WORLD

Evoluția celor mai vechi păduri din lume. Au o vechime de peste 300 de milioane de ani

Evoluția celor mai vechi păduri din lume. Au o vechime de peste 300 de milioane de ani
Sursa foto: BBC

Descoperirea unei păduri vechi de 385 de milioane de ani în Cairo, New York, a uimit întreaga lume. Imaginați-vă un peisaj tropical fierbinte, în apropierea ecuatorului, plin de mări puțin adânci.

Păsările și nevertebratele nu există încă. Și nici Oceanul Atlantic nu există. În schimb, un lanț muntos de înălțimea Anzilor se profilează peste întinderi fragile de copaci care seamănă cu palmierii.

Cele mai vechi păduri din lume

Așa arăta statul New York în perioada Devoniană, în urmă cu aproximativ 400 de milioane de ani. A fost un moment crucial în timp, când pădurile, așa cum le cunoaștem acum, au apărut pentru prima dată pe Pământ, schimbând radical clima planetei.

Există roci devoniene împrăștiate în întreaga lume, dar în secolele XIX și XX, orașul Gilboa, New York, a devenit faimos în întreaga lume pentru descoperirea pădurilor sale. Acestea au fost recunoscute ca fiind cele mai vechi din lume, cu o vechime de aproximativ 380 de milioane de ani.

Asta până când descoperirea din 2018, într-o carieră din Cairo, New York, a scos la iveală dovezi ale unei păduri de 385 de milioane de ani, care a fost estimată a fi cu două-trei milioane de ani mai veche decât Gilboa.

În ianuarie 2024, descoperirea de la Cairo a ajuns din nou la știri, când situl a primit finanțare pentru a proteja zona, în prezent interzisă, ca un prim pas spre transformarea ei într-un sit educațional și o rezervație științifică.

cea mai veche pădure dim lume
sursa foto: BBC

Fosilele apar în mod constant în această regiune. Deoarece aproximativ 10% din New York are roci devoniene, Catskills și comitatele de la nord de acestea sunt un vis pentru excursioniști și pentru vânătorii de roci deopotrivă.

10% din New York are roci devoniene

Dr. Charles Ver Straeten, geolog devonian și curator de roci sedimentare la Muzeul de Stat din New York a luat parte la descoperirea celei mai vechi ecologii forestiere din lume la cariera Cairo. El se afla la săpături într-o zi din 2009, împreună cu colegii săi Linda Van Aller Hernick și Frank Mannolini, când a observat o amprentă neobișnuită, asemănătoare unei rigole.

În 2018, ei au achiziționat o dronă, care le-a permis să studieze amprentele arborilor mari de sus și să înțeleagă pentru prima dată întreaga scară a sistemelor de rădăcini. Ei au găsit aici cel puțin trei tipuri de arbori, care au crescut într-un moment crucial al istoriei mediului.

Oamenii de știință continuă să învețe despre acești arbori străvechi care pot deține indicii pentru întrebări fără răspuns despre evoluția ecosistemelor forestiere antice și schimbările climatice.

Schimbările climatice, o problemă de când lumea

Odată cu apariția pădurilor, nivelurile de dioxid de carbon din atmosferă au scăzut, ceea ce a dus la o răcire a temperaturilor globale. Copacii care puteau absorbi dioxidul de carbon și asigura umbră, cum ar fi cei din Cairo și Gilboa, au dus la răcirea globală din era paleozoică (acum 541 până la 252 de milioane de ani) și, în cele din urmă, au ajutat creaturile să evolueze în vertebrate terestre.

Odată cu despăduririle extinse la nivel mondial și creșterea nivelului de dioxid de carbon, asistăm acum la un proces similar de schimbare climatică, dar în sens invers.

Mediile antice din Cairo și Gilboa erau net diferite. Gilboa avea păduri îmbibate cu apă, punctate de inundații catastrofale care deplasau cantități masive de nisip. În Cairo a existat un mediu mai liniștit, cu perioade umede și uscate.

Cea mai veche pădure din lume, distrusă de o inundație

Cel mai probabil, o ultimă inundație din Cairo a ucis copacii din păduri, păstrându-le ca pe un instantaneu în timp. Copacii din Gilboa au avut parte de un eveniment instantaneu similar, dar în acest caz, apa a ajutat la înglobarea copacilor în nisip, creând mulaje de gresie.

„La începutul Devonianului, în urmă cu aproximativ 420 de milioane de ani, cele mai înalte plante aveau doar câțiva centimetri. Nu existau frunze în acel moment și toate plantele erau purtătoare de spori. Până aproximativ 30 de milioane de ani mai târziu, la mijlocul perioadei Devonian, plantele au evoluat până la dimensiunea unui copac. Gilboa a fost primul loc în care s-a făcut o astfel de descoperire majoră”, a explicat Ver Straeten.

