NEWS

Curtea Europeană de Justiție, lovitură pentru România: Procesele anulate în baza prescripției, contrare dreptului european

Curtea Europeană de Justiție lovitură pentru România Procesele anulate în baza prescripției contrare dreptului european
sursa foto: credere.ro

Curtea Europeană de Justiție a dat o adevărată lovitură CCR și implicit României, după ce a decis că procesele anulate în baza prescripției sunt contrare dreptului european. Astfel, mii de decizii de încetare a proceselor penale ca urmare a prescripției contravin prevederilor UE, arată o decizie recentă luată de instituție.

Curtea Europeană de Justiție, lovitură pentru România

Practic, peste 5.000 de decizii de încetare a proceselor penale ca urmare a intervenției prescripției date de instanțele din România după hotărârea CCR din 26 mai 2022 contravin dreptului european a hotărât marți, 24 iulie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Instanța a analizat chestiunea aplicării deciziei CCR pe tema prescripţiei ca lege mai favorabilă în procesele de corupție, un „mecanism” prin care în ultimul an mulți inculpați VIP au scăpat de răspunderea penală a faptelor comise. Astfel, judecătorii de la Luxemburg au decis că instanțele naționale nu sunt autorizate să aplice un standard național de protecție privind principiul aplicării retroactive a legii penale mai favorabile (lex mitior) în împrejurări precum cele aflate la originea prezentei proceduri preliminare.

„O asemenea repunere în discuție ar avea astfel drept consecință agravarea riscului sistemic de impunitate pentru infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii care decurge din simpla lipsă a unor cauze de întrerupere a prescripției timp de aproape patru ani în România”, subliniază CJUE, potrivit portalului Juridice.ro.

Procesele anulate în baza prescripției, contrare dreptului european

Iată cum au motivat judecătorii CJUE decizia cu privire la faptul că nerespectarea obligației de a prevedea sancțiuni penale efective în vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii încalcă dreptul Uniunii:

  • „Dreptul Uniunii impune statelor membre să combată frauda și orice altă activitate ilegală care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii prin măsuri disuasive și efective. Ca atare, Curtea arată că aceste state trebuie să se asigure că normele privind prescripția prevăzute de dreptul național permit o reprimare efectivă a infracțiunilor legate de astfel de fraude.
  • Or, soluțiile jurisprudențiale adoptate în România, din care rezultă că, timp de aproape patru ani, dreptul român nu a prevăzut nicio cauză de întrerupere a termenului de prescripție a răspunderii penale, ar genera un risc sistemic de impunitate pentru infracțiunile în discuție care nu este compatibil cu cerințele dreptului Uniunii.
  • Acest risc este accentuat de o eventuală aplicare retroactivă a acestei lipse de cauze de întrerupere unei perioade anterioare, în temeiul principiului legii penale mai favorabile (lex mitior).
    Obligațiile instanțelor naționale însărcinate cu aplicarea dreptului Uniunii și necesara protecție a drepturilor fundamentale Curtea amintește că instanțele naționale trebuie să lase neaplicate reglementarea și jurisprudența naționale în cazul în care acestea conduc la prescrierea răspunderii penale într-un număr atât de mare de cazuri de fraudă gravă care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii, încât rezultă de aici un risc sistemic de impunitate a unor astfel de infracțiuni.
  • Cu toate acestea, o asemenea obligație poate să contravină drepturilor fundamentale. În această privință, Curtea consideră că, atunci când o instanță a unui stat membru este chemată să controleze conformitatea cu drepturile fundamentale a unei dispoziții sau a unei măsuri naționale care, într-o situație în care acțiunea statelor membre nu este în întregime determinată de dreptul Uniunii, pune în aplicare acest drept, autoritățile și instanțele naționale sunt libere să aplice standarde naționale de protecție a acestor drepturi, cu condiția ca această aplicare să nu compromită nivelul de protecție prevăzut de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și nici supremația, unitatea și efectivitatea dreptului Uniunii.
  • Aplicând această jurisprudență în speță, Curtea distinge principiul legalității infracțiunilor și pedepselor, astfel cum a fost aplicat și interpretat în jurisprudența națională în discuție, de principiul aplicării retroactive a legii penale mai favorabile (lex mitior).
  • În măsura în care această jurisprudență se întemeiază pe principiul legalității infracțiunilor și pedepselor, sub aspectul cerințelor acestuia referitoare la previzibilitatea și la precizia legii penale, Curtea, după ce a subliniat importanța acestui principiu atât în ordinea juridică a Uniunii, cât și în ordinile juridice naționale, concluzionează că instanțele naționale, prin derogare de la obligația lor de a asigura efectul deplin al dreptului Uniunii, nu sunt ținute să lase neaplicată această jurisprudență.
  • În schimb, instanțele naționale nu sunt autorizate să aplice un standard național de protecție privind principiul aplicării retroactive a legii penale mai favorabile (lex mitior) în împrejurări precum cele aflate la originea prezentei proceduri preliminare.
  • În această privință, Curtea subliniază că, ținând seama de necesara punere în balanță a acestui standard, pe de o parte, și a cerințelor dreptului Uniunii, pe de altă parte, instanțele naționale nu pot repune în discuție întreruperea termenului de prescripție a răspunderii penale aferentă unor acte de procedură intervenite anterior invalidării dispozițiilor naționale pertinente.
    O asemenea repunere în discuție ar avea astfel drept consecință agravarea riscului sistemic de impunitate pentru infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii care decurge din simpla lipsă a unor cauze de întrerupere a prescripției timp de aproape patru ani în România”, arată judecătorii europeni.

