WORLD

Emoticoanele ar putea ajuta pacienții și medicii să comunice mai ușor

Emoticoanele ar putea ajuta pacienții și medicii să comunice mai ușor
Foto: Pixabay

Emoticoanele ar putea ajuta pacienții și medicii să comunice mai ușor. Acele mici imagini care pot fi adăugate textelor de pe rețelele de socializare, ar putea fi un instrument valoros în domeniul medicinei, permițând pacienților să-și comunice mai clar simptomele, îngrijorările și alte informații relevante din punct de vedere clinic.

Cu toate că există aproximativ 3.500 de emoticoane în domeniul Unicode Consortium – organizație non-profit care menține standardele de text pe computere și care trebuie să aprobe fiecare emoji înainte de a putea fi utilizat digital –, doar aproximativ 45 de emoticoane pot fi considerate relevante pentru medicină, consemnează doc.ro

Primele emoticoane pe temă medicală, introduse în 2015, au fost seringa și pilula. În 2017, compania Apple a adăugat emoticoane pentru a reprezenta persoanele cu dizabilități, urmate de simboluri ale stetoscopului, osului, dintelui și microbilor în 2019. De asemenea, Apple a fost co-creatoarea emoticoanelor reprezentând inima anatomică și plămânii, introduse la nivel global în 2020.

Într-un articol apărut în Jurnalul Asociației Medicale Americane, autorul principal, Dr. Shuhan He, sugerează ca ar fi indicat ca fiecare disciplină medicală să înceapă discuții despre crearea propriului set unic de emoticoane pentru adoptarea oficială și încorporarea în practica medicală de zi cu zi.

Creșterea recentă în popularitate a telemedicinei ar putea fi o oportunitate excelentă pentru utilizarea emoticoanelor

Emoticoanele ar putea fi deosebit de importante în tratarea copiilor cu abilități lingvistice în curs de dezvoltare, a persoanelor cu dizabilități care le afectează capacitatea de a comunica normal și a pacienților care vorbesc o altă limbă decât medicul.

În situațiile medicale de urgență, în care timpul este critic, emoticoanele ar putea duce la o formă de comunicare mai eficientă, care ar putea facilita decizii clinice importante.

Aceste simbolurile grafice minuscule pe care le regăsim în prezent pe toate platformele digitale ar putea avea, de asemenea, utilitate ca adnotări la instrucțiunile de externare, care sunt adesea confuze, dacă nu de neînțeles pentru unii pacienți, mai spun cercetătorii.

Platforma pe care pacienții discută cu medicii este văzută ca fiind deosebit de potrivită pentru ca pacienții să transmită medicilor informații vizuale care descriu, de exemplu intensitatea durerii pe care au experimentat-o pe o perioadă de mai multe zile, săptămâni sau luni și pentru ca medicii să o treacă în fișa medicală a fiecărui pacient pentru tratamentul în curs.