Unele dintre aceste mulaje fosile (rămășițele pădurilor fosile din Gilboa) sunt acum expuse la Muzeul Gilboa, la aproximativ 40 de minute la nord-vest de Cairo. Gilboa a fost un oraș înfloritor la sfârșitul secolului al XIX-lea, dar a fost evacuat și transformat într-un bazin hidrografic în 1927 pentru a furniza apă proaspătă orașului New York, aflat în creștere. În timpul acestui proces, paleontologii au descoperit aproximativ 40 de fosile unice de arbori, ceea ce a propulsat Gilboa pe scena paleontologică mondială.

„Strămoșii noștri și-au pierdut cu toții casele din Gilboa în timpul construirii barajului care a inundat orașul, dar lucrul pozitiv este că au găsit aceste fosile din Gilboa. Ele generează o mulțime de informații pentru lume, deoarece acestea sunt primele păduri care trăiesc pe Pământ și care au absorbit dioxidul de carbon”, a explicat Kristen Wyckoff, o pasionată de fosile.

Un copac în special a dominat vechile păduri fosile din Gilboa: Eospermatopteris.

Copacii Eospermatopteris aveau un bulb asemănător unei cepe la bază și rădăcini asemănătoare unor degete care se întindeau în sol. Un trunchi gol ducea la un vârf cu frunze. Deși arătau asemănător cu un palmier, speciile nu au nicio legătură; se crede că Eospermatopteris este mai apropiat de ferigile moderne.

Cea mai veche fosilă de copac înregistrată vreodată

În Muzeul Gilboa sunt expuse două lucrări de artă de mari dimensiuni pictate de Wyckoff, care descriu cum ar fi arătat copacii și peisajul în epoca devoniană. Eospermatopteris mari punctează linia de coastă a unei mări tropicale, cu un strat de nori care planează sub vârfurile înalte ale munților.

A trebuit să refacă o pictură după ce un uragan din 2011 a scos la iveală mai multe fosile rare în Schoharie Creek, un râu care traversează regiunea pe o distanță de 150 km, inclusiv rădăcini de Tetraxylopteris (numit și arborele șarpe), o secțiune din cel mai vechi Lycopsid arborescent (una dintre cele mai timpurii plante vasculare) descoperit vreodată și o porțiune de coroană de Eospermatopteris.

În alte părți ale muzeului, există mulaje de fosile peste tot. Pentru un ochi neavizat, acestea arată ca niște segmente de cioturi de copaci și roci cu striații. Unele au ocazional un model de frunze, cum ar fi fosila din arborele Archaeopteris din perioada Devoniană târzie, care a fost găsită în apropiere, în comitatul Delaware. Timp de ani de zile, aceasta a fost cea mai veche fosilă completă de copac înregistrată vreodată, până când Eospermatopteris a luat această coroană.

Cu coniferele și foioasele sale, la care se adaugă eroziunea semnificativă a munților Catskill, această regiune arată astăzi foarte diferit față de trecutul său tropical, când ceea ce este acum America de Nord se afla sub ecuator. Dar mai există încă unele rămășițe ale pădurilor străvechi care pot fi găsite.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Alertă din cauza virusului mortal Nipah. Nu există vaccin care să prevină infecția și niciun tratament care să o vindece
Alertă din cauza virusului mortal Nipah. Nu există vaccin care să prevină infecția și niciun...
Animalul care poate trăi chiar și 500 de ani. Longevitatea sa i-a uimit pe oamenii de știință
Animalul care poate trăi chiar și 500 de ani. Longevitatea sa i-a uimit pe oamenii...
Europa ar putea recurge la armata obligatorie pe fondul creşterii ameninţării unui război cu Rusia
Europa ar putea recurge la armata obligatorie pe fondul creşterii ameninţării unui război cu Rusia
Băutura pe care e bine să o bei dimineața. E mai bună decât ceaiul ori cafeaua și îți dă energie întreaga zi
Băutura pe care e bine să o bei dimineața. E mai bună decât ceaiul ori...
Anamaria Prodan șterge iar pe jos cu Reghe. ''Un flaușat care vorbește mândru cum agață, căsătorit fiind, «moartele de foame» prin Dubai''
Anamaria Prodan șterge iar pe jos cu Reghe. ''Un flaușat care vorbește mândru cum agață,...
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Zodiile protejate de o aură divină în august 2024. Li se schimbă total viața!
Zodiile protejate de o aură divină în august 2024. Li se schimbă total viața!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
Joe Biden se retrage din cursa pentru Casa Albă / Reacţia lui Trump / Biden o susţine pe Kamala Harris drept candidat al democraţilor pentru prezidenţiale / Cine îi solicită lui Biden demisia din funcţia de preşedinte
Joe Biden se retrage din cursa pentru Casa Albă / Reacţia lui Trump / Biden...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Ce pensie alimentară plătește Gabi Bădălău, de fapt. Contre cu Claudia Pătrășcanu
Ce pensie alimentară plătește Gabi Bădălău, de fapt. Contre cu Claudia Pătrășcanu
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Armata devine obligatorie în România!
Armata devine obligatorie în România!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...