WORLD

Europa se înarmează. Peste un miliard de euro, bani pentru 54 de proiecte de apărare

Europa se înarmează. Peste un miliard de euro bani pentru 54 de proiecte de apărare
Sursă foto: colaj Mediaflux

Comisia Europeană a anunţat că 54 de proiecte de apărare vor fi finanțate din Fondului european de apărare. S-au prezentat rezultatele cererilor de propuneri din 2023, în valoare de peste un miliard de euro.

Peste un miliard de euro pentru 54 de proiecte de apărare

Proiectele selectate vor susține excelența tehnologică într-o varietate de domenii critice ale apărării, cuprinzând apărarea cibernetică, lupta terestră, aeriană și navală, precum și protecția activelor spațiale și apărarea împotriva amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare.

Ele vor contribui la prioritățile UE în ceea ce privește dezvoltarea capacităților, inclusiv creșterea conștientizării situaționale pentru asigurarea accesului la spațiu și tehnologiile necesare pentru dezvoltarea unui viitor tanc principal de luptă.

În plus, aceste proiecte vor sprijini transportul aerian strategic al mărfurilor voluminoase, o capacitate esențială pentru a furniza rapid sprijin misiunilor la nivel global. În domeniul capacităților terestre, proiectul SRB2 va fi îmbunătățit pe baza rezultatelor obținute în cadrul Programului European de Dezvoltare Industrială în domeniul Apărării, concentrându-se pe dezvoltarea unui nou sistem de suspensie pentru vehiculele blindate grele.

Proiectul EDC2 va genera un prototip al corvetei europene de patrulare, continuându-și traseul început în cadrul cererilor FED din 2021. În același timp, proiectul de cercetare TALOS-TWO, cu 19 participanți din 8 țări, va avansa excelența europeană în domeniul armelor energetice dirijate cu laser.

Oportunități pentru IMM-uri din apărare

În cadrul schemei UE de inovare în domeniul apărării (EUDIS) din programul FEA, IMM-urile, întreprinderile nou-înfiinţate şi întreprinderile nou intrate în sectorul apărării au profitat de o serie de oportunităţi oferite în runda de finanţare a FEA din 2023.

Pentru prima dată, patru proiecte vor sprijini transferul inovării civile către apărare. În plus, proiectul major va combina dezvoltarea tehnologică cu un sprijin tehnic şi financiar pe termen scurt pentru până la 60 de întreprinderi nou-înfiinţate şi IMM-uri în faza de punere în aplicare, oferindu-le un acces mai simplu şi mai uşor la program.

„Astăzi anunţăm finanţarea, prin intermediul Fondului european de apărare, a 54 de proiecte de colaborare în domeniul apărării, cu peste un miliard de euro. Prin FEA, încurajăm industriile din toate statele membre să îşi stimuleze cooperarea şi inovarea în domenii critice şi să dezvolte capabilităţile de apărare necesare”, a declarat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, citat de Agerpres.

Strategia pentru anii următori

Comisia va începe acum pregătirea acordurilor de grant cu consorțiile care formează baza propunerilor selectate. Odată ce acest proces este finalizat cu succes și Comisia adoptă decizia de atribuire, acordurile de grant vor fi semnate până la sfârșitul anului, iar proiectele vor începe colaborarea.

În anii următori, aceste proiecte de colaborare vor juca un rol esențial în definirea viitorului peisaj al tehnologiei europene de apărare, încurajând colaborarea transfrontalieră și stimulând capacitatea de inovare a bazei industriale și tehnologice de apărare din Europa.

Fondul European de Apărare (FEA) reprezintă instrumentul cheie al UE pentru sprijinirea cooperării în cercetare și dezvoltare în sectorul apărării din Europa. Cu un buget de 7,953 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, FEA alocă o treime pentru cercetarea colaborativă în domeniul apărării pentru a aborda amenințările prezente și viitoare la adresa securității, și două treimi pentru cofinanțarea proiectelor colaborative de dezvoltare a capacităților.

Între 4% și 8% din bugetul FEA este dedicat dezvoltării sau cercetării în domeniul tehnologiilor disruptive cu potențialul de a genera inovații revoluționare în sectorul apărării. Prin adoptarea programului anual de lucru pentru 2024 în martie 2024, Comisia și-a asumat angajamentul de a investi peste patru miliarde de euro din bugetul FEA în cercetarea și dezvoltarea colaborativă în domeniul apărării.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele
Parteneri
Vinul unic în România care foloseşte un ingredient de bere
Vinul unic în România care foloseşte un ingredient de bere
Orașul aflat în paragină care atrage în continuare turiști. Mulți vin aici să se bucure de plaje
Orașul aflat în paragină care atrage în continuare turiști. Mulți vin aici să se bucure...
Vremea se schimbă drastic. Vin ploile şi vijeliile. ANM: cod portocaliu în 12 judeţe şi cod galben în alte 11 judeţe
Vremea se schimbă drastic. Vin ploile şi vijeliile. ANM: cod portocaliu în 12 judeţe şi...
Cât a ajuns să coste astăzi o porție de hamsie cu usturoi în Vama Veche. Prețul e uriaș, deși sezonul abia a început
Cât a ajuns să coste astăzi o porție de hamsie cu usturoi în Vama Veche....
Dana Nălbaru a făcut anunțul despre rețaia cu Dragoș Bucur șiu familia ei. Cum au reacționat fanii de pe rețele
Dana Nălbaru a făcut anunțul despre rețaia cu Dragoș Bucur șiu familia ei. Cum au...
Cel mai sănătos pește de mâncat. Este ieftin, are multe vitamine și calciu, e la fel de bun ca somonul și păstrăvul și îl găsești în toate supermarketurile din România
Cel mai sănătos pește de mâncat. Este ieftin, are multe vitamine și calciu, e la...
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la "trântă" cu...
Cine este antreprenoarea care şi-a deschis propria afacere acum 30 de ani în ţara noastră, iar acum firma are venituri de milioane de lei
Cine este antreprenoarea care şi-a deschis propria afacere acum 30 de ani în ţara noastră,...
Pensionarii care NU vor primi bani după recalculare. Veste de ULTIMA ORĂ
Pensionarii care NU vor primi bani după recalculare. Veste de ULTIMA ORĂ
A murit marea actriță. S-a stins cea mai iubită doamnă. Odihnește-te în pace!
A murit marea actriță. S-a stins cea mai iubită doamnă. Odihnește-te în pace!
Greșeala pe care o fac mulți credincioși. Perioada în care nu se îngenunchează
Greșeala pe care o fac mulți credincioși. Perioada în care nu se îngenunchează
Ciolacu: Introducem azi salariului minim european, în concordanţă cu directiva europeană
Ciolacu: Introducem azi salariului minim european, în concordanţă cu directiva europeană
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor români: unu din zece colete livrate zilnic vine de pe aceste platforme. Suma medie pe o comandă este de 20-30 de euro, vânzările pot ajunge la 600 mil. euro într-un an
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor...
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen"...
Se schimbă vremea brusc. Mare parte din țară va fi afectată
Se schimbă vremea brusc. Mare parte din țară va fi afectată
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine!...
Apar noi bani în România! BNR lansează moneda chiar marți!
Apar noi bani în România! BNR lansează moneda chiar marți!
Ema Uta, apariție de INFARCT!! S-a văzut TOT prin costumul de baie MINUSCUL
Ema Uta, apariție de INFARCT!! S-a văzut TOT prin costumul de baie MINUSCUL