Oamenii de știință și-au dat în sfârșit seama de ce se scutură câinii când sunt uzi. Conform unor noi cercetări, „tremuratul câinelui ud” este cauzat de un receptor din pielea mamiferelor numit C-LTMR.
Dacă ai cunoscut vreodată un câine, probabil că ai avut această experiență. Acum se cunoaște nervul responsabil pentru câinii care scutură apă peste hainele uscate.
Oamenii de știință și-au dat în sfârșit seama de ce fac câinii această mișcare. Conform unor noi cercetări, „tremuratul câinelui ud” este cauzat de un receptor din pielea mamiferelor numit C-LTMR.
Acesta face ca animalele cu blană de toate felurile, de la câini la pisici și șoareci, să efectueze o scuturare surprinzător de consistentă atunci când sunt stimulate de picături de lichid pe ceafă.
„Este un comportament complicat”, a declarat Dawei Zhang, coautor al cercetării în calitate de student doctorand la Institutul Medical Howard Hughes din cadrul Harvard Medical School.
Animalele tind să tremure la aceeași frecvență și cu un model similar de rotații – de obicei, trei mișcări înainte și înapoi la un moment dat – și nimeni nu știa ce receptori și nervi erau responsabili.
Noile instrumente genetice le-au permis lui Zhang și colegilor să afle acest lucru, însă identificarea vinovatului pentru tremurături a necesitat un pic de muncă de detectiv.
În primul rând, cercetătorii au creat mutații genetice la șoareci care ar elimina fie canalele din receptorii pielii care detectează forțele mecanice, fie receptorii care detectează schimbările de temperatură.
Ei au constatat că șoarecii fără capacitatea de a detecta schimbările de temperatură tremurau în continuare atunci când picături de ulei erau presărate pe ceafă (cea mai fiabilă modalitate de a declanșa un tremur de „câine ud”). Dar șoarecii fără canale mecanoreceptoare nu tremurau.
Astfel, Zhang și echipa sa s-au concentrat asupra mecanoreceptorilor, urmărindu-le activitatea ca răspuns la picăturile de ulei. Ei și-au restrâns atenția la trei receptori, toți reacționând la o atingere foarte ușoară. Apoi, au folosit o tehnică numită optogenetică pentru a activa receptorii specifici de pe piele cu ajutorul luminii. Cu ajutorul acestei tehnici, ei au putut declanșa tipurile individuale de nervi fără niciun stimul lichid.
Rezultatele au fost clare: atunci când cercetătorii au stimulat un tip de nerv numit mecanoreceptori cu prag scăzut ai fibrelor C (C-LTMR), șoarecii au tremurat ca și cum ar fi primit un duș brusc. Pentru dublă verificare, cercetătorii au creat șoareci fără C-LTMR și au constatat că aceștia tremurau cu 58% mai puțin decât șoarecii normali atunci când erau stropiți cu apă.
C-LTMRs au fost mult timp un fel de mister, a spus Zhang. Acestea au fost suspectate de a crea senzații de gâdilat la animale pe baza cercetărilor efectuate în urmă cu 80 de ani, a spus el, dar nu a fost clar cum animalele au experimentat stimulul. La om, mecanoreceptorii înrudiți, denumiți mecanoreceptorii C, au fost asociați cu atingeri plăcute ale pielii, prin periere.
C-LTMR-urile transmit semnale din foliculii de sub blana animalelor, astfel încât noul studiu sugerează că sunt specializate pentru detectarea stimulilor mici și enervanți, cum ar fi paraziții târâtori sau picăturile de apă, a spus Zhang:
„În esență, este un sistem defensiv pentru a scăpa de stimuli potențial dăunători care se află pe blana lor”.
Dacă oamenii, cu pielea lor fără blană, au urme ale acestui răspuns de scuturare este o întrebare deschisă.
„Obișnuiam să răspund că oamenii folosesc un prosop pentru a se usca”, a spus Zhang, scrie Livescience.
Dar la oameni există o reacție obișnuită de tremur la atingerea ușoară a cefei – doar că nu este clar dacă acest tremur este legat de ceea ce ar putea simți un câine ud înainte să tremure.
„Este dificil de corelat dacă acesta este un produs evolutiv al scuturării „câinelui ud” a rozătoarelor sau a animalelor cu blană”, a spus Zhang. „Poate că este, poate că nu este”.
Un alt mister nerezolvat: De ce câinii trebuie să vină direct la tine pentru a se scutura? Acesta s-ar putea dovedi mai dificil de rezolvat.