Administrația președintelui Donald Trump intenționează să păstreze mai puțin de 300 de angajați la Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională din totalul mondial al agenției de peste 10.000, au declarat patru surse pentru Reuters joi. Între timp, Rusia laudă decizia liderului SUA.
Potrivit unor surse, administrația Trump va păstra doar 294 de angajați USAID din cei peste 10 000 la nivel global. Agenția a oferit ajutor unui număr de 130 de țări în 2023, multe dintre ele distruse de conflicte și profund sărăcite. Primii beneficiari au fost Ucraina, urmată de Etiopia, Iordania, Republica Democrată Congo, Somalia, Yemen și Afganistan, potrivit raportului CRS.
Principala agenție de ajutor umanitar a Washingtonului a fost ținta unui program de reorganizare guvernamentală condus de omul de afaceri Elon Musk, un aliat apropiat al lui Trump, de la preluarea mandatului de către președintele republican la 20 ianuarie, arată Reuters.
Cele patru surse familiarizate cu planul au declarat că doar 294 de angajați ai agenției își vor putea păstra locurile de muncă, dintre care doar 12 în biroul Africa și opt în biroul Asia.
„Este scandalos”, a declarat J. Brian Atwood, care a fost șeful USAID timp de mai bine de șase ani, adăugând că concedierea în masă a personalului ar ucide efectiv o agenție care a ajutat zeci de milioane de oameni din întreaga lume să nu moară.
„O mulțime de oameni nu vor supraviețui”, a declarat Atwood, în prezent membru senior al Institutului Watson al Universității Brown.
Departamentul de Stat al SUA nu a răspuns la o cerere de comentarii.
Cu Trump și Musk, cel mai bogat om din lume, lansând acuzații false că personalul său ar fi infractori, zeci de angajați ai USAID au fost puși în concediu, sute de contractori interni au fost concediați, iar programele de salvare a vieții din întreaga lume au fost lăsate în suspensie.
Administrația a anunțat marți că va pune în concediu toți angajații USAID angajați direct la nivel global și va rechema mii de membri ai personalului care lucrează în străinătate.
Secretarul de stat Marco Rubio a declarat că administrația identifică și desemnează programele care vor fi exceptate de la ordinele de încetare a activității, care au amenințat eforturile din întreaga lume de a opri răspândirea bolilor, de a preveni foametea și de a reduce sărăcia.
Clădirea USAID stă închisă pentru angajați după ce a fost emisă o notă prin care personalul agenției este sfătuit să lucreze de la distanță, în Washington, D.C., SUA, 3 februarie 2025. REUTERS/Kent Nishimura Achiziționarea drepturilor de licențiere, se deschide o filă nouă
Partenerii de implementare ai USAID se confruntă cu probleme financiare pe fondul ordinelor de încetare a activității din partea Departamentului de Stat.
Revizuirea va bulversa viața a mii de angajați și a familiilor acestora. Obiectivul administrației este de a fuziona USAID cu Departamentul de Stat condus de Rubio, pe care Trump l-a numit administrator interimar al USAID. Cu toate acestea, nu este clar dacă el poate fuziona agențiile, cu excepția cazului în care Congresul votează în acest sens, deoarece USAID a fost creată și este finanțată prin legi care rămân în vigoare.
USAID a angajat peste 10 000 de persoane în întreaga lume, două treimi dintre acestea în afara Statelor Unite, potrivit Serviciului de Cercetare al Congresului (CRS). Agenția a gestionat mai mult de 40 de miliarde de dolari în anul fiscal 2023, cel mai recent an pentru care există date complete.
Surse familiare cu evenimentele de la agenție au declarat joi că unii lucrători au început să primească preavize de concediere.
Site-ul USAID a precizat că, începând cu miezul nopții de vineri, 7 februarie, „tot personalul USAID angajat direct va fi plasat în concediu administrativ la nivel global, cu excepția personalului desemnat responsabil pentru funcțiile critice ale misiunii, conducerea de bază și programele special desemnate”.
Acesta a declarat că personalul esențial care se așteaptă să continue să lucreze va fi informat până joi la ora 15.00 EST. (2000 GMT).
Rusia aplaudă decizia lui Donald Trump de a închide Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), pe care Moscova o descrie drept o „maşină de ingerinţă” în afacerile interne ale altor state.
„Singurul lucru de care suntem mulţumiţi este că tot ceea ce am spus s-a adeverit”, a declarat la o conferinţă de presă purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, referindu-se la criticile repetate ale Rusiei faţă de respectiva agenţie a SUA, care finanţa în străinătate ONG-uri şi mass-media pentru a promova „bunele practici democratice”.
Rusia a expulzat USAID de pe teritoriul său în 2012, acuzând atunci agenţia americană că finanţa manifestaţiile opoziţiei împotriva Kremlinului şi că se amesteca în alegeri, scrie Agerpres.
Moscova a acuzat de asemenea USAID de susţinere a „revoluţiilor colorate” din state vecine, în special în Ucraina şi Georgia, mişcări menite să aducă la putere politicieni mai favorabili Occidentului şi ostili Rusiei.
„Este orice altceva, numai o agenţie de ajutor, dezvoltare şi asistenţă nu este. Este o maşină de ingerinţă în afacerile interne, un mecanism de schimbare a regimurilor, a ordinii politice, a structurii statului”, a remarcat Zaharova.