Primăriile pot da amenzi între 25.000 de lei și 35.000 de lei pentru românii care stau la bloc dacă nu respectă legea și nu informează populația despre riscurile imobilului în care stau. Este vorba despre clădirile care trebuie să afișeze la vedere panouri de avertizare asupra unui risc seismic, așa numitele ”buline roșii”.
Legea 212/2022 introduce obligații clare pentru proprietarii și administratorii spațiilor publice situate la parterul, subsolul sau alte niveluri ale clădirilor expertizate tehnic și încadrate în clasa de risc seismic RS I. Aceștia trebuie să realizeze și să amplaseze panouri de avertizare la toate intrările în aceste spații, cu scopul de a avertiza populația asupra riscului seismic al clădirii.
Termenul limită pentru amplasarea ”bulinelor roșii” este de 60 de zile de la primirea raportului de expertiză tehnică. Panourile de avertizare trebuie menținute până la recepția lucrărilor de intervenție care vizează creșterea siguranței seismice a clădirii.
Este important de menționat că obligația de realizare a panourilor de avertizare pentru spațiile publice din aceste clădiri revine exclusiv proprietarilor și administratorilor respectivelor spații, nu consiliilor locale. Consiliile locale au aceeași obligație doar pentru clădirile de locuințe încadrate în clasa RS I, conform Avocatnet.ro.
Dacă cei responsabili nu fac acest lucru în termen de 60 de zile de la primirea raportului de expertiză tehnică, primesc amendă între 25.000 și 35.000 de lei.
De asemenea, îndepărtarea panourilor de avertizare înainte de începerea lucrărilor de consolidare poate pune în pericol viața și bunurile persoanelor care folosesc clădirea, iar amenzile pentru această contravenție sunt cuprinse între 25.000 și 35.000 de lei.
Contravențiile sunt cuprinse în OG 20/1994, articolul 24, alineatul (1), litera e) și vizează nerespectarea obligației de realizare și amplasare a panourilor de avertizare, precum și îndepărtarea acestora înainte de începerea lucrărilor de intervenție.
Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii sunt realizate de către organele de control ale primăriilor, în cazul proprietarilor sau administratorilor, și de către prefect, în cazul primarului general al municipiului București sau al primarilor municipiilor, orașelor și comunelor.
Prezența ”bulinei roșii” pe un imobil are un efect negativ pentru proprietari, atât din cauza reacției previzibile a potențialilor cumpărători, cât și ca urmare a prevederilor legale recente care interzic închirierea locuințelor situate în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic.
Astfel, valoarea de piață a imobilului scade, iar posibilitatea de exploatare dispare complet.
Doar în București, există 412 clădiri încadrate în clasa de risc seismic maxim (RS I), conform Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu risc Seismic.