NEWS

Două blocuri istorice din centrul Bucureștiului sunt pericol public și prezintă „pericol iminent de colaps”. Descoperirea șocantă facuta de un electrician

Două blocuri istorice din centrul Bucureștiului sunt pericol public și prezintă pericol iminent de colaps. Descoperirea șocantă facuta de un electrician
Foto: anunțul.ro

Două blocuri istorice din centrul Bucureștiului sunt pericol public. Inspectoratul în Construcții al Municipiului București (ICMB) cere „autorizație de contruire în regim de urgență pentru punerea în siguranță” a două cunoscute imobile e se află în spatele Bulevardului Nicolae Bălcescu din București, la adresele str. Vasile Conta 3-5 și 7-9.

Este vorba despre două blocuri construite în anii 1940-1941, cu aproape 200 de apartamente.

Inspectorii ICMB au verificat subsolul clădirii și au constatat „o stare avansată de degradare a elementelor de construcție”, respectiv a stâlpilor de susținere.

Două blocuri istorice din centrul Bucureștiului sunt pericol public. Structura de rezistență este în colaps

Concluzia că blocurile prezintă „pericol public” se află în adresa Inspectoratului în Construcții al Municipiului București emisă în 22 august 2023, în care instituția prezintă atât evaluarea inspectorilor, cât și raportul de expertiză al clădirii întocmit de un expert tehnic în 2017 referitor la nivelul de asigurare la solicitări seismice al blocurilor, potrivit G4Media.

În document se menționează următoarele: „structura de rezistență la nivelul subsolurilor ce constau în ruginirea accentuată a armăturilor grinzilor, plăcilor și mai grav a stâlpilor de rezistență, conduc la un pericol iminent de colaps local.

A fost relevant un stâlp care are fisuri verticale datorate ruginirii armăturilor care pot marca și o cedare la compresiune. Această analiză sumară indică cu certitudine că structura de rezistență a construcțiilor este în pericol de colaps în cazul unui cutremur major și o probabilitate mare de colaps chiar în cazul unui cutremur de intensitate medie (precum cel din 1986 și 1990). Unele elemente, precum placa terasei prezintă risc de prăbușire datorită degradărilor grave și necesită intervenții urgente de reparații și consolidări”.

Tot în raport se precizează care au fost constatările inspectorilor ICMB: „la subsolul 1 este amenajat un spațiu pentru garaj al RA-APPS – SAIFI unde s-au identificat numeroase fisuri și desprinderi de tencuială, la pereți, tavane, stâlpi, infiltrații, igrasie, o stare avansată de degradare a acestor elemente de construcție.

De asemenea în subsolul 2, unde se află stația electrica care deservește cele două imobile Vasile Conta 3-5 și 7-9 s-au constatat degradări accentuate la elementele structurale ale construcției – armături corodate chiar la grinzi și plăci, de asemenea fațadele imobilului prezintă fisuri și desprinderi locale de tencuială, se află într-o stare avansată de degradare”.

„S-a dispus asociației să efectueze demersurile legale pentru punerea în siguranță de urgență a construcției existente”, se mai arată în document.

Documentul a fost trimis Primăriei Municipiului București, Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Asociației de Proprietari strada Vasile Conta 3-5 și RA-APPS-SAIFI.

Un electrician a alertat autoritățile. Când a văzut ce e la subsol, nu a mai vrut să lucreze

Descoperirea că imobilele aflate în spatele Bd. Nicolae Bălcescu au risc de prăbușire îi aparține însă unui electrician care, în data de 27 aprilie 2023, a alertat autoritățile că îi este teamă să mai intervină la postul de transformare aflat la subsolul comun al imobilelor.

La ultima vizită la locație, s-a constat că un pilon de susținere ce se află în incinta postului este într-o stare avansată de degradare, de asemenea și pilonii din parcarea subterană a blocului sunt în aceeași stare.

Personalului operativ din cadrul UTR Nord îî este teamă să mai intervină acolo, existând pericol de prăbușire.

Vă rugăm să luați măsurile care se impun în vederea punerii în siguranță a clădirii și cetățenilor”, se arată în notificarea adresată Inspectoratului de Stat în Construcții și Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, pe care G4Media a anonimizat-o pentru a-i proteja identitatea semnatarului.

Imobilele sunt încadrate în clasa a II-a risc seismic

Imobilele din str. Vasile Conta 3-5 și 7-9 unite printr-un subsol comun figurează în lista de clădiri cu risc seimic a Bucureștiului și are clasa II de risc seismic, în urma unei expertize realizate în urmă cu 26 de ani, în 1997.

Potrivit noilor reglementări din legea 243/2023 și din răspunsul oferit de Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, la cererea G4Media, pentru punerea în siguranță a imobilelor, precum și consolidarea lor este nevoie de acordul a jumătate plus unu din numărul de proprietari ai clădirii, acord pe care Primăria Capitalei nu l-a obținut până în acest moment de la proprietari.