Concluziile CJUE cu privire la lăsarea, din oficiu, neaplicată a jurisprudenței naționale și răspunderea disciplinară a judecătorilor

Astfel, în temeiul principiului supremației dreptului Uniunii, o decizie pronunțată cu titlu preliminar de Curte este obligatorie pentru instanța națională în ceea ce privește interpretarea dreptului Uniunii pentru soluționarea litigiului particular.

În consecință, această instanță nu poate fi împiedicată să dea, imediat, dreptului Uniunii o aplicare conformă cu decizia sau cu jurisprudența Curții, înlăturând la nevoie o jurisprudență națională care constituie un obstacol în calea deplinei eficacități a acestui drept. Un astfel de comportament al judecătorului național nu poate fi calificat nici drept abatere disciplinară.

Potrivit site-ului ReJust – portalul de jurisprudență al CSM – în ultimul an, de la data emiterii deciziei CCR la zi, un număr de 5.512 de procese penale au fost închise pe rolul instanțelor, urmare a constatării împlinirii termenului de prescripție.

Moise Guran spune că judecătorii CCR din România sunt „niște ticăloși”

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a pronunțat luni, 24 iulie, hotărârea menită să arate dacă judecătorii naționali pot lăsa neaplicate deciziile Curții Constituționale (CCR) și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) cu privire la întreruperea prescripției răspunderii penale. De hotărârea CJUE atârnă soarta a mii de dosare în care, potrivit normelor naționale în vigoare, trebuie dispusă încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii faptelor.

Jurnalistul Moise Guran susține că această decizie a CJUE arată faptul că judecătorii Curții Constituționale din România sunt niște ”ticăloși” care fac jocuri politice.

”Curtea de Justiție a UE a ajuns la concluzia că la Curtea Constituțională a României sunt niște ticăloși puși judecători. Iar judecătorii-judecători, ăia adevărați, sunt niște cccioși dacă mai aplică deciziile CCR care-s evident proinfracționale și antisociale.

Trebuia să mai zică CJUE și că nimic nu se poate face în România fără desființarea/reformarea CCR. Dar n-a zis. Poate zice și asta peste vreo șapte ani, că atât a trecut de când noi ne-am cam prins cu toții că la CCR sunt niște politruci ticăloși, iar nu profesioniști ai dreptului, cum cere fucking Constituția aia a noastră.”, scrie Moise Guran.

 

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au fost eliberate de un zoo: „Suntem foarte fericiți”
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Satul din România care a fost înghițit de pădure. Oamenii l-au părăsit, deși se află într-o zonă superbă, în apropiere de 2 obiective turistice importante
Satul din România care a fost înghițit de pădure. Oamenii l-au părăsit, deși se află...
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da...
Imagini din casa  bântuită pe care Oana Zăvoranu a pierdut-o în instanță: Se aud voci, suspine, oftaturi. Se deschid uși închise cu clanța!
Imagini din casa bântuită pe care Oana Zăvoranu a pierdut-o în instanță: Se aud voci,...
Orașul din România în care prețurile cazărilor au explodat. Sunt așteptați foarte mulți turiști în această iarnă, se pregătește ceva deosebit pentru țara noastră
Orașul din România în care prețurile cazărilor au explodat. Sunt așteptați foarte mulți turiști în...
SURPRIZĂ URIAŞĂ: Vodafone şi Digi au bătut palma să cumpere Telekom România Mobile. Ce se întâmplă cu clienţii
SURPRIZĂ URIAŞĂ: Vodafone şi Digi au bătut palma să cumpere Telekom România Mobile. Ce se...
Care este cel mai mare oraş din România, are mai puţin de 6.000 de locuitori dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj şi Timişoara la un loc
Care este cel mai mare oraş din România, are mai puţin de 6.000 de locuitori...
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul...
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de circulație
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației, 114 oameni au murit
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Cum ar fi arătat pacea în termenii Moscovei? Documente scurse dezvăluie cerinţele Proiectului de Pace al Rusiei din 2022
Cum ar fi arătat pacea în termenii Moscovei? Documente scurse dezvăluie cerinţele Proiectului de Pace...
Dezastru total la Volkswagen: Gigantul auto vrea să închidă 3 fabrici din Germania, să dea afară zeci de mii de oameni şi să scadă salariile cu 10%
Dezastru total la Volkswagen: Gigantul auto vrea să închidă 3 fabrici din Germania, să dea...
Cine este omul din spatele reţelei H&M, cum a început povestea acestei afaceri şi care a fost ideia cheie care a transformat acest brand într-un nume cunoscut la nivel internaţional
Cine este omul din spatele reţelei H&M, cum a început povestea acestei afaceri şi care...
O iarnă cu multă zăpadă? Fenomentul care va schimba tot în România
O iarnă cu multă zăpadă? Fenomentul care va schimba tot în România
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care...
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu...