@romania_fastforward Interviu cu Emanuel Poștoacă, fondator Nordis Group, după scandalul „Schema Nordis” publicat de Recorder #nordis #emanuelpostoaca #imobiliare #ancheta #recorder #romania #roffw #stiri ♬ sunet original – Romania Fast Forward
„În ultimele 3 zile, luni, marți și miercuri au apărut o sumedenie de informații în spațiul public. Toate acestea au pornit de la o așa-zisă investigație jurnalistică, care a prezentat o singură parte de adevăr. Este cel puțin ciudat, pentru că reporterul de la acest ziar spune că este un reportaj la care a lucrat foarte mult ca tocmai acest reportaj să apară fix în ziua în care Tribunalul București trebuia să se pronunțe privind deschiderea procedurii de insolvență a Nordis Management”, spune Emanuel Poștoacă în deschiderea interviului.
Ce va face Nordic pe viitor? Am văzut că ați contestat insolvența. Care sunt planurile pe mai departe? În ceea ce privește principalele șantiere pe care le aveți deschise.
„Chiar dacă una din firmele grupului Nardis a intrat în insolvență, asta nu înseamnă că este sfârșitul. Firma și grupul de firme Nodis merg mai departe. De ce spun asta? Pentru că activele firmei sunt net superioare datoriilor existente. Fiecare dintre investitorii noștri își vor primi, după caz, fie apartamentul, fie banii pe care i-au investit. Asta este doar la decizia și latitudinea lor. Suntem aici, lucrăm împreună cu administratorul judiciar astfel încât în cel mai scurt timp să putem să ieșim din această insolvență”
Ne puteți spune care este și care a fost principala cauză pentru care compania Nordis a fost nevoită să plătească rezilieri și despăgubiri în valoare de 115 milioane de lei, adică aproximativ 20 de milioane de euro?
„Suma de 115 milioane de lei reprezintă aproximativ 23 de milioane de euro. Noi am plătit în ultimii 2 ani de zile către o parte din investitorii noștri. Aceștia au decis să nu mai rămâ proiect, drept pentru care noi am plătit aceste sume. Dacă ar fi să privim retrospectiv să mai facem acest lucru încă o dată, probabil că nu l-am mai face și aceste sume de 115 milioane de lei cu mai mult succes în finalizare a tuturor complexurilor hoteliere și rezidențiale Nordis”.
Plata apartamentelor în avans, din câte știu, este o practică standard în industrie. Ne puteți oferi, vă rog și un răspuns pentru acuzațiile care vi se aduc referitor la faptul că Nordis urma să construiască apartamentele pe banii celor care le cumpărau și nu pe credite sau pe fonduri proprii. E asta ceva greșit? Nu cumva e o metodă prin care și alți dezvoltatori își ridică proiectele imobiliare?
„Este o practică des întâlnită la peste 90% din dezvoltatorii imobiliari din România ca parte din finanțare să fie din avansurile de la investitori. Nu este nimic în neregulă. Nu este nimic greșit. Și noi niciodată nu am ascuns faptul că toate complexele noastre cu apartamente de vacanță și hoteliere le construim în principal din avansurile de la investitori. Este un lucru normal. Este un lucru care se întâmplă, n-a zis nimeni că Nordis este într-o situație față de diferită față de alți dezvoltatori. Noi am decis, în loc să luăm finanțare bancare, să luăm finanțare de la investitorii noștri. Cum? În momentul în care aceștia plăteau un avans, ei primeau un discount. Fiecare dintre toate cei care se consideră astăzi într-un fel neîndreptățiți în relația cu Nordis uită faptul că atunci când au semnat o promisiune de vânzare, au primit un discount semnificativ. A fost alegerea lor, fiind o investiție, fiecare dintre ei au vrut să-și maximizeze profitul investiției lor.
