NEWS

Decizia zilei pentru românii cu pensii mai mici de 3.000 de lei. Se schimbă cuponul de pensie pentru 4.3 milioane de români

Decizia zilei pentru românii cu pensii mai mici de 3.000 de lei. Se schimbă cuponul de pensie pentru 4.3 milioane de români

Este decizia momentului pentru românii cu pensii mai mici de 3.000 de lei. Aceștia trebuie să fie atenți, din ianuarie 2023, la noile cupoane de pensii. Ministru Muncii, Marius Budăi, a venit cu o veste importantă pentru 4.3 milioane de români care vor beneficia de o serie nouă de vouchere pentru alimente și facturi și anul viitor. Totuși, acestea vor fi trecute pe cuponul de pensie, astfel că după măriri foarte multe persoane ar putea să le piardă.

Decizia zilei pentru românii cu pensii mai mici de 3.000 de lei. Se schimbă cuponul de pensie pentru 4.3 milioane de români

Milioane de români cu pensii mici vor primi din nou vouchere pentru alimente și anul viitor, însă acestea vor fi trecute pe cuponul de pensie. Astfel, Marius Budăi, ministrul Muncii, transmite că ajutoarele pentru vârstnici vor fi înscrise pe noile cupoane de pensie, în timp ce sprijinul pentru facturi vine sub formă de vouchere în format electronic.

Practic, ajutoarele financiare acordate pensionarilor cu venituri mai mici de 3.000 de lei vor fi înscrise pe cuponul de pensie și vor ajunge la aproximativ 4,3 milioane de români, conform informațiilor oferite de Marius Budăi. Banii vor fi acordați de la bugetul de stat, în două tranșe.

„Sumele vor fi înscrise separat pe cuponul de pensie , astfel încât seniorii României să regăsească aceste sume acolo și să le fie simplu de identificat”, a spus Marius Budăi.

Practic, toți pensionarii care au o pensie sub pragul de 1.500 de lei vor primi un ajutor financiar, in valoare de 1.000 de lei. Mai mult, suma va fi împărțită în două tranșe, la începutul anului, și în luna septembrie, a explicat ministrul Muncii.

De asemenea, și sumele alocate pentru plata facturilor la energie vor fi acordate tot sub forma unor vouchere. Acestea vor fi distribuite prin intermediul Poștei, însă autoritățile nu au stabilit încă pașii necesari pentru decontare, a mai explicat oficialul.

“Suntem pe final cu construcția actului normativ, vrem să avem și normele de aplicare și căutam cea mai debirocratizată posibilă măsură, astfel încât să nu punem cetățenii pe drumuri. Este un voucher care va fi tipărit, nu este card bancar – este voucher care va fi trimis prin Poșta Română, a precizat ministrul Muncii.

 Pensionarii primesc de asemenea vouchere de 250 de lei

Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Astfel, dacă tranşa IV este încărcată în decembrie 2022, ea poate fi utilizată până în decembrie 2023. Mai mult, guvernanții promit că aceste vouchere vor fi date și în cursul anului viitor.