NEWS

Cum arată Parcul Liniei din București, înainte de deschiderea oficială din 1 iunie

Cum arată Parcul Liniei din București înainte de deschiderea oficială din 1 iunie
31 mai 2023 | 20:05

Cum arată Parcul Liniei din București, înainte de deschiderea oficială din 1 iunie. Pe o suprafață de 4 ha, spațiul de recreere a fost ridicat pe un teren insalubru, brăzdat de o linie de cale ferată industrială devenită inutilă orașului.

Parcul Liniei este primul mare parc ce se deschide în 2023 în București.

Cum arată Parcul Liniei din București. Se va deschide în etape

Aflată la granița cartierelor Militari cu Drumul Taberei, între Plaza Mall România și Cora Lujerului, calea ferată a fost acoperită cu o podea de lemn, iar lângă ea au fost sădite iarbă, plante perene și copaci.

S-au montat pavele pentru alei și s-a turnat un covor elastic din cauciuc pentru locul de joacă.

După 6 luni de la deschiderea șantierului, prima bucată din Parcul Liniei se deschide oficial pe 1 iunie de către Primăria Sectorului 6, dar pregătirea a durat aproape un an în care s-a organizat un concurs pentru proiectarea lui, s-a salubrizat zona, s-a încheiat înțelegere cu CFR pentru acoperirea liniei de tren și s-a organizat o consultare publică pentru a stabili ce utilitate va avea parcul.

Bucureștenii au dorit mai mult spațiu verde, zone de promenadă și de sport, piste de biciclete și loc de joacă pentru copii.

Urmează încă două faze care se deschid gradual, la finalul anului 2023 și anul viitor. La final, vor fi 4,2 km de parc, cel mai mare parc liniar din Europa, după cum susține Primăria Sectorului 6.

Pe 1 iunie, de ziua Copiilor, la ora 10.00, la inaugurarea primei bucăți construite din Parcul Liniei, va veni primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu.

Parcul Liniei, în cifre

  • Pistă de biciclete pe o lungime de 1,1 km;
  • Două terenuri de baschet construite la standardele Federației Intrenaționale de Baschet, cu gradene pentru spectatori;
  • Cel mare mare skatepark din sector;
  • Fântână drydeck;
  • Loc de joacă de aproape 2.000 mp, cu echipamente pentru copiii între 1 și 14 ani. Acestea sunt amenajate pe trei grupe de vârstă: 1-5 ani, 3-8 ani, 4-14 ani. Vor fi leagăne inclusiv pentru „mama și copilul”, trasee sportive, toate construite din lemn și funie. Întreaga suprafață este prevăzută cu covor elastic din cauciuc.
  • 18 fotolii tip puf și zece hamace, ce vor fi amplasate în diverse zone;
  • Sunt 104 bănci, 53 de coșuri de gunoi, cinci cișmele cu apă potabilă.
  • Calea ferată a fost încadrată peisagistic și acoperită cu un deck de lemn, pe o suprafață de 1.850 mp.
  • În Parcul Liniei, Faza 1, au fost plantați 1.807 arbori și arbuști, plus 3.022 de flori.

Lucrările de amenajare au loc etapizat: Faza I, cuprinsă între Lujerului – Gara Cotroceni, gata în iunie 2023; Faza II, cuprinsă între Gara Cotroceni – Bd. Doina Cornea va fi gata în iarna 2023; Faza III, cuprinsă între Lujerului – Valea Cascadelor va fi gata în vara anului 2024.