Ceremonia de închidere de duminică, de la ora 22:00 marchează finalul Jocurilor Olimpice Paris 2024. Spectacolul de pe Stade de France va fi transmis în direct pe TVR1 și TVR Sport.
Ceremonia va include momente tradiționale, cum ar fi parada sportivilor și predarea drapelului olimpic către organizatorii Jocurilor din 2028 de la Los Angeles. De asemenea, președintele Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach, va proclama oficial sfârșitul Jocurilor Olimpice Paris 2024. În cadrul ceremoniei va avea loc și o festivitate de premiere pentru maratonul feminin, care a avut loc astăzi, potrivit AP News.
Spectacolul va aduce un omagiu publicului, voluntarilor și sportivilor, fiind implicați peste 100 de dansatori, acrobați, artiști de circ și muzicieni. Printre celebritățile care se vor afla la eveniment se numără Tom Cruise, iar trupe și artiști celebri, precum Red Hot Chili Peppers, Billie Eilish și Snoop Dogg, vor cânta în timpul ceremoniei, anunță ANS.
Un moment înregistrat de 30 de minute va combina elemente de operă și teatru, prezentând o proiecție futuristă în care un personaj interstelar explorează vestigiile Pământului. Acest segment se inspiră din modul în care Pierre de Coubertin a reînviat Jocurile Olimpice moderne la sfârșitul secolului XIX.
Portdrapelul delegației României la ceremonie va fi Mihaela Cambei, sportiva medaliată cu argint la haltere, categoria 49 kg feminin.
Statele Unite ale Americii termină Jocurile Olimpice pe primul loc în clasamentul medaliilor, cu 40 de medalii de aur și 126 în total. China s-a clasat pe locul doi, tot cu 40 de medalii de aur, dar cu un total de 91 de medalii. Podiumul a fost completat de Japonia, care a obținut 20 de medalii de aur și 45 în total. România încheie Jocurile Olimpice Paris 2024 pe locul al 23-lea, cu 9 medalii – 3 de aur, 4 de argint și 2 de bronz.
Astfel, Team România are nouă medalii: trei de aur, patru de argint şi două de bronz.
Au obţinut aurul olimpic Maria Magdalena Rusu, Roxana Iuliana Anghel, Nicoleta Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Geanina Radiş şi Victoria Ştefania Petreanu la canotaj – opt rame cu carmaci (8+), Andrei Sebastian Cornea şi Marian Florian Enache la canotaj – dublu vasle (2x) şi David Popovici la înot – 200 m liber.
Au urcat pe treapta a doua a podiumului Mihaela Valentina Cambei la haltere – 49 kg, Gianina Elena van Groningen şi Ionela Livia Cozmiuc la canotaj – dublu vasle categorie uşoară (L2x), Ioana Vrînceanu şi Roxana Iuliana Anghel la canotaj – dublu rame (2-) şi Simona Geanina Radiş şi Nicoleta Ancuţa Bodnar la canotaj – dublu vasle (2x).
Au câştigat bronzul David Popovici la înot – 100 m liber şi Ana Maria Bărbosu la gimnastică artistică – sol, aceasta din urmă după un apel la TAS.
Pe primul loc în clasamentul pe naţiuni a terminat lotul Statelor Unite, cu 126 de medalii (40 de aur, 44 de argint şi 126 de bronz). Pe locul doi este China, cu 91 de medalii (40 de aur, 27 de argint, 24 de bronz), iar pe trei este Japonia, cu 45 de medalii (20 de aur, 12 de argint, 13 de bronz).
Următoarele două din clasament, Australia şi Franţa, au mai multe medalii, dar sunt pe 4 ş 5 pentru că numărul medaliilor de aur este mai mic. Australia are în total 53 de medalii, dintre care 18 de aur, iar Franţa are 64 de medalii, dintre care 16 de aur. Republica Moldova a terminat pe locul 72, cu o medalie de argint şi trei de bronz.
La această ediţie a JO în clasament a intrat şi Echipa Olimpică a Refugiaţilor, pe locul 84, cu o medalie de bronz obţinută de Cindy Ngamba la box.
Poliția franceză a evacuat zona din jurul Turnului Eiffel după ce un bărbat a fost văzut cățărându-se pe acest reper emblematic al Parisului, cu doar câteva ore înainte de ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de duminică.
Bărbatul, care era la bustul gol, a fost văzut escaladând turnul de 330 de metri în după-amiaza zilei. Nu este clar de unde a început ascensiunea, dar a fost observat imediat deasupra inelelor olimpice care împodobesc secțiunea a doua a monumentului, chiar deasupra primei platforme de observare.
Poliția a escortat vizitatorii din zonă în jurul orei 15:00. Unii vizitatori, care au fost temporar blocați la etajul al doilea, au fost lăsați să iasă după aproximativ 30 de minute.
Turnul Eiffel a fost un element central al ceremoniei de deschidere, unde Celine Dion a cântat dintr-una dintre zonele de vizionare ale turnului. Turnul nu era așteptat să facă parte din ceremonia de închidere, care era programată să înceapă pe Stade de France, în suburbia nordică Saint-Denis, la ora 21:00.