Cel mai bogat om dintre pământeni, Elon Musk, a precizat că „primele nave spațiale cu destinația Marte vor decolat în următorii doi ani când se va deschide următoarea fereastră de transfer Pământ-Marte.
Primele nave spațiale auto-pilotate vor ajunge pe Planeta Roșie peste doi ani. Dacă totul decurge conform planului astronauții se vor îmbarca peste alți patru ani.
După în care, în termen de două decenii umanitatea va asista la primele orașe de pe Marte pregătite să găzduiască colonii umane, cel puțin asta reiese din posturile miliardarului Elon Musk. Pe cale să devină trilionar fondatorul SpaceX a mai precizat că „rata de zbor va crește exponențial, cu scopul de a construi un oraș autosuficient în aproximativ două decenii”.
Elon Musk a explicat că este necesar ca umanitatea să devină „multiplanetară”. În acest sens, „SpaceX a creat prima etapă de rachetă complet reutilizabilă şi, mai important, a făcut reutilizarea durabilă din punct de vedere economic. A face viaţa multiplanetară este în mod fundamental o problemă de cost pe tonă pe Marte.
În prezent, costă aproximativ un miliard de dolari pe tonă de sarcină utilă de pe suprafaţa lui Marte. Trebuie îmbunătăţit la 100.000 USD/tonă, pentru a construi acolo un oraş auto-susţinut, aşa că tehnologia trebuie să fie de 10.000 de ori mai bună. Extrem de greu, dar nu imposibil”.
În bătălia pentru cucerirea Planetei Martea se aventurează un alt miliardar al lumii, și anume Jeff Bezos. Fondatorul Amazon a anunțat recent primul zbor al noii rachete utilizabile New Glenn de transport greu, de la Blue Origin, competitor direct al rachetelor Space X Falcon Heavy și Starship.
Racheta Starship, concepută de Space X, va fi folosită într-o misiune de aselenizare partea a proiectului Artemis 3, programat pentru septembrie 2026, potrivit Mediafax.