WORLD

Elizabeth Holmes, ”Fata de aur” din Silicon Valley, s-a predat. E condamnată la 11 ani de închisoare pentru că a păcălit medicii și pacienții că un produs poate „detecta” cancerul

Elizabeth Holmes Fata de aur din Silicon Valley s-a predat. E condamnată la 11 ani de închisoare pentru că a păcălit medicii și pacienții că un produs poate detecta cancerul
Foto; Bloomberg

Elizabeth Holmes, ”Fata de aur” din Silicon Valley, s-a predat astăzi și a ajuns  în închisoarea federală pentru femei de securitate minimă situat în Bryan, Texas. Holmes, fondatoarea și CEO-ul Theranos, companie din Silicon Valley care anunța o revoluție în sistemul analizelor medicale și ajunsese să valoreze peste 9 miliarde de dolari, a primit o condamnare la 11 ani de închisoare pentru păcălirea investitorilor.

Cândva cunoscută ca „Fata de Aur” din Silicon Valley, Elizabeth Holmes susținea că tehnologia startup-ului său permite diagnosticarea unei boli folosind doar câteva picături de sânge.

Procurorii au susținut că a indus cu bună știință în eroare medicii și pacienții cu privire la produsul Theranos, Edison, despre care afirma că poate „detecta” cancerul, diabetul și alte afecțiuni. De asemenea,  Elizabeth Holmes a fost acuzată că a exagerat când a prezentat rezultatele companiei în fața investitorilor.

Elizabeth Holmes, ”Fata de aur” din Silicon Valley, s-a predat. Cum și-a căpătat porecla

Theranos este o companie fondată în 2003 de Elizabeth Holmes, care pe atunci avea 19 ani și renunțase la studiile de la Standford University spunând că vrea să își aprofundeze cercetările.

Holmes a reușit să strângă investiții peste de 900 de milioane de dolari de la miliardari precum magnatul media Rupert Murdoch și mogulul tehnologiei Larry Ellison, scrie BBC.

CEO-ul Theranos, comparată de-a lungul timpului chiar cu Einstein, Elon Musk sau Steve Jobs, era numită cu aproape 10 ani în urmă „Fata de Aur” din Silicon Valley, fiind cea mai tânără miliardară americană, care a ajuns la o asemenea performanță prin propriile puteri.

Business-ul antreprenoarei a pornit de la frica acesteia față de ace. Scopul startup-ului a fost ca analizele de sânge să se poată face mai rapid și mai puțin dureros.

Tehnologia folosea un „nano-container” pentru colectarea mostrelor, iar Theranos a prezentat ideea ca fiind revoluţionară. Picătura de sânge ajungea într-un mic cartuş special ce era introdus într-un aparat de citire care analiza sângele şi trimitea prin wireless rezultatele în baza de date a companiei, aceste rezultate urmând să ajungă apoi la doctorul fiecarui pacient.

Theranos susținea pe atunci că toată acestă procedură dura extrem de puţin, totul se făcea rapid şi puteau fi efectuate peste 30 de tipuri de analize de sânge, dintr-o singură picătură extrasă, la costuri foarte mici.

Succesul companiei era și în atenția presei. Așa se face că în octombrie 2015 a început declinul Theranos, în urma unei anchete a The Wall Street Journal care a arătat că startup-ul ar fi furat tehologii de la alte companii și nu era capabil să facă analizele promise.

Declinul și ancheta

Înainte de publicarea anchetei despre compania de testare a sângelui, în octombrie 2015, fondatoarea Theranos a făcut tot posibilul să împiedice apariția acesteia în WSJ, arată CNBC. Astfel, Elizabeth Holmes a încercat să-l convingă pe miliardarul australian Rupert Murdoch, care deține The Wall Street Journal, să nu publice materialul.

Totuși, articolul a apărut la mijlocul lui octombrie 2015 în WSJ.

După dezvăluirile WSJ, autoritatea americană Food and Drug Administration a anunțat că dispozitivele companiei nu au fost testate în întregime și nici autorizate înainte de a fi folosite pe pacienți.

Așa a ajuns Elizabeth Holmes să fie cercetată pentru păcălirea investitorilor, a doctorilor și a pacienților Theranos.

BusinessInsider a relatat că Theranos a renunțat treptat la aproape toți angajații, și a fost nevoită să achite datorii imense creditorilor, precum și amenzile uriașe primite de-a lungul timpului, ajungând astfel în faliment, în 2018.

Doi copii care i-au prelungit libertatea

Holmes a fost eliberată pe cauțiune de când a fost acuzată de acuzații de fraudă în 2018 . Apoi a fost condamnată, în noiembrie 2022, pentru patru acuzații de fraudare a investitorilor și condamnată la 11 ani și trei luni de închisoare.

Conform legii federale, Holmes trebuie să execute 85% din timp, chiar dacă pedeapsa ei este redusă pentru bună conduită. Lagărul federal de prizonieri Bryan, unde a primit ordinul lui Holmes să-și ispășească pedeapsa, găzduiește în principal prizoniere federale non-violente și nu are gardul și regulile stricte ale închisorilor de securitate superioară.

Este un program axat pe muncă, care cere tuturor deținuților să dețină un loc de muncă pentru cel puțin 90 de zile.

Potrivit The Guardian, Holmes și-a petrecut ultimele zile de libertate alături de partenerul ei, Billy Evans, și de cei doi copii ai lor. Procesul ei a fost amânat inițial, deoarece a născut primul ei copil în iulie 2021 și a apărut la audierea de sentință din noiembrie, însărcinată cu al doilea copil, care s-a născut în martie.

Le-a cerut scuze investitorilor

Procesul dramatic al lui Holmes a durat 18 săptămâni, prezentând mărturiie din partea unor investitori de seamă Theranos, inclusiv a fostului secretar al apărării James Mattis.

Pe tot parcursul procesului, echipa de apărare a zugravit-o pe Holmes ca pe o tânără ambițioasă și naivă, care nu știa în ce măsură tehnologia lui Theranos funcționa defectuos.

Înainte de condamnare, Elisabeth Holmes și-a exprimat regretul că i-a dezamăgit pe „oamenii care au crezut în noi”.

 

 

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele