Fostul președinte peruan Alberto Fujimori, care a condus creșterea economică în anii 1990 DIN peRU, dar a fost ulterior încarcerat pentru încălcarea drepturilor omului în urma unui război sângeros împotriva rebelilor maoiști, a murit miercuri. Avea vârsta de 86 de ani, arată Reuters.
Colegii apropiați l-au vizitat mai devreme în cursul zilei, raportând că era în stare critică.
„După o lungă luptă cu cancerul, tatăl nostru… tocmai a plecat în întâmpinarea Domnului”, a scris fiica sa Keiko Fujimori într-un mesaj pe X, semnat și de ceilalți copii ai fostului lider.
Fujimori, fiul unor imigranți japonezi, era rectorul puțin cunoscut al unei universități agricole când a fost ales în funcție în 1990. S-a impus rapid ca un politician viclean, al cărui stil practic a produs rezultate, chiar dacă i-a înfuriat pe critici pentru concentrarea puterii, scrie Reuters.
A doborât hiperinflația care a aruncat milioane de peruvieni în șomaj, a privatizat zeci de companii de stat și a redus tarifele comerciale, punând bazele pentru ca Peru să devină, pentru o vreme, una dintre cele mai stabile economii din America Latină.
În timpul mandatului său, temutul lider al grupării maoiste Shining Path, Abimael Guzman, a fost capturat – dând o lovitură crucială unei mișcări care, în anii 1980, părea aproape de a răsturna statul peruvian. Guzman a murit în închisoare în septembrie 2021.
Dar mulți peruvieni l-au văzut pe Fujimori ca pe un autocrat după ce a folosit tancuri militare pentru a închide Congresul în 1992, redactând constituția după bunul său plac pentru a promova reforme ale pieței libere și legi antiteroriste dure. Controversatul fost președinte Alberto Fujimori a murit miercuri la vârsta de 86 de ani.
O serie de scandaluri de corupție în timpul celor 10 ani de administrație au întors opinia publică împotriva sa.
La scurt timp după ce a câștigat a treia oară alegerile în 2000 – modificând constituția pentru a putea candida – au apărut înregistrări video cu Vladimiro Montesinos, consilierul său principal și șeful spionajului, împărțind bani pentru mituirea politicienilor. Fujimori a fugit în exil în Japonia.
El a demisionat prin fax de la Tokyo și apoi a făcut campanie fără succes pentru un loc de senator în Japonia. Montesinos a fost capturat ulterior în Venezuela și încarcerat, fiind condamnat pe baza sutelor de înregistrări video pe care le-a făcut cu el însuși dând mită în numerar unor politicieni și unor directori de întreprinderi și de presă.
Cazurile împotriva lui Fujimori s-au acumulat – inclusiv acuzațiile că ar fi ordonat utilizarea de escadroane ale morții în lupta sa împotriva militanților Căii Luminoase.
Fujimori era în siguranță în Japonia – avea dublă cetățenie și Japonia nu își extrădează cetățenii. Așa că mulți au fost șocați când, în 2005, a decis să se întoarcă în Peru, aparent în speranța iertării și a unei reveniri în politică.
În schimb, el a fost reținut în timpul unei escale în Chile, extrădat în Peru în 2007, iar în 2009 a fost condamnat la 25 de ani de închisoare.
Odată încarcerat, aparițiile publice ale lui Fujimori s-au limitat la vizite la spital, unde de multe ori apărea dezordonat și indispus.
În timp ce detractorii au respins plângerile sale de sănătate ca fiind un truc pentru a ieși din închisoare, președintele de atunci, Pedro Pablo Kuczynski, l-a grațiat pentru scurt timp pe Fujimori în 2017.
Câteva luni mai târziu, Kuczynski a fost pus sub acuzare, iar grațierea a fost anulată de cea mai înaltă instanță constituțională din Peru, trimițându-l pe Fujimori înapoi la închisoarea specială în care se afla el și niciun alt deținut.
Curtea a restabilit grațierea în decembrie 2023, eliberându-l pe bolnavul Fujimori, care suferea de ulcer gastric, hipertensiune arterială și cancer la limbă. În mai 2024, Fujimori a anunțat că a fost diagnosticat cu o tumoare malignă.
Moștenirea lui Fujimori a fost apărată cu cea mai mare pasiune de fiica sa, Keiko, care a fost aproape de a obține ea însăși președinția de trei ori pe o platformă care a inclus grațierea tatălui său și apărarea constituției. Miercuri seară, în fața reședinței lui Fujimori, susținătorii s-au adunat pentru a plânge și a se ruga.
„Astăzi, plâng pentru un lider”, a declarat Cesar Valverde, susținător al lui Fujimori. „Ar fi trebuit să fie din nou președinte; am lucrat pentru ca Alberto Fujimori să fie din nou președinte, dar Dumnezeu l-a luat”.
Keiko declarase în iulie că tatăl său intenționează să candideze din nou la președinție în alegerile din 2026.
Regretatul Fujimori s-a născut la Lima de Ziua Independenței Peruane, la 28 iulie 1938.
Matematician și inginer agronom, Fujimori era un nimeni în politică atunci când a decis să candideze la președinție, conducând un tractor la mitingurile sale electorale. El a surprins pe toată lumea învingându-l pe renumitul scriitor Mario Vargas Llosa în alegerile din 1990, cu un sprijin puternic din partea stângii.
El s-a prezentat ca o alternativă la elita albă a țării și a obținut un sprijin crucial din partea populației indigene și metise din Peru.
În timp ce Peru se lupta cu cea mai gravă hiperinflație din lume, Fujimori a promis că nu va lua măsuri drastice pentru a o înfrâna.
Însă, în cea de-a doua săptămână a mandatului său, a eliminat brusc subvențiile care mențineau la prețuri accesibile alimentele de bază, în ceea ce a devenit cunoscut drept „șocul Fuji”.
„Dumnezeu să ne ajute”, a declarat ministrul de finanțe al lui Fujimori la televizor după anunțarea măsurii.
Inflația s-a înrăutățit pe termen scurt, dar pariul a dat roade, stabilizând în cele din urmă economia după mai bine de un deceniu de criză. Chiar dacă sprijinul pentru el a început să scadă, Fujimori a făcut lucruri îndrăznețe în al doilea său mandat.
În 1997, a conceput un plan de a săpa tuneluri sub reședința ambasadorului japonez din Lima pentru a pune capăt unei crize a ostaticilor de patru luni, după ce o altă insurgență, Mișcarea Revoluționară Tupac Amaru, a ținut captive 500 de persoane timp de 126 de zile.
Într-un atac surpriză, Fujimori a trimis mai mult de 100 de comandouri într-un raid care i-a ucis pe toți cei 14 insurgenți. Doar doi comandouri și unul dintre cei 72 de ostatici rămași au murit.
Imaginile televizate l-au arătat pe Fujimori trecând calm peste cadavrele insurgenților după raid. Fujimori a fost căsătorit de două ori. O neînțelegere publică cu prima sa soție, Susana Higuchi, în timp ce era președinte, l-a determinat să o numească pe fiica sa, Keiko, prima doamnă. Cuplul a mai avut trei copii, printre care Kenji Fujimori, de asemenea politician.
Doliu prezidențial! Alberto Fujimori, fostul președinte din Peru, moare la vârsta de 86 de ani