Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că începând din 17 octombrie vor începe plățile subvențiilor în avans atât pentru vegetal, cât și cel zootehnic. Până la finalul anului aproximativ 780.000 de fermieri vor încasa peste 1,3 miliarde de euro.
Până în momentul de față au fost procesate datele pentru 730.000 de fermieri, dar ministrul Petre Daea a anunțat că până la finalul anului cel puțin încă 50.000 de date vor fi procesate, numărul total al beneficiarilor al avansului APIA ajungând la 780.000.
”Aş vrea să vă spun un lucru foarte important: începând din data de 16 octombrie dăm avansul la plăţi şi nu sunt puţine sumele respective. Până la sfârşitul anului nădăjduim să dăm la 780.000 de fermieri, iar acum avem procesate datele pentru 730.000. Începem să le dăm avansul pentru producţia din 2022/2023. Ştiţi foarte bine că sumele, subvenţiile în agricultură se dau în avans, un avans de 50% în anul în curs şi iată că este o sursă importantă de susţinere pentru efectuarea lucrărilor. Această sumă, anul acesta va fi mare, pentru că dăm în procent de 70%”, a subliniat şeful MADR.
Ministrul PSD a precizat că este pentru prima dată în istoria țării când se va plăti un avans de 70% și pentru fermierii zootehnici. Plățile către aceștia vor începe tot luni, 17 octombrie.
„Este un sprijin important, izvorât din necesitatea de a ajuta fermierii care au fost în situaţia aceasta de secetă. Eu am intervenit la Comisia Europeană, am solicitat acest sprijin şi iată că am reuşit să reducem perioada de retenţie la animale de la 180 de zile la 100 de zile, în aşa fel încât să putem să dăm avansul şi la zootehnie, ceea ce nu s-a făcut până la această dată”, a subliniat Petre Daea, potrivit ROMÂNIATV.NET.
Ministerul condus de Petre Daea a lansat o campanie de promovare a produselor românești sub numele: „Produs românesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare!”. Prin aceasta este vizată o creștere a vânzărilor a alimentelor produse în România.
Petre Daea a vorbit și despre sistemele de irigații, după o vizită pe șantierul de sistemul Giurgiu-Răsmirești, punctul de lucru SPA Pietrișu, pe care a efectuat-o pentru a verifica stadiul mai multor lucrări de investiții.
„Am urmărit ritmul de execuţie având în vedere condiţiile prielnice pentru efectuarea lucrărilor ce ne dau posibilitatea să le realizăm la timp şi chiar în avans. Din discuţiile de la faţa locului am fost încredinţaţi de constructor că aceste lucrări vor fi finalizate cu un an mai devreme, asigurându-l la rândul nostru, că îi punem la dispoziţie sumele necesare prevăzute în contract. Urmărim în fiecare zi ritmul în care se desfăşoară lucrările de reabilitare a sistemului de irigaţii din cele 26 şantiere de lucru”, a precizat ministrul Agriculturii.