Acesta este adevărul, nu este nimic în neregulă. Legea permite, sunt clauze care se se trec în toate promisiunile de vânzare. Nu înțeleg de ce aceasta este o acuzație. Dacă există vreun singur dezvoltator în țara aceasta care nu a construit o parte din ansamblul lui cu avansurile de la investitorii lui, eu nu cred că există”.
Explicați-ne, vă rog, puțin pe înțelesul oamenilor care ne urmăresc, de ce acuzațiile de ați vândut un apartament de două ori sunt nefondate și cum acest demers este ilegal și imposibil.
„Un apartament nu poate fi vândut de două ori. Este exclus așa ceva. Faptul că noi am plătit cele 115 milioane de lei rezilierile, adică sumele plătite de către investitorii noștri cu titlu de avans, asta se traduce într-o redisponibilizare a unui stoc de peste 200 și ceva de apartamente. Da, noi am plătit banii înapoi și am luat apartamentele înapoi. Din acest motiv, anumite apartamente care la un moment dat au fost promise, s-a semnat o convenție de reziliere, s-au plătit sumele înapoi. În mod normal, acel apartament devine din nou disponibil, dar nu putem să-l păstrăm. Să facem ce cu el? Este un ciclu economic”.
În poziția oficială a Nordis s-a comunicat de-a lungul timpului că brandul Nordic a fost atacat de mai multe ori public și asta a implicat costuri enorme. Care credeți că a fost scopul acestei campanii de denigrare și de atac la adresa proiectelor dumneavoastră?
„După cum bine se poate observa din aparițiile de presă din mass-media din ultimii 2 ani, considerăm că mare parte din atacurile au tentă politică. Nordis este un business. Nordis nu face politică. Nordis și-a propus să dezvolte hoteluri, hoteluri care să pună România pe hartă. Dar asta este viața, vom merge înainte. Noi și investitorii noștri”.
Vă gândiți să acționați în instanță Recorder pentru prejudicii de imagini aduse business-ului dumneavoastră?
„Este o decizie pe care o vom lua la un moment dat. Nu știu și nu pot să vă răspund acum dacă. Sunt așa de multe frânturi de de informație în acest reportaj. Eu am dat un interviu către reporterul Recorder. Acel interviu a durat undeva la 2,5h în în reportaj apar 10min, nici măcar. O pe parte din interviu s-a filmat în fața sediului nostru. Am răspuns la toate întrebările pe care dânsul le-a pus. Am crezut că am rezolvat noi toate nelămuririle adresate. Am prezentat proiectele, am prezentat punctul de vedere, dar la final s-au scos din context și s-au folosit anumite fâncturi. Nicăieri nu se nu se arată că complexul din Mamaia este un complex finalizat. Impresia este dată în acest reportaj că Nordis nu a finalizat niciodată nimic, că timp de 4 ani de zile a păcălit pe toată lumea ceea ce este complet neadevărat.
Investiția din Mamaia ne-a costat din avansurile de la investitorii noștri suma de 93 de milioane de euro care sunt puși acolo în achiziție de teren, în construire, în proiectare, în PUZ, în documentație de urbanism, în cheltuieli de marketing în sine sunt investiți peste 3 milioane de euro. În Brașov sunt investiți peste 4,6 milioane de euro. Nimeni nu spune de aceste lucruri, nimeni nu spune de cei 641 de cumpărători care astăzi sunt proprietari. Nicăieri nu se menționează faptul că la 1 mai am deschis pentru publicul larg Nordis Hotel Mamaia, care pentru primului an de activitate a mers bine. Nu se menționează că Nordis Hotel Mamaia este cel mai mare hotel de leisure de cinci stele din România. Aceste lucruri nu se trec, nu se spun, pentru că se dorește prezentarea unei realități dintr-un singur punct de vedere. A cui?A câtorva investitori care poate sunt nemulțumiți. Două sau trei persoane din acel reportaj, investitori care au investiții mari în Franța, pe Valea Loarei, pentru că noi ne știm toți investitorii. Punct”, a conchis Emanuel Poștoacă.