Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat că un seism cu magnitudinea 2,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă, la ora locală 19:59.15, în zona Muntenia judeţul Buzău.
Cutremur în România sâmbătă, 16 noiembrie
Seismul a avut loc la adâncimea de 18,9 kilometri, iar epicentrul său a fost localizat în apropierea următoarelor oraşe: 46 km vest de Focşani, 33 km de Buzău, 60 km de Brăila, 67 de Galați și 80 de Slobozia.
De la începutul lunii noiembrie, în România s-au produs 15 cutremure cu magnitudini între 2,2 şi 3,2. Cel mai puternic seism din acest an, de 5,4, a avut loc în data de 16 septembrie în judeţul Buzău.
Anul trecut, cel mai puternic cutremur din România a avut loc în județul Gorj pe 14 februarie, având o magnitudine de 5,7 și fiind la o adâncime de 6,3 kilometri.
REGULI DE COMPORTARE în timpul producerii cutremurului
păstrați-vă calmul,! NU INTRAȚI ÎN PANICĂ! Liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.
preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința. Faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.
dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede. Dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.
nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.
nu alergați în stradă.
dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.
acordați primul ajutor persoanelor rănite.
în cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.
Pentru a primi cât mai des știrile și informațiile noastre ne puteți urmări zilnic și pe Google News
Puteți urmări de asemenea toate imaginile noastre video în secțiunea VIDEO EXCLUSIV , pe
Youtube sau pe TikTok.
Mihnea Tălău. Redactor la MediaFlux. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în decursul ... vezi toate articolele