Dieta care amână îmbătrânirea. Un nou studiu sugerează că nu este nevoie de mult timp pentru ca o dietă fără produse de origine animală să încetinească ratele de îmbătrânire biologică, inima, ficatul și sistemele hormonale și inflamatorii beneficiind toate de pe urma acestei schimbări temporare.
Condus de o echipă de la Facultatea de Medicină a Universității Stanford, studiul a analizat rata de metilare a ADN-ului; un fel de modificare genetică reversibilă care este adesea folosită ca indicator al rapidității cu care organismul se uzează.
Printre un grup de 21 de perechi de gemeni identici, unul din fiecare pereche a aderat la o dietă vegană pe parcursul a opt săptămâni, în timp ce dieta geamănului său includea carne și produse lactate. După această perioadă, cei care au urmat o dietă vegană au prezentat scăderi în estimarea vârstei biologice.
„Acest studiu sugerează că o dietă vegană pe termen scurt este asociată cu beneficii epigenetice de vârstă și cu un aport caloric redus
„Utilizarea proxies de biomarker epigenetic (EBPs) evidențiază potențialul acestora pentru evaluarea impactului dietei și facilitarea strategiilor de nutriție personalizate pentru îmbătrânirea sănătoasă”, precizează cercetătorii.
O îmbătrânire biologică comparativ mai redusă a fost observată în inimă și ficat, precum și în țesuturile care alcătuiesc sistemele hormonale, inflamatorii și metabolice, ceea ce sugerează că organismul nu îmbătrânea la fel de repede cu dieta vegană.
Dieta non-vegană a inclus 170-225 de grame de carne, un ou și o porție și jumătate de lactate în fiecare zi.
În ambele grupuri, participanții au mâncat mâncăruri pregătite în primele patru săptămâni și apoi mâncăruri pe care le-au preparat ei înșiși pe baza sfaturilor nutriționistului în următoarele patru săptămâni, astfel încât ambele diete au fost considerate sănătoase.
În plus față de diferențele dintre markerii ADN, cei care au urmat dieta vegană au pierdut în medie cu două kilograme mai mult decât cei care au urmat o dietă omnivoră, ceea ce face dificilă excluderea influenței restricției calorice sau a pierderii în greutate asupra îmbătrânirii biologice observate.
Trebuie avute în vedere câteva atenționări: studiul implică un eșantion relativ mic și nu ia în considerare riscul deficienței de nutrienți care poate apărea odată cu o dietă bazată pe plante pe termen lung.
De asemenea, acest studiu a fost parțial finanțat de Beyond Meat, o companie care produce alternative vegetale la carne, precum și de Fundația Vogt, care investește în proiecte de protecție a animalelor și de promovare a produselor pe bază de plante.
Cercetătorii recunosc ei înșiși că relația dintre diferențele alimentare și îmbătrânirea biologică rămâne neclară. Deocamdată, nu există nicio dovadă că veganii trăiesc mai mult.
Cu toate acestea, este o perspectivă interesantă asupra rapidității cu care schimbările într-o dietă pot duce la efecte pozitive asupra organismului. Cercetarea urmează unui studiu similar de anul trecut, care a constatat că opt săptămâni de dietă vegană ar putea duce la beneficii în sănătatea cardiovasculară.
„Cercetările viitoare ar trebui să exploreze efectele pe termen lung ale dietelor vegane asupra sănătății epigenetice și a bunăstării generale, luând în considerare importanța suplimentării adecvate a nutrienților”, scriu cercetătorii.
Cercetarea a fost publicată în BMC Medicine, potrivit sciencealert.com.