NEWS

EXCLUSIV. Cauza violenței din școli. Ce pot face părinții. INTERVIU cu Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți

EXCLUSIV. Cauza violenței din școli. Ce pot face părinții. INTERVIU cu Răzvan Cojocaru trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți
Sursă foto: SecurityMagazine

Amploarea violenței din școli a ajuns la cote alarmante în acest an, iar oficialii din educație încearcă să găsească soluții pentru a reduce cât mai mult numărul cazurilor în care elevii cad victime agresiunilor și abuzurilor din școli. Mediaflux a stat de vorbă cu Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare pentru adolescenți, pentru a afla care ar putea fi cauzele și soluțiile.

Fotografia la moment a violenței din școli

Să aruncăm un ochi mai întâi pe cifrele care ne dau fiori și deschid jurnalele televiziunilor de știri. În primele 3 luni ale acestui an au fost sesizate cu 48% mai multe situaţii de violenţă în unităţile de învăţământ, în comparatie cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Se observă anul acesta şi o creștere îngrijorătoare a abuzului de tip bullying fizic, comparativ cu anul 2023. În primele 3 luni ale anului 2024 peste 45% dintre elevii care au cerut ajutor au spus că au fost victime ale abuzului fizic, faţă de 11,4%, procentul de anul trecut. Au scăzut însa sesizările legate de bullyingul verbal sau de cel emoţional.

În ceea ce privește relația agresor-victima, în 43,2% dintre situații, agresorul a fost un elev din clasă sau din școală.

Ceea ce este şi mai alarmant este faptul că în 31,7% dintre situații elevii s-au plâns că faptele de violență verbală și emoțională au venit din partea unui cadru didactic, în timp ce în 15% dintre situații agresorul a fost un elev din altă şcoală. Toate aceste date vin de la Telefonul Copilului.

De unde vine problema

Mediaflux a vrut să afle de unde vine această problemă chiar de la cineva care se află în contact direct cu tinerii. Răzvan Cojocaru, trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, consideră că violența are originea în familie.

”Violența la copii vine și dintr-un sentiment de inferioritate implementat de părinți, fără să-și dea seama. Să luăm exemplul unui părinte român clasic, care îi dă directive copilului la fiecare pas, îi vorbește de sus, îl ceartă la fiecare pas sau mai rău, îi mai dă câte o palmă.

Acest obicei perpetuat ani de zile în relația cu copilul, îi creează acestuia un sentiment de inferioritate față de ceilalți. Și unde și când se poate simți superior un astfel de copil? De cele mai multe ori la școală, vorbind urât și agresându-și colegii care nu au puterea de a reacționa la fel.”, ne-a explicat Răzvan Cojocaru.

Sursă foto: Facebook/Răzvan Cojocaru

Ce pot face părinții

De multe ori chiar părinții și familia sunt sursa problemelor unui elev și tot de la părinți trebuie să vină și soluția. De la rolul de ”victimă”, la cel de ”abuzator” e doar un pas.

”Ca al tău copil să nu fie agresor NU îl agresa tu pe el. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă să-i vorbești copilului de la același nivel, nu ca și cum tu ești mai sus și el mai jos. Asta înseamnă să cooperezi în relația cu copilul tău, NU să dai directive: cere-i opinia, lasă-l să decidă pentru el, ascultă-l când are de spus ceva. NU fi mereu acel tip de părinte inchizitor și critic. Intră în universul copilului și înțelege ce simte.

Dacă vorbim ca al tău copil să nu fie victimă, învață-l de mic să pună limite. Ce înseamnă să pună limite? Să comunice celor din jur ce pot face cu el și ce nu. Un exemplu de comunicare pe care îi învăț pe copii la cursuri sună cam așa: Înțeleg că vrei să te simți important și superior. Poți să vorbești așa cu cine vrei tu. Eu nu-ți permit să vorbești așa cu mine!

Pasul doi este ca al tău copil să înțeleagă că, dacă un om nu-ți respectă limitele, nu ai ce căuta în preajma lui, deci este în regulă să pleci: Nu trebuie să stai să înduri, nimeni nu are dreptul să te înjosească. Asta le transmit copiilor la cursurile de dezvoltare personală pe care le susțin.”, ne-a mai explicat Răzvan Cojocaru de la Smartlifeeducation.

Rolul incredibil pe care-l au părinții în adicțiile adolescenților

Adolescența este o perioadă în care tinerii își testează limitele și nu vorbim doar despre cele verbale sau fizice față de cei din jur. Ei vor să testeze pe propria piele tot ce este ”nerecomandat minorilor”.

Fenomenul drogurilor din școli, pe lângă cel al violenței, a luat și el o amploare incredibilă și, conform statisticilor, vârsta de consum a scăzut chiar și la 11 ani.

”Legat de anturaj, fumat, alcool și droguri am observat un lucru foarte important printre copiii cu care lucrez. COPIII CARE SUNT APROPIAȚI DE PĂRINȚI AU MULT MAI PUȚINE ȘANSE SĂ CONSUME ANUMITE SUBSTANȚE ȘI SE FERESC DE ELE. Copiii care se ceartă cu părinții des, care nu găsesc sprijin și înțelegere în familie, ajung să găsească sprijin în anturaje de la școală sau din spatele blocului, iar mai apoi sunt introduși în lumea țigărilor, alcoolului și chiar a drogurilor.

Așa că, dacă vrei ca al tău copil să stea deoparte de țigări, alcool, droguri fii aproape de el, intră în universul lui, arată-i empatie și înțelegere, NU îl critica continuu considerând că doar tu ai dreptate.

Apoi, evident, copilul trebuie să aibă modele sănătoase după care să se ghideze, altfel, se va ghida după copiii din spatele școlii sau influencerii de pe internet.”, ne-a mai explicat Răzvan Cojocaru, specialist în lucrul cu adolescenții, creator al cursului  „Trezește EROUL din tine!” prin care îi sprijină pe copiii adolescenți să se descurce în provocările de zi cu zi.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele
Parteneri
Marcel Ciolacu anunță majorări salariale de 10%. Angajații care vor primi mai mulți bani lunar
Marcel Ciolacu anunță majorări salariale de 10%. Angajații care vor primi mai mulți bani lunar
Afacerea cu care un român a dat lovitura! Ideea genială prin care ajunge să câștige și 200 de lei în doar câteva minute
Afacerea cu care un român a dat lovitura! Ideea genială prin care ajunge să câștige...
Iohannis a discutat la telefon cu Zelenski. România îmbrăţişează soluţia de pace propusă de Ucraina
Iohannis a discutat la telefon cu Zelenski. România îmbrăţişează soluţia de pace propusă de Ucraina
Anamaria Prodan a făcut marele anunţ chiar de faţă cu Ronald Gavril. Cum vor reacţiona Caciuc şi Reghecampf
Anamaria Prodan a făcut marele anunţ chiar de faţă cu Ronald Gavril. Cum vor reacţiona...
Ce să pui în dulceața de căpșuni ca să-i dai un gust divin. Îți va aduce aminte de copilărie
Ce să pui în dulceața de căpșuni ca să-i dai un gust divin. Îți va...
Sfârşit de linie: După 20 de ani în România, BRD Finance vinde tot şi încetează activitatea. Ce se va întâmpla cu toate creditele clienţilor
Sfârşit de linie: După 20 de ani în România, BRD Finance vinde tot şi încetează...
Care este noul domeniu pe care roboţii pun stăpânire. În urmă cu zece ani, nimