Sunt o mulțime de curiozități despre nuci, dar care nu sunt foarte cunoscute de toate persoanele. De asemenea, ele sunt foarte sănătoase și ajută la memorie.
Nucile ar trebui introduse în dieta noastră zilnică. Nu e nevoie să consumăm în cantități colosale, dar două-trei sunt excelente. Sunt cunoscute ca fiind bogate în proteine, vitamine din complexul B, vitamina A, dar și de lecitină și Omega-3.
Curiozități despre nuci
- Perioada de viață a nucului este în medie între 300 și 400 de ani și va rodi pentru prima dată la vârsta de zece ani.
- Frunzele de nuc produc o substanță numită juglona, care în timp se adună în sol făcând imposibilă viață altor plante sub nuc.
- Nucul poate produce într-un an între 100 și 300 kg de nuci, potrivit Libertatea.
- Frunzele de nuc și cojile verzi de nuci sunt folosite pentru vopsirea lânii și a fibrelor naturale.
- Cel mai bătrân nuc din lume trăiește în Chinaiar. Pe o plăcuță de la baza lui scrie că nucul a fost plantat în timpul dinastiei Shang între anii 1600 – 1066 î.e.n. Copacul are 25,4 m înălțime și 15,7 m grosime având o coroană uimitoare.
- Dacă frunzele sunt lăsate pe sol peste iarnă nivelul de toxicitate va fi ridicat. Astfel, solul de sub nuc va deveni toxic.
- Pentru a preveni intoxicarea solului de sub nuc va trebui să înlăturăm la o anumită perioadă de timp frunzele ce cad la sol.
- Sunt bogate în grăsimi monosaturate și polisaturate. Nu au colesterol.
- Conțin diferite fitochimicale, cum ar fi fitoestrogenii (izoflavone) și compușii fenolici, acidul elagic și flavonoidele.
- Odată ce este spartă coaja nucii, la contactul cu oxigenul, miezul va deveni rânced foarte repede din cauza conținutului foarte mare de uleiuri.
- Anumiți compuși care se extrag din frunzele nucului sunt folosiți pentru a îmbunătăți funcția hepatică și renală, dar reduce și nivelul de zahăr din sânge.
- Se poate face gem, palincă și sirop.