WORLD

Decizia SUA împotriva Budapestei! Lovitură majoră pentru unguri. MAE ungar a venit imediat cu o reacție fulminantă

Decizia SUA împotriva Budapestei Lovitură majoră pentru unguri. MAE ungar a venit imediat cu o reacție fulminantă
sursa foto: realitate.net

Este informația momentului la nivel european, după ce SUA au impus marţi, 1 august, o serie de restricţii importante pentru deţinătorii de paşapoarte ungare în cadrul Programului Visa Waiver. Măsura vine după ce Budapesta nu ar fi rezolvat vulnerabilităţile de securitate ridicate în mod repetat de Washington, transmite Reuters.

În replică, MAE ungar a transmis că SUA au solicitat date despre maghiarii cu dublă cetăţenie, pe care autorităţile de la Budapesta au refuzat să le ofere, motiv pentru care Statele Unite se răzbună.

Decizia SUA împotriva Budapestei! Lovitură majoră pentru unguri

Ulterior, Statele Unite ale Americii au solicitat Ungariei date despre maghiarii cu dublă cetăţenie care trăiesc dincolo de graniţele ţării, a anunţat, marţi, Ministerul Ungar de Interne agenţia ungară de presă MTI. În documentul transmis MTI se precizează că Ungaria nu va oferi informaţii nimănui, deoarece este în joc securitatea maghiarilor de peste hotare.

“Acesta este motivul pentru care administraţia preşedintelui Joe Biden se răzbună acum pe maghiari”, se arată în comunicatul Ministerului Ungar de Interne.

Marți, într-un comunicat, Ambasada SUA la Budapesta a anunţat că perioada de valabilitate oferită cetăţenilor din Ungaria în cadrul Sistemului electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA) va fi redusă, cu efect imediat, de la doi ani la un an şi doar vizitele unice vor fi permise în cadrul sistemului, nu şi cele multiple.

Un înalt oficial guvernamental american a declarat că modificările nu se aplică niciunuia dintre ceilalţi 39 de participanţi la Programul Visa Waiver şi că sunt „unice pentru Ungaria”, arată Reuters.

„Există o problemă sistemică, şi anume că sute de mii de paşapoarte au fost emise între 2011 şi 2020 fără a exista cerinţe de verificare a identităţii”, a declarat oficialul american.

Ungaria a acordat cetăţenie unui număr de aproximativ un milion de persoane între 2011 şi 2020 – majoritatea etnici maghiari care locuiesc în statele vecine – „fără să existe măsuri de securitate adecvate pentru verificarea identităţii lor”, a precizat ambasada americană.

Decizia, luată de Viktor Orban

Acordarea cetăţeniei a fost o mişcare politică a premierului Viktor Orban care i-a adus voturi la alegerile ulterioare. Relaţiile dintre cele două guverne au fost tensionate recent de faptul că Budapesta a amânat votul din parlament pentru aderarea Suediei la NATO şi de restricţiile drepturilor LGBTQ impuse de guvernul naţionalist al premierului Viktor Orban.

Întrebat dacă măsura este legată de alte probleme care au provocat fricţiuni între cele două guverne, oficialul american a spus: „Statele Unite sunt foarte atente la alegerile Ungariei”, adăugând, totuşi, că măsura nu trebuie interpretată ca un mesaj având legătură cu alte subiecte sensibile din relaţiile bilaterale.

Oficialul a subliniat că vulnerabilităţile de securitate din Ungaria au fost identificate cu mult înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Restricţiile au fost instituite la o zi după ce partidul de guvernământ al lui Orban, Fidesz, a boicotat o sesiune parlamentară convocată de partidele de opoziţie pentru a vota cu privire la candidatura Suediei la NATO. Votul nu a avut loc în cele din urmă.

Suedia şi-a depus anul trecut cererea de aderare la NATO după invazia Rusiei în Ucraina, dar obiecţiile Turciei şi Ungariei au întârziat ratificarea candidaturii.

În 2014, Statele Unite au interzis intrarea în SUA a şase maghiari, ca avertisment pentru guvernul anterior al lui Orban de a promova politici care ameninţau să submineze valorile democratice.

MAE ungar a venit imediat cu o reacție fulminantă

Noile restricții în privința vizelor anunțate de SUA în cazul cetățenilor ungari au provocat nervozitate la Budapesta. Ministerul ungar de Interne acuză administrația Joe Biden că „se răzbună pe maghiari”.

Ministerul susține că SUA au solicitat Ungariei date despre maghiarii cu dublă cetăţenie care trăiesc dincolo de graniţele ţării, însă Budapesta nu va oferi aceste informații nimănui, invocând că este în joc securitatea maghiarilor de peste hotare.

„Acesta este motivul pentru care administraţia preşedintelui Joe Biden se răzbună acum pe maghiari”, se arată în comunicatul Ministerului Ungar de Interne, citat de MTI.

Statele Unite au impus marţi restricţii pentru deţinătorii de paşapoarte ungare în cadrul Programului Visa Waiver. Măsura fără precedent vine ca răspuns la preocupări legate de securitate, potrivit Washingtonului, și vizează documentele de călătorie emise între 2011 și 2020, notează Politico. Ungaria este singura țară din cele 40 care participă la programul Visa Waiver vizată de decizia luată de SUA.

Un înalt oficial guvernamental american a declarat că modificările nu se aplică niciunuia dintre ceilalţi 39 de participanţi la Programul Visa Waiver şi că sunt „unice pentru Ungaria”.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Imagini exclusive de la nunta Elenei și a lui Ianis Hagi, la Palatul Ştirbey
Imagini exclusive de la nunta Elenei și a lui Ianis Hagi, la Palatul Ştirbey
Câți bani costă costumul de ginere purtat de Ianis Hagi la nuntă. Suma nu este deloc mică
Câți bani costă costumul de ginere purtat de Ianis Hagi la nuntă. Suma nu este...
14 iulie - Ziua Naţională a Franţei. Căderea Bastiliei declanşează Revoluţia Franceză
14 iulie - Ziua Naţională a Franţei. Căderea Bastiliei declanşează Revoluţia Franceză
Cel mai mic oraș din România. Localitatea era renumită în trecut pentru zăcămintele uriașe de aur. Astăzi are numeroase obiective turistice și se află aproape de 2 aeroporturi importante
Cel mai mic oraș din România. Localitatea era renumită în trecut pentru zăcămintele uriașe de...
ȘTIREA care eclipsează tentativa de asasinare a lui TRUMP. LIVE aici
ȘTIREA care eclipsează tentativa de asasinare a lui TRUMP. LIVE aici
Județul din România în care se mută din ce în ce mai mulți tineri. Apartamentele și casele se vând ca pâinea caldă, oportunitățile sunt uriașe, aici găsești multe locuri de muncă bine plătite
Județul din România în care se mută din ce în ce mai mulți tineri. Apartamentele...
Sânge pe Wall Street. Marile companii listate pe cea mai mare bursă din lume au intrat în picaj liber
Sânge pe Wall Street. Marile companii listate pe cea mai mare bursă din lume au...
Cine este femeia care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Capitală?
Cine este femeia care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Capitală?
Lavinia Pîrva, decolteu irezistibil. Soția lui Ștefan Bănică Jr. a încins imaginația fanilor
Lavinia Pîrva, decolteu irezistibil. Soția lui Ștefan Bănică Jr. a încins imaginația fanilor
Închisoare cu executare pentru șoferi. Pedeapsă garantată prin lege. Nu mai există excepții
Închisoare cu executare pentru șoferi. Pedeapsă garantată prin lege. Nu mai există excepții
Boala care a secerat mulți români. Multe victime nu au știut că o au
Boala care a secerat mulți români. Multe victime nu au știut că o au
UPDATE: Atacatorul de la mitingul lui Trump, identificat / Trump, văzut ieşind din avion după tentativa de asasinat / Doi morţi: atacatorul şi o persoană din public.
UPDATE: Atacatorul de la mitingul lui Trump, identificat / Trump, văzut ieşind din avion după...
Undă de şoc în retail: Amazon intră pe segmentul magazinelor online cu preţuri ultra-mici şi se bate direct cu Temu şi Shein
Undă de şoc în retail: Amazon intră pe segmentul magazinelor online cu preţuri ultra-mici şi...
Nu ştiţi încă unde să vă petreceţi concediul? Iată lista celor mai frumoase plaje din Europa
Nu ştiţi încă unde să vă petreceţi concediul? Iată lista celor mai frumoase plaje din...
Coșmarul meteo se amplifică. Ce e mai rău abia urmează
Coșmarul meteo se amplifică. Ce e mai rău abia urmează
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de conducere
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de...
IMAGINILE HOT cu Nicoleta Luciu care au ridicat pulsul bărbaților! Vedeta arăta TOT cândva!
IMAGINILE HOT cu Nicoleta Luciu care au ridicat pulsul bărbaților! Vedeta arăta TOT cândva!