din afacerile externe și alte afaceri de stat, iar prim-ministrul Han Duck-soo va gestiona afacerile guvernamentale.

Această propunere a atras critici din partea opoziției, care susține că este neconstituțională. Aceasta susține că Yoon trebuie să fie pus sub acuzare sau să demisioneze și să fie urmărit penal, și intenționează să depună sâmbătă un alt proiect de lege privind punerea sub acuzare.

Chang Young-soo, profesor la Facultatea de Drept a Universității Coreene, a declarat că președintele a putut delega autoritate prim-ministrului, în special controlul său asupra armatei, dar există o dezbatere cu privire la faptul dacă prim-ministrul are autoritatea de a acționa ca șef de stat în chestiuni diplomatice.

„De asemenea, spre deosebire de un vicepreședinte american, un prim-ministru sud-coreean nu este ales, ceea ce înseamnă că legitimitatea democratică este slabă. Prin urmare, va fi o problemă și cât timp poate dura acest sistem”, a spus el.

REACȚIE MILITARĂ

Liderul opoziției, Lee Jae-myung, a declarat luni că criza politică amenință să provoace pagube ireversibile celei de-a patra economii din Asia, un important furnizor mondial de cipuri de memorie.
Ministerul de Finanțe și autoritățile de reglementare din Coreea de Sud au declarat că vor depune toate eforturile pentru a stabiliza piețele financiare prin implementarea de planuri de urgență și prin creșterea lichidităților până la sfârșitul lunii decembrie.

În cel mai recent semn de disensiune în rândurile armatei, comandantul forțelor speciale ale Coreei de Sud a declarat că i s-a ordonat să își trimită trupele în parlament săptămâna trecută pentru a opri un vot de respingere a legii marțiale.

Colonelul Kim Hyun-tae, comandantul Grupului 707 de misiuni speciale, a declarat că își asumă responsabilitatea pentru acțiunile trupelor sale, dar că a acționat la ordinele ministrului apărării de atunci, Kim Yong-hyun.

„Am fost cu toții victime care au fost folosite de fostul ministru al apărării”, a declarat el reporterilor în fața Ministerului Apărării.

El a declarat că nu a anunțat armata despre planul său de a vorbi cu presa, de teamă că ar putea fi oprit.

Proteste pe străzi

Decizia lui Yoon de a declara stare de urgență a stârnit proteste pe străzi și a stârnit îngrijorare în rândul aliaților Seulului.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a renunțat la planurile de a călători în Coreea de Sud, iar secretarul de stat Antony Blinken l-a sunat pe omologul său sud-coreean, spunând că se așteaptă ca procesul democratic să prevaleze.

Statele Unite au 28 500 de militari staționați în Coreea de Sud, o moștenire a Războiului din Coreea din 1950-1953.

Tulburările de la Seul survin într-un moment geopolitic important în regiune, Coreea de Nord ar fi trimis trupe pentru a ajuta Rusia în războiul împotriva Ucrainei, pe fondul creșterii legăturilor militare dintre Moscova și Pyongyang.

Ministrul sud-coreean de externe Cho Tae-yul a declarat oficialilor ministerului: „De asemenea, trebuie să fim neclintiți în eforturile noastre de a restabili încrederea partenerilor noștri și de a ne ridica din nou la înălțimea așteptărilor comunității internaționale față de Coreea”.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate
Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le...
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane...
Ultimatumul lui Trump pentru Putin: „Va deveni tot mai rău”
Ultimatumul lui Trump pentru Putin: „Va deveni tot mai rău”
Deturnarea avioanelor, actul de curaj făcut cu fața către Vest. Curajul nebun al românilor care au ajuns până în Austria la bordul unui avion pilotat de secund
Deturnarea avioanelor, actul de curaj făcut cu fața către Vest. Curajul nebun al românilor care...
Gabriela Cristea, pe urmele lui Denise Rifai. Şi-a schimbat radical coafura, iar filtrele au completat noul look
Gabriela Cristea, pe urmele lui Denise Rifai. Şi-a schimbat radical coafura, iar filtrele au completat...
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are...
Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova,...
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de...
Ordinea în care trebuie amestecate ingredientele pentru cele mai gustoase chiftele. Secretul ca să iasă pufoase și savuroase
Ordinea în care trebuie amestecate ingredientele pentru cele mai gustoase chiftele. Secretul ca să iasă...
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în...
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a...
Chimicalele care ne înbolnăvesc, interzise. Revoluție în industria alimentară
Chimicalele care ne înbolnăvesc, interzise. Revoluție în industria alimentară
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani