Sunt o mulțime de curiozități despre ursul polar pe care ar trebui să le știm fiecare. Se pare că este cel mai faimos animal din anotimpul rece.
Ursul polar este cea mai mare specie de urs care există. Drept urmare, este și cel mai mare carnivor terestru. Un mascul ajunge să cântărească între 350 și 700 de kg, măsurând între 2,4 și 3 metri. De cealaltă parte este femela care are aproximativ jumătatea masculului și o lungime cuprinsă între 1,8 și 2,4 metri.
Curiozități despre ursul polar
- Deși este animal de pradă pe uscat, se clasifică în acea categorie a mamiferelor marine. Ei își petrec o mare parte din viață în apele Oceanului Arctic. Se plimbă pe bucăți foarte mari de gheață.
- Primăvara și vara tind să doarmă mai mult ziua decât noaptea. Se întâmplă asta pentru că focile, prada lor, sunt mai active pe timpul nopții. Ei dorm între 7 și 8 ore.
- Cel mai bătrân urs din lume a trăit mai bine de 47 de ani.
- Doar urșii polari au gheare lungi și drepte.
- Urșii pot distinge culorile.
- Urșii polari cei mai leneși preferă termitele. Sunt mult mai ușor de „prins” față de altceva.
- Urșii polari pot înota până la 100 de mile fără odihnă.
- Circa 90% din toți urșii polari trăiesc în Alaska și America.
- Simțul mirosului unui urs polar este de peste 100 de ori mai puternic decât cel al oamenilor.
- Dacă vă întrebați de culoare blănii de urs toată lumea va răspunde clar și răspicat alb. Ei bine, poate fi și bej deschis, nu chiar alb curat.
- Ursul polar are pielea închisă, neagră.
- Majoritatea urșilor polari se nasc fără blană.
- Majoritatea urșilor se pot naște cu o blană foarte subțire.
- Chiar dacă sunt carnivori înrăiți, ei pot mânca și plante.
- Speranța de viață a urșilor polari este de circa 40 de ani.
- Picioarele urșilor polari sunt strâmbe pentru a asigura echilibrul și pentru a putea prinde mai bine prada.
- Pulsul normal al unui urs polar este de peste 40 de bătăi pe minut.
- Un urs polar poate sări în apă până la o înălțime de 2,4 metri.
- Stomacul unui urs poate ține până la 68 de kg de carne.
- Pentru a putea reduce pierderile de căldură atunci când urșii stau pe gheață, blana acoperă golurile dintre degete.
- Dinții urșilor polari sunt diferiți ca mărime.
- Femela de urs polar își caută partenerul cu un an înainte de împerechere.
- Sezonul de împerechere al urșilor polari durează din martie până în iulie.
- Femelele de urs polar pot concepe cel puțin cinci pui pe parcursul vieții.
- Pe data de 27 februarie, în fiecare an, se sărbătorește Ziua Internațională a Ursului Polar.
- Pentru a se putea încălzi, urșii polari își acoperă nasul cu labele în timpul hibernării.
- După ce mănâncă, timp de 20 de minute ei își curăță corpul.
- Ei își curăță și își spală blana foarte des.