Cum știi dacă dormi suficient. Scala Epworth îți arată nivelul de oboseală

de: Mihnea Tălău
27 10. 2024
www.somnart.ro

Cum știi dacă dormi suficient. Somnul este esențial pentru sănătate. În timpul somnului, celulele se regenerează, mușchii se odihnesc și se produc hormoni. Este o componentă crucială pentru echilibrul perfect al organismului. O persoană adultă ar trebui să doarmă între 7 și 9 ore în fiecare noapte, pentru a activa toate aceste funcții și a se simți în formă a doua zi.

Cum știi dacă dormi suficient

Nu toată lumea are nevoie de aceleași ore de somn, deși toți experții sunt de acord cu un minim de șapte și maximum nouă ore pe noapte, fiecare poate avea nevoi și senzații diferite.

În societatea contemporană, formată din stimuli permanenți, nu este ușor să urmezi sfaturile privind orele necesare odihnei organismului. Majoritatea oamenilor dorm puțin, iar bărbații adulți, în special, petrec mai puține ore dormind decât este necesar.

Dincolo de ore, este important să evaluăm calitatea somnului, pentru a înțelege dacă este și util. Trezirea bruscă în miezul nopții întrerupe fluxul de odihnă și, prin urmare, afectează calitatea somnului, potrivit impact.ro.

Somn sănătos sau somnolență

Centrul Statelor Unite pentru Controlul Bolilor a dezvoltat un test interactiv care poate fi făcut pe site-ul său web pentru a evalua calitatea somnului. Programul se bazează pe scala Epworth, o serie de întrebări cu răspunsuri multiple cu ajutorul cărora se evaluează calitatea somnului.

Fiecare întrebare are patru răspunsuri posibile, cărora li se atribuie un scor, iar pe baza scorului total colectat se identifică calitatea somnului.

Prin efectuarea testului, utilizatorul trebuie să indice care este posibilitatea de a adormi sau de a simți somnolență în fiecare dintre situațiile propuse. Încercând să răspunzi cât mai sincer posibil, scorul este 0, dacă există o posibilitate scăzută obțineți 1 punct, moderat 2 puncte, iar dacă posibilitatea este mare obțineți 3 puncte.

Oricine primește un scor de la 0 la 7 înseamnă că doarme normal și rareori este somnolent: între 8 si 9 însă, poate avea momente de somnolentă. Între 10 și 15 s-ar putea să vă simțiți prea somnoros în anumite situații și s-ar putea să vă gândiți să treceți pe la un medic; dacă obțineți un scor între 16 și 24, persoana are somnolență excesivă și ar trebui să vă consulte medicul.