LIFESTYLE

Cum liniștim animalele traumatizate de petarde. Câinii și pisicile pot avea probleme de sănătate

Cum liniștim animalele traumatizate de petarde. Câinii și pisicile pot avea probleme de sănătate
sursa foto: pixabay.com

Se apropie sărbătorile de iarnă, iar mulți au început deja să testeze petardele și artificiile, spre disperarea posesorilor de animale de companie. În acest context, specialiștii vin cu câteva sfaturi: cum liniștim animalele traumatizate de petarde.

Tone de petarde şi artificii sunt folosite în fiecare an, în luna decembrie, perioadă care coincide şi cu cele mai multe sesizări privind pierderea animalelor de companie. Cele mai afectate sunt cele din gospodării şi păsările.

Cum liniștim animalele traumatizate de petarde. Probleme mari pentru patrupedele din gospodării

În special câinii şi pisicile care trăiesc la interior, în locuinţe, pot dezvolta din cauza sunetelor puternice diferite reacţii adverse care pot culmina cu tremurături, respiraţie accelerată şi infarct.

„Perioada în care se folosesc pocnitorile, artificiile şi alte materiale pirotehnice este foarte stresantă pentru animalele de companie, pentru cele sălbatice, cât şi pentru păsări. Animalele au auzul mult mai fin decât al nostru şi pot suferi în urma zgomotelor produse de artificii şi petarde afecţiuni ireversibile.

Câinii şi pisicile care au acces în exterior, în urma zgomotelor, de teamă, fug, sar gardurile sau alte obiecte, accidentându-se sau sunt victimele accidentelor de circulaţie.

De asemenea, expunerea repetată la diferite zgomote surprinzătoare şi de intensitate diferită determină reacţii de panică la zgomotele întâlnite ulterior, putând dezvolta fobii.

Există și riscul ca animalele să moară

Animalele tinere sunt mult mai sensibile decât cele adulte. Păsările, în urma zgomotelor, fumului şi a luminii puternice, îşi pierd simţul orientării, se pot accidenta zburând haotic, lovindu-se de diferite obiecte.

Reacţiile întâlnite la câini se caracterizează prin mişcări necontrolate ale membrelor, tremurături, salivaţie abundentă, frecvenţă crescută a bătăilor inimii, respiraţie accelerată, uneori cu gura deschisă, urinare şi/sau defecare involuntară, cu sau fără forme digestive.

La animalele în vârstă sau la cele cu patologie cardiacă, durata şi intensitatea zgomotelor poate fi uneori fatală. Pisicile sunt mai puţin afectate de ‘arsenalul’ petardelor şi artificiilor, întâlnindu-se senzaţia de teamă, tendinţa de a se ascunde sau de a fugi.

Unele dintre ele, aflate în zonele respective, se pot accidenta sau orbi. Caii pot fi sensibili la zgomotele şi lumina artificiilor. Au tendinţa de a fugi, de a scăpa din perimetrul respectiv, devin stresaţi şi anxioşi”, a declarat medicul veterinar, dr. Ion Budişteanu, citat de ProTV.

Se recomanda inclusiv calmante

Proprietarii sunt sfătuiţi să le ofere un confort sporit animalelor de companie pentru a depăşi mai uşor perioada în care sunt folosite materialele pirotehnice şi să le ataşeze medalioane personalizate, în cazul în care se pierd.

Pentru protejarea sănătăţii, se pot prescrie de medicii veterinari inclusiv medicamente cu efect calmant.

„Pentru a evita sau a diminua impactul artificiilor şi al petardelor asupra animalelor de companie vă recomandăm să poarte la gât un medalion cu numărul de telefon al proprietarului.

Dacă are implantat un microcip este indicat să verificaţi, din timp, la orice cabinet/clinică veterinară valabilitatea informaţiilor (număr telefon, adresa) din Registrul de evidenţă al câinilor cu stăpân (RECS).

Animalelor care locuiesc în interior oferiţi-le un loc unde să se simtă în siguranţă, camere retrase, de unde nu pot evada dacă se sperie, trageţi jaluzelele sau draperiile pentru a bloca luminile în exces din exterior. Ideal este ca în perioada de maximă amplitudine, cu zgomote, animalul să fie în compania dumneavoastră, să-l distrageţi cât mai mult de la atmosfera din exterior.

Este indicat să nu certaţi sau să pedepsiţi animalele de companie când sunt speriate. Evitaţi plimbările în noaptea de Revelion şi/sau în zonele aglomerate.

La recomandarea medicului veterinar puteţi să folosiţi un aparat sau spray cu feromoni care se bazează pe dispersarea unor substanţe chimice care au rolul să liniştească animalele (mai ales pisicile).

De asemenea, puteţi folosi medicamente veterinare sub diferite forme de prezentare care au un rol calmant şi anxiolitic”, a mai precizat Ion Budişteanu.

Amenzi mari sau închisoare

Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău, rănirea, uciderea sau chiar crearea unui disconfort animalelor de companie prin utilizarea produselor pirotehnice se sancţionează cu amendă sau închisoare până la 7 ani.

„Vorbim despre un concurs real de infracţiuni, rănirea animalelor este sancţionată de Legea privind protecţia animalelor.

În funcţie de tipul de rănire şi de urmări, este sancţionată cu pedeapsa închisorii până la cinci ani, uciderea animalelor este sancţionată cu pedeapsa închisorii până la 7 ani, crearea de disconfort animalelor este sancţionată ca şi contravenţie.

Vorbim şi de o sancţiune legată de tipul articolului pirotehnic, dacă acesta face parte din alte categorii decât cele destinate utilizării de către publicul larg”, a transmis şeful Biroului AESP din cadrul IPJ Buzău, comisar şef Dragoş Neagu.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie....
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi...
Operaţiunea israeliană „Outstretched arm”. Israelienii au folosit avioane F-35 şi F-15 în atacul asupra portului yemenit Al Hodeida. Este cel mai complex şi îndepărtat atac al Israelului
Operaţiunea israeliană „Outstretched arm”. Israelienii au folosit avioane F-35 şi F-15 în atacul asupra portului...
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie de pământ mult și nici nu îți trebuie bani de investiții. O poți vinde oriunde și oricând
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați...
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
Românii, chemați la oaste. Mesajul este clar
Românii, chemați la oaste. Mesajul este clar
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...