NEWS

Documentul obligatoriu care trebuie depus la Casa de Pensii pentru o pensie mai mare. Pensionarii, puși pe drumuri

Documentul obligatoriu care trebuie depus la Casa de Pensii pentru o pensie mai mare. Pensionarii puși pe drumuri
sursa: Antena3.ro

Într-o mișcare surprinzătoare pentru mulți români care se apropie de vârsta de pensionare, Casa de Pensii impune acum o cerință suplimentară pentru cei ce doresc să-și depună dosarele. Până în prezent, acest lucru nu era obligatoriu, însă noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în acest sens.

Documentul obligatoriu care trebuie depus la Casa de Pensii pentru o pensie mai mare. Pensionarii, puși pe drumuri

Deși, potrivit guvernanților, pensionarii nu vor fi puși pe drumuri odată cu aplicarea noii legi a pensiilor, cei care își doresc să iasă la pensie, pe lângă documentele pe care trebuiau să le depună până în acest moment, vor fi nevoiți să mai prezinte încă unul, pe care trebuie să îl obțină de la angajator.

Conform noilor prevederi legislative, angajații care ajung la vârsta de pensionare pot opta să continue raportul de muncă până la 70 de ani, cu acordul anual al angajatorului. Această opțiune îi determină pe cei care doresc să iasă la pensie să obțină și un document din partea angajatorului care să ateste că nu se dorește continuarea activității peste limita de vârstă.

De la 1 ianuarie 2024, una dintre prevederile noii legi își va produce efectele. Potrivit acesteia, angajații pot continua raportul de muncă/raportul de serviciu, cu acordul anual al angajatorului, până la 70 de ani, în loc să se pensioneze (ceea ce înseamnă încetarea de drept a raportului de muncă/de serviciu).

Această nouă cerință a întâmpinat rezistență din partea românilor, care consideră că acest document nu este prevăzut de lege și că nu ar trebui să fie necesar pentru depunerea cererii de pensionare. Cu toate acestea, prevederile legale deja în vigoare îi obligă pe solicitanți să furnizeze acest document, fapt confirmat de normele de aplicare ale noii legi a pensiilor.

Acesta este și motivul pentru care, chiar de la acea dată, Casele de Pensii au cerut solicitanților deschiderii dreptului de pensie câte un document semnat de angajator din care să reiasă că nu se optează pentru continuarea raportului de muncă.

Ce prevede noua lege

La 1 ianuarie se aplica, în continuare, vechea lege a pensiilor și vechile norme de aplicare, iar acest document nu era prevăzut de lege printre cele ce trebuie să însoțească cererea de pensionare.

„Art. 46 (2) din Legea 360/2023 este însă în vigoare de la 1 ianuarie: „Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi continuarea activităţii, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”. 

Iar între normele de aplicare ale noii legi a pensiilor, apărute vineri în Monitorul Oficial și aplicabile deja, regăsim acum și documentul cerut de la 1 ianuarie:

„Actele la care se face referire la art. 89 alin. (2) din lege, pentru pensia pentru limită de vârstă şi pensia anticipată, sunt, după caz: (…) 

 p) adeverință eliberată de angajator/angajatori din care să rezulte că nu a optat pentru continuarea activității până la împlinirea vârstei de 70 ani, conform art. 46 alin. (2) din lege, în original”. 

Adeverința, obligatorie

Cu alte cuvinte, adeverința eliberată de angajator trebuie prezentată acum de solicitantul pensiei pentru limită de vârstă pentru a demonstra că părțile (adică el și angajatorul) nu au optat pentru continuarea raportului de muncă/de serviciu, așa cum permite legea.

Conform Codului Muncii, pensionarea înseamnă încetarea de drept a raportului de muncă. Ulterior, părțile sunt libere să încheie un nou contract de muncă pentru a continua, astfel, colaborarea, dacă doresc acest lucru, scrie avocatnet.ro.

Adeverința nu reprezintă, în niciun caz, o limitare a dreptului la muncă, astfel încât pensionarul poate cumula pensia cu salariul.

Deși unii ar putea interpreta această cerință ca o limitare a dreptului la muncă pentru pensionari, în realitate, aceasta nu îi împiedică să continue să lucreze, ci doar demonstrează că nu doresc să continue raportul de muncă cu angajatorul anterior după împlinirea vârstei de pensionare. Astfel, aceștia pot beneficia în continuare de pensie, fără a fi afectați în ceea ce privește posibilitatea de a lucra și de a câștiga un salariu suplimentar.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie....
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi...
Operaţiunea israeliană „Outstretched arm”. Israelienii au folosit avioane F-35 şi F-15 în atacul asupra portului yemenit Al Hodeida. Este cel mai complex şi îndepărtat atac al Israelului
Operaţiunea israeliană „Outstretched arm”. Israelienii au folosit avioane F-35 şi F-15 în atacul asupra portului...
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie de pământ mult și nici nu îți trebuie bani de investiții. O poți vinde oriunde și oricând
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați...
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
Românii, chemați la oaste. Mesajul este clar
Românii, chemați la oaste. Mesajul este clar
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...