Sunt multe curiozități despre luna Februarie. Se pare că, așa cum bine știm toți, este cea mai scurtă lună din an. Mai mult decât atât, reprezintă sfârșitul anotimpului iarna.
În calendarul gregorian, luna Februarie este cea de-a doua lună, dar și cea mai scurtă din an. Are cea 28 de zile, iar în anii bisecți, odată la 4 ani, 29 de zile.
Curiozități despre luna Februarie
- Luna Februarie a fost denumită așa după Februalia, care era festivalul roman al purificării. Așadar, cuvântul februarie își are latinescul Febraurius. Acesta provine de la februum. Se traduce astfel prin modalitate de purificare, ofrandă sau obiect folosit la ritualul curățirii. Se face în fiecare pe data de 15 februarie. Purificarea era pentru casă și pentru câmpuri. De asemenea, lucrurile vechi erau aruncate din casă, iar pământul era pregătit pentru însămânțările de primăvară.
- Multă lume se întreabă de ce doar o dată la patru ani Februarie are 29 zile, iar acel an 366 de zile în total. Ei bine, se datorează faptului că cei care au făcut calculele astronomice au descoperit că mișcarea de revoluție în jurul Soarelui durează în jur de 365 de zile și șase ore. O dată la patru ani, aceste șase ore se adună, formând astfel o zi.
- În jur 13.000 mii de români trebuie să își serbeze ziua, teoretic, la patru ani, practic o fac fie pe 28 februarie, fie 1 martie.
- Februarie începe cu aceeași zi a săptămânii exact ca în lunile Martie și Noiembrie, în an obișnuit. Dacă vorbim de un an bisect, atunci va începe în aceeași zi ca în luna August, potrivit Wowbiz.
- Luna Februarie începe cu zodia Vărsător și se termină cu zodia Pești.
- În limbajul popular, luna Februarie mai este cunoscută și sub denumirea de Făurar.
- În această lună, ziua are 11 ore, iar noaptea 13 ore.
- În Februarie se sărbătorește, la români, Dragobete, ziua îndrăgostiților. Înseamnă, de fapt, „beat de dragoste”.
- Este o lună a tradițiilor legate de sfârșitul iernii și începutul primăverii.
- Pe data de 12 Februarie, în fiecare an, este Ziua Internațională a Copiilor Soldați, pentru a atrage atenția asupra problemelor copiilor care sunt implicați în conflicte armate.
- Pe 2 Februarie este celebrată Ziua Pământului.
- Mai nou, românii mai sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților, Valentine’s Day, pe data de 14 Februarie. A fost inspirată de Sfântul Valentin, un martir creștin din Roma.
- Există multe superstiții în această lună de iarnă care prevestesc vremea.
- În unele țări, pe data de 29 Februarie, se sărbătorește Ziua Burlacului. Se pare că este ziua când o femeie poate cere în căsătorie un bărbat. În cazul în care acesta o refuză, atunci el este obligat să îi dea bani sau să îi cumpere o rochie. Bineînțeles, în Europa, bărbatul îi cumpără femeii 12 perechi de mănuși, pentru a ascunde rușinea de a nu purta un inel de logodnă.