SPORT

David Popovici dezvăluie cum a fost posibil scandalul de dopaj al Simonei Halep

David Popovici dezvăluie cum a fost posibil scandalul de dopaj al Simonei Halep
Sursă foto: Colaj Mediaflux

Campionul David Popovici a explicat acuzația de dopaj care planează asupra Simonei Halep și a arătat cum a putut fi posibilă depistarea ei pozitivă la testul antidoping. Înotătorul a cerut și o îmbunătățire a educației în acest domeniu, în rândul sportivilor români.

David Popovici vine cu propria teorie în scandalul de dopaj în care este implicată Simona Halep

Dublu campion mondial și european, David Popovici a explicat cum funcționează lucrurile atunci când ajungi la un nivel foarte înalt în sport și trebuie să iei anumite medicamente sau suplimente, așa cum a fost cazul Simonei Halep.

”Să iei ceva ce conține pe prospect o anumită substanță interzisă fără să îți dai seama, e foarte improbabil la un nivel foarte înalt. Este posibil atunci când nu știi să cauți substanța activă pe internet, apoi în acea listă! Unora li se întâmplă atunci când se duc la dentist și dentistul folosește un gel anelgezic care conține ceva, una dintre zecile de substanțe, care detectată în corpul tău, în sânge sau în urină, te poate scoate pe bară. Deci dintr-o prostie!

Deci, cât de probabil e? E posibil. Mai puțin probabil, dar din nou posibil, este să iei un supliment pe care scrie ‘Doping free’ sau un medicament care nu conține o substanță interzisă și să fie contaminat” a declarat campionul într-un interviu pentru Starea Nației.

O banală vizită la restaurant se poate transforma într-un risc și niciodată nu s-ar putea afla cu siguranță care e substanța anume care a provocat un rezultat pozitiv la testul antidoping.

”La fel cum poate să fie și vita contaminată, pentru că se injectează destul de mulți hormoni, în special în cea din America de Sud. Dacă ai ghinionul să mănânci la un restaurant o vită injectată cu mai mulți hormoni decât trebuia pentru acea vită, păi mult succes în a încerca să o dovedești! O să te gândești: Băi, am luat medicamentul ăla, suplimentul ăla, am mâncat la trei restaurante sau la zece restaurante în ultimele trei luni. Oare de la care să fi fost vreo problemă? E foarte greu de întors.

Și adevărul este că în cazul aproape tuturor sportivilor depistați vreodată cu o substanță interzisă în organismul lor, nu vom ști niciodată adevărul complet. Pentru că se poate îndoi narativa întotdeauna, dar este foarte important de notat că este posibil să te contaminezi din mâncare pentru că unii au fost neglijenți și tâmpiți sau din același motiv pentru că un medicament a fost contaminat pentru că a fost făcut pe aceeași linie cu unul greșit” a mai dezvăluit sportivul român.

Ce trebuie schimbat pentru sportivii din România

David Popovici militează pentru o îmbunătățire a educației antidoping în România pentru ca sportivii să fie cât mai informați asupra tuturor medicamentelor și să nu se mai confruntăm cu astfel de cazuri.

”Educația antidoping în România merită îmbunătățită. De la cazuri faimoase, până la sportivi care de la primul lor control primesc o suspendare pentru că nu au știut și au luat Nurofen Răceală și Gripă, în loc să ia Nurofen Express sau unul de durere de cap care te poate ajuta și care nu conține nimic.

Sportivii trebuie să știe. Federațiile ar trebui să îi cheme pe cei de la ANAD să țină un curs, să spună despre această aplicație, despre faptul că de la un anumit nivel trebuie să fie urmăriți, dar ăsta e prețul pe care trebuie să îl plătească, pentru că mulți încearcă să trișeze. Spuneți-le cum se pot feri de unele medicamente, spuneți-le unele cunoscute care conțin unele substanțe interzise pentru noi, sportivii.

Poți să ai cât de puțin în corp, nu le vor păsa și vei fi suspendat! Așa funcționează lumea asta și trebuie să fii foarte precaut întotdeauna”, a mai spus David Popovici.

Campionul român a explicat și cum procedează el însuși în situații în care are îndoieli asupra unor medicamente sau suplimente.

”Eu, înainte să iau fiecare medicament, am grijă să îl verific, există lista interzisă cu toate suplimentele care te pot ajuta în performanța ta.

Eu mă uit singur, iar când sunt nesigur apelez la cei de la ANAD, care sunt foarte deschiși la absolut orice oră, până și când am fost la Olimpiadă în Japonia. Era noapte la noi, aveam nevoie să știu pentru că mă durea ceva și au fost deschiși, mi-au spus: ‘Stai puțin să căutăm! Da, e sigur, poți să îl iei liniștit’.” a mai povestit David Popovici.

Simona Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, după testul său pozitiv la US Open, românca negând categoric că ar fi luat conștient substanța interzisă.