NEWS

Ministerul Agriculturii, sfaturi anti-risipit mâncarea. Ce le propune Daea consumatorilor din România

Ministerul Agriculturii sfaturi anti-risipit mâncarea. Ce le propune Daea consumatorilor din România

Mâncarea este tot mai scumpă, dar și în aceste condiții o aruncăm la gunoi. Este și motivul pentru care Ministerul Agriculturii a lansat un set de sfaturi anti-risipit mâncarea.

Cel mai mult aruncă restaurantele, cantinele și firmele care organizează evenimente cu mulți oameni. Se întâmplă asta pentru că, spre deosebire de magazine unde alimentele sunt ambalate, nu pot dona atât de ușor tot ce le rămâne.

Ministerul Agriculturii, sfaturi anti-risipit mâncarea. Ce ar trebui să facă ospătarii

La mâncarea gătită rămâne. Rămân sosuri, bucățele de carne și pe acestea nu putem să le donăm, spre exemplu, la sfârșitul zilei unei asociații. Și atunci suntem nevoiți să o aruncăm. Sâmbăta și duminica cantitatea e dublă față de cursul săptămânii, spune Oana Șnel, managerul unui restaurant.

În momentul de față, în România, există o inițiativă legislativă potrivit careia ospătarul ar putea fi obligat să întrebe fiecare client care nu a mâncat tot din farfurie dacă dorește restul la pachet. Iar restaurantele ar trebui să vă pună la dispoziție caserole. De altfel, faptul că mâncarea rămasă poate fi luată acasă ar trebui specificat și în meniu.

Oricum, în România, în ultima vreme să ceri la pachet a devenit un lucru normal.

Problema este că în restaurantele în care se servește mâncare a la carte, bucătarii pregătesc dinainte cantități mari din felurile pe care le au în meniu. Astfel, potrivit unei analize a patronatelor din HoReCa, trei sferturi dintre localuri risipesc zi de zi.

Legea împotriva risipei alimentare nu are norme de aplicare

În topul risipei conduc cantinele, firmele de catering și cele care organizează evenimente cu mulți oameni.

Aproape toate aceste preparate sunt în stare bună la final de zi și ar putea fi donate. Doar că legea împotriva risipei alimentare nu are nici până acum norme de aplicare, spun activiștii. Astfel, nimeni nu riscă.

”Nu există niciun detaliu, nimic specificat, cum să se facă acest lucru. În ce condiții, în ce ambalaj, cât timp mai poate fi folosită hrana. Tocmai pentru că paleta este largă. De la ciorba zilei care poate că rămâne într-un restaurant, la produsele care sunt la evenimente și avem cașcaval feliat, salam feliat”, spune Gabriel Sescu, președintele Federației Băncilor pentru Alimente:

Ghidul Ministerului Agriculturii

România aruncă la gunoi peste 2,5 milioane de tone de alimente anual. Tocmai de aceea Ministerul Agriculturii a lansat un ghid care ne poate ajuta să fim mai cumpătați.

Suntem încurajați să mergem mai des la cumpărături, dar să luăm doar strictul necesar, să depozităm corect alimentele, să avem un frigider ordonat, să facem compost și să fim atenți la etichete.

Multe produse pot fi consumate și după trecerea perioadei de valabilitate.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele