NEWS

Doliu în lumea militară! Un cunoscut general de armată s-a sinucis. A lăsat și un bilet de adio | FOTO

Doliu în lumea militară Un cunoscut general de armată s-a sinucis. A lăsat și un bilet de adio | FOTO
Doliu

Claudio Graziano, președintele constructorului naval Fincantieri, cea mai importantă companie de construcţie de nave în Europa,controlat de statul italian și fost general de armată, care a comandat şi Forţa Naţiunilor Unite în Liban, a decedat la 70 de ani, a anunțat luni compania într-un comunicat, arată Reuters.

Doliu în lumea militară! Un cunoscut general de armată s-a sinucis

„Fincantieri își exprimă imensa tristețe pentru moartea subită a generalului Claudio Graziano”, a precizat grupul într-un comunicat, fără a oferi detalii despre circumstanțe.

Doliu în lumea militară! Un cunoscut general de armată s-a sinucis. A lăsat și un bilet de adio
sursa foto: ANSA

Graziano fusese numit în mai 2022 la preşedinţia Fincantieri, companie cu 21.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 7,7 miliarde de euro, scrie Reuters.

Graziano avea 70 de ani. Surse care au cunoștință de acest lucru au declarat că a fost găsit mort la domiciliul său din Roma. Prim-ministrul Giorgia Meloni i-a adus un omagiu ca „un slujitor integru al statului, care de-a lungul vieții sale a onorat națiunea, forțele armate și instituțiile cu dăruire, competență și profesionalism”.

Agenția italiană de știri ANSA și alte mass-media au relatat că există dovezi care sugerează că Graziano s-ar fi sinucis, o posibilitate evocată și de Lucio Malan, un senator din partidul Frații Italiei al lui Meloni.

„Nimic nu a sugerat că s-ar fi putut sinucide”, a spus Malan într-o declarație.

Directorul general al Fincantieri, Pierroberto Folgiero, l-a numit „un mare comandant”, precum și „un mare manager și un mare prieten”, și a precizat că Graziano și-a pierdut anul trecut soția din cauza unei boli.

Doliu în lumea militară! Un cunoscut general de armată s-a sinucis. A lăsat și un bilet de adio
sursa foto: ANSA

Graziano a fost șeful Statului Major al forțelor de apărare italiene din 2015 până în 2018 și președinte al Comitetului Militar al Uniunii Europene din 2018 până în 2022. „A fost un prieten și un ofițer extraordinar care a onorat Italia și în rolurile sale europene”, a postat ministrul de externe Antonio Tajani pe X.

A lăsat și un bilet de adio

O armă de foc a fost găsită în apropierea corpului său la domiciliul său din Roma, precum şi o scrisoare de adio în care el evoca recenta pierdere a soţiei sale, potrivit agenţiei de presă Ansa, informează Agerpres.

Şefa guvernului Giorgia Meloni a omagiat într-un comunicat “un slujitor integru al statului, care de-a lungul întregii sale vieţi a servit cu onoare Naţiunea, Forţele armate şi instituţiile”, în timp ce preşedintele Sergio Mattarella a omagiat un “om de stat generos şi loial”.

Cine a fost Claudio Graziano

Născut în 1953 la Torino, în nord, Claudio Graziano a intrat în armată şi s-a format la vânătorii de munte, cărora le-a rămas fidel de-a lungul întregii sale cariere militare.

El a servit în cadrul “căştilor albastre” în Mozambic în 1992, ulterior a fost ataşat militar al Italiei la Washington chiar după atentatele din 11 septembrie 2001. Graziano a servit şi în Afganistan, iar în 2007 a fost numit de secretarul general al ONU comandant al Forţei interimare a Naţiunilor Unite în Liban (FINUL).

Din 2015 până în 2018, el a fost şeful armatei în Italia şi începând din 2017 a prezidat Comitetul militar al Uniunii Europene, până la sosirea sa la Fincantieri, la câteva luni după declanşarea invaziei Rusiei în Ucraina.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell a apreciat într-un mesaj pe X că acesta a “contribuit în a da formă unei veritabile politici de securitate şi apărare comună”. “El a fost un consilier preţios în momente critice pentru securitatea UE”, scrie Borrell.

Acţiunea grupului Fincantieri, controlat de statul italian, a pierdut până la 3% la Bursa din Milano, după anunţul dispariţiei lui Graziano. S-a închis în scădere cu 1,7%, la 5 euro.

După o lungă telenovelă şi pe fondul unei rivalităţi industriale şi de capital, Franţa şi Italia au anunţat în 2021 că renunţă la un plan de preluare de către Fincantieri a companiei Chantiers de l’Atlantique (fosta STX France), care ar fi consolidat construcţia de nave de croazieră mari în faţa concurenţei din Asia.

Roma şi Paris au invocat criza sanitară, care a avut un impact asupra turismului global, dar şi o alianţă între Fincantieri şi CSCC din China pentru construirea de pacheboturi a cântărit greu în balanţă.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Un japonez a provocat o undă de șoc pe rețelele sociale când a arătat ce a mâncat și cum a trăit 21 de ani ca să se pensioneze devreme
Un japonez a provocat o undă de șoc pe rețelele sociale când a arătat ce...
Zodiile care își vor schimba complet viața până la finalul anului. Bani din moșteniri, bogății cum n-au mai văzut și fericire mare pentru 5 nativi
Zodiile care își vor schimba complet viața până la finalul anului. Bani din moșteniri, bogății...
Topul liceelor în funcţie de ultima medie de admitere
Topul liceelor în funcţie de ultima medie de admitere
Ei sunt românii care pot primii 40.000 de euro de la stat. Fondurile sunt nerambursabile, trebuie sa respecți o singură condiție simplă
Ei sunt românii care pot primii 40.000 de euro de la stat. Fondurile sunt nerambursabile,...
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae sunt căsătoriți de ani buni
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae...
Locul unic care este o adevărată capodoperă a naturii. Se află în inima României, dar puțini știu de el
Locul unic care este o adevărată capodoperă a naturii. Se află în inima României, dar...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Apare un post de televiziune în România. A primit deja acordul CNA, când se va lansa
Apare un post de televiziune în România. A primit deja acordul CNA, când se va...
Statul află TOTUL despre tine. Apare al doilea CNP. Cine e obligat legal să îl dețină
Statul află TOTUL despre tine. Apare al doilea CNP. Cine e obligat legal să îl...
Averea ascunsă a Regelui Charles. Cât de bogat este monarhul
Averea ascunsă a Regelui Charles. Cât de bogat este monarhul
MApN despre noile atacuri ruseşti lângă graniţa României: două avioane F-16 au fost ridicate de la sol pentru monitorizarea situaţiei
MApN despre noile atacuri ruseşti lângă graniţa României: două avioane F-16 au fost ridicate de...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cât câștigă Nicoleta Voica la un eveniment. Tarif de lux pentru artistă
Cât câștigă Nicoleta Voica la un eveniment. Tarif de lux pentru artistă
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Andreea Raicu a făcut furori la plajă, la 47 de ani. Cum a apărut vedeta în vacanța din Italia FOTO
Andreea Raicu a făcut furori la plajă, la 47 de ani. Cum a apărut vedeta...