NEWS

Cum s-a produs prima explozie din Crevedia: doi oameni încercau să mute gaz între cisterne. Stația GPL îi aparține fiului primarului din Caracal și nu avea autorizație FOTO & VIDEO

Cum s-a produs prima explozie din Crevedia doi oameni încercau să mute gaz între cisterne. Stația GPL îi aparține fiului primarului din Caracal și nu avea autorizație FOTO  VIDEO
INQUAM Photos/ Octav Ganea

Cum s-a produs prima explozie din Crevedia, care a ucis cel puțin un om și a rănit 46 de persoane. Stația GPL îi aparține fiului primarului din Caracal, Ion Doldurea. Firma se numește Flagas SRL și administrează, după toate informațiile, o stație GPL dezafectată, folosită ca depozit de gaz. 

Surse oficiale susțin că motivul producerii tragediei ar fi faptul că doi cetățeni ar fi încercat, în cursul zilei de sâmbătă, să mute gaz dintr-o cisternă în alta.

Cum s-a produs prima explozie din Crevedia. Activitatea stației GPL fusese suspendată de ISU

Firma se numește Flagas SRL și administrează, după toate informațiile, o stație GPL dezafectată, folosită ca depozit de gaz.

Activitatea de vânzare de carburanţi către cetăţeni a fost suspendată de ISU, potrivit primarului din Crevedia.

„Au scos o cisternă, mai sunt două în incinta care stă să se prăbuşească.” a spus acesta.

”Când am venit eu la primărie, această locaţie avea suspendată activitatea de cei de la ISU, nu mai avea voie să vândă carburanţi la cetăţeni. Dar venea cisterna, încărcau, ştiu ei ce făceau. Cei de la ISU au fost de 2-3 ori în control, dar mai multe informaţii nu deţin. Nu mai aveau voie să vândă la butelii la cetăţeni, dar cisternele încărcau acolo”.

Doctorul Opriţa, coordonatorul SMURD a declarat sâmbătă noaptea că au fost aduşi 30 de răniţi, trei din explozia iniţială, 27 din a doua, colegi pompieri. Medicul a precizat că cinci salvatori sunt în stare gravă.

Opt răniți în stare gravă. Se încearcă transferul în străinătate în cursul acestei dimineții

Bogdan Opriţa a mai anunţat că au fost identificate şapte locuri în afara ţării, prin Mecanismul de Protecţie civilă europeană, în care aceştia să fie duşi, iar MApN pune la dispoziţie două aeronave iar în cursul acestei dimineţi vor începe transferul în strâinătate a răniţilor grav.

”Au fost aduşi un număr de30 de victime, 3 din explozia iniţială, 27 din a doua explozie, din păcate sunt colegi ai noştri, pompieri şi un poliţst. Dintre aceşti 30 de pacienţi, unul singru nu prezenta arsuri, a venit policontuzionat, afectat de suflul  exploziei, restul prezintă arsuri. Mai grav dintre ei sunt cinci, dintre care din păcate doi sunt pompieri, intubaţi şi ventilaţi”, a anunţat coordonatorul SMURD.

Doctorul a precizat că evoluţia pacienţilor arşi este una imprevizibilă, se face în dinamică astfel că este posibil ca leziunile să se agraveze şi să necesite şi aceştia măsuri de terapie intensivă sau intervenţii chirurgicale.

Bogdan Opriţa a mai anunţat că au fost identificate şapte locuri în afara ţării, prin Mecanismul de Protecţie civilă europeană, în care aceştia să fie duşi, iar MApN pune la dispoziţie două aeronave.

Explozii în lanț. Plan roșu de intervenție, plan alb pentru spitale

Mai multe explozii au avut loc, sâmbătă, 26 august, în localitatea dâmbovițeană Crevedia, la o stație de GPL. Cel puțin o persoană a murit, iar mai multe au fost rănite, unele având arsuri și pe „peste 80% din suprafața corpului”

A fost activat Planul Alb pentru spitalele din București, medicii fiind chemați de la domiciliu pentru a sprijini liniile de gardă, a anunțat Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca.

Deflagrația a afectat și câteva case din apropierea stației GPL (gaz petrolier lichefiat). 3000 de persoane de la casele din apropiere au fost evacuate.