Multe gospodine se întreabă cum tai ceapa fără să curgă lacrimi. Este cea mai enervantă parte din procesul de gătire. Totuși, există mai multe trucuri miraculoase care vor pune capăt acestei probleme.
Ceapa conține sulfoxizi aminoacizi. Din acest motiv sunt provocate aceste lacrimi nedorite. Aceștia formează acizii sulfenici în celule componente ale cepei. Aceștia împreună cu enzimele sunt păstrați în celule separate. Astfel, în momentul în care tăiem ceapa, se eliberează o enzimă numită alinaza.
Ceapa mai dulce sau cea roșie provoacă mai puține lacrimi, comparativ cu cea albă sau galbenă.
Folosește un cuțit ascuțit
Folosirea unui cuțit ascuțit este cel mai bun mod de a diminua gazele care ies din ceapă. Un cuțit ascuțit trece ușor prin ceapă, ceea ce face ca celulele să nu fie atât de agresate încât să elibereze o cantitate enormă de gaz, potrivit Libertatea.
Pune ceapa în congelator
Ceapa ținută în apa rece încetinește producția de substanțe chimice, iar gazul se va elibera mai greu. Pentru a funcționa trebuie să ții ceapa 10-20 de minute în apă cu gheață.
Ține o bucată de pâine în gură sau chiar apă
Poate suna pueril, dar va merge. Pâinea va aduna toți vaporii eliberați de ceapă și îi va împiedica să ajungă la ochii tăi. Nu mânca pâinea apoi, pentru că va avea gust de ceapă, așa că ar fi mai bine să o arunci. La fel putem spune că se întâmplă și cu apa.
Stoarce o lămâie pe fundul de lemn
Orice metodă merită încercată. Acidul citric din lămâie neutralizează enzimele iritante. Durează extrem de puțin timp să faci asta, iar efectul este garantat.