LIFESTYLE

Cum se explică valul de turiști dispăruți sau decedați în Grecia. „Există un tipar „

Cum se explică valul de turiști dispăruți sau decedați în Grecia. Există un tipar

Cum se explică valul de turiști dispăruți sau decedați în Grecia. Acesta a început cu Michael Mosley, un medic și cunoscut prezentator TV din Marea Britanie, care a fost găsit mort la începutul acestei luni, după ce a făcut o drumeție la temperaturi caniculare pe insula grecească Symi.

Cazul lui Michael Mosley a fost doar primul din seria de decese și dispariții de turiști în Grecia, în condițiile în care țara este sub imperiul unui val de căldură puternic, la începutul verii, cu temperaturi care depășesc 40 de grade Celsius.

Cum se explică valul de turiști dispăruți sau decedați în Grecia. Ce spun legiștii

Sâmbătă, un turist olandez a fost găsit mort pe insula Samos. A doua zi, cadavrul unui turist american a fost găsit pe Mathraki, o mică insulă situată la vest de Corfu.

Albert Calibet, un alt turist american, este dat dispărut de când a plecat într-o excursie pe 11 iunie pe Amorgos. Și două franțuzoaice au dispărut pe Sikinos după ce au ieșit la plimbare, arată CNN.

Legiștii nu au precizat în toate aceste situații cauza decesului dar autoritățile avertizează populația să nu subestimeze impactul temperaturilor toride.

„Există un tipar comun”, a declarat pentru Reuters Petros Vassilakis, purtătorul de cuvânt al poliției din sudul Mării Egee, „toți au plecat în excursie „pe perioada temperaturilor ridicate”.

Impactul căldurii asupra organismului

Unii oameni de știință spun că ceea ce se întâmplă în Grecia oferă un semnal de alarmă cu privire la impactul căldurii extreme asupra organismului și, în special, asupra creierului, putând provoca confuzie, afectând capacitatea de luare a deciziilor și chiar percepția riscului.

Pe măsură ce schimbările climatice alimentează valuri de căldură mai lungi și mai severe, oamenii de știință încearcă să deslușească modul în care creierul nostru se confruntă cu această provocare.

Creierul este „comutatorul principal

Cercetările s-au concentrat în mod tradițional asupra impactului căldurii extreme asupra mușchilor, pielii, plămânilor și inimii, dar „creierul, pentru mine, este cheia tuturor”, a declarat Damian Bailey, profesor de fiziologie și biochimie la Universitatea din South Wales. Acesta este „comutatorul principal” pentru organism, a declarat el pentru CNN.

În creier se reglează temperatura corpului. Hipotalamusul, o mică structură în formă de diamant, acționează ca un termostat. Acesta menține fin temperatura internă a corpului la sau foarte aproape de 37 de grade Celsius. Atunci când este cald, hipotalamusul activează glandele sudoripare și lărgește vasele de sânge pentru a răcori corpul.

Dar creierul funcționează bine într-o gamă redusă de temperaturi și chiar și schimbările mici îl pot afecta. Mulți oameni vor fi familiarizați cu o senzație de lentoare și lenevie într-o zi caldă de vară.

Dar, pe măsură ce căldura crește, poate apărea efecte grave, inclusiv scăderea fluidelor din organism și diminuarea fluxului sanguin către creier, a spus Bailey. El compară creierul cu o mașină Hummer – are nevoie de resurse vaste pentru a funcționa.

Nu mai poți lua decizii complexe

Testele pe care le-a efectuat pe participanții la cercetare într-o cameră ambientală, unde a ridicat temperaturile de la 21 la 40 de grade Celsius, au arătat o scădere a fluxului sanguin către creier cu aproximativ 9% -10%.

„Aceasta este o mare problemă în ceea ce privește faptul că nu este suficient combustibil într-un motor care funcționează tot timpul turat”, a spus Bailey.

Căldura extremă poate perturba activitatea normală a creierului, a declarat Kim Meidenbauer, cercetător în neuroștiințe la Universitatea de Stat din Washington. Rețelele cerebrale care, de obicei, le permit oamenilor să gândească clar, să raționeze, să își amintească, să construiască și să formuleze idei, pot fi „date peste cap”, a declarat ea pentru CNN.

Devine mai greu să iei decizii complexe, cum ar fi ce drum să urmezi într-o drumeție – o decizie care pare simplă, dar care necesită cântărirea mai multor factori diferiți.

Există, de asemenea, dovezi care sugerează că oamenii sunt mai predispuși să ia decizii riscante și să se angajeze în comportamente impulsive atunci când sunt expuși la căldură, a adăugat ea.

O percepție alterată a riscului, împreună cu afectarea funcției cognitive, poate avea consecințe foarte grave. „Nu este vorba doar de faptul că te-ai putea încălzi puțin prea tare și poate că ai o arsură solară. Apar situații care pot pune viața în pericol, cum ar fi luarea unor decizii proaste, având judecata afectată”.

Cine este vulnerabil

Unele persoane sunt mai vulnerabile la căldură decât altele. Persoanele în vârstă, în special cele de peste 65 de ani, sunt mai expuse riscului, deoarece corpul lor nu se termoreglează întotdeauna la fel de bine. Persoanele care au dispărut în Grecia erau toate în vârstă de 50 de ani și peste.

Copiii foarte mici și femeile însărcinate se confruntă, de asemenea, cu un risc ridicat, la fel ca și cei cu afecțiuni preexistente, inclusiv cu afecțiuni psihice.

Dar căldura poate fi periculoasă pentru oricine.

Cum să vă protejați

Există lucruri pe care oamenii le pot face, ca și comportament, pentru a se proteja și a reduce riscul, spun experții.

Nu faceți exerciții fizice în cele mai fierbinți părți ale zilei, stați la răcoare și la umbră atunci când e posibil. Purtarea de haine largi și aplicarea de pungi de gheață pe cap și gât pot fi, de asemenea, de ajutor. Consumul de apă este vital și nu doar atunci când vă este foarte sete, a spus Bailey. Este important să nu se ajungă la un punct în care organismul pierde lichide mai repede decât le poate prelua. Experții recomandă, de asemenea, băuturi cu electroliți, care pot ajuta la înlocuirea unora dintre fluidele pierdute prin transpirație.

În plus, folosiți aplicații de partajare a locației, a spus Meidenbauer. „Asigurați-vă că cineva știe unde vă aflați”.

Pe termen lung, exercițiile fizice regulate sunt importante – cu condiția să nu fie afară în cele mai fierbinți momente ale zilei – deoarece pot ajuta organismul să se termoregleze. „Cu cât ești mai în formă, cu atât ești mai rezistent la aceste tensiuni climatice de mediu”, a spus Bailey.

„Nu contează cât de inteligent sau cât de în formă crezi că ești… dacă ieși afară la temperaturi de 40 de grade Celsius plus, chiar dacă ești bine pregătit, ești în pericol”.

 

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie....
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi...
Operaţiunea israeliană „Outstretched arm”. Israelienii au folosit avioane F-35 şi F-15 în atacul asupra portului yemenit Al Hodeida. Este cel mai complex şi îndepărtat atac al Israelului
Operaţiunea israeliană „Outstretched arm”. Israelienii au folosit avioane F-35 şi F-15 în atacul asupra portului...
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie de pământ mult și nici nu îți trebuie bani de investiții. O poți vinde oriunde și oricând
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Cât timp poți circula cu parbrizul spart. Mulți șoferi nu știu ce scrie în lege
Cât timp poți circula cu parbrizul spart. Mulți șoferi nu știu ce scrie în lege
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Reguli noi pe plajele din Grecia. Au scos dronele
Reguli noi pe plajele din Grecia. Au scos dronele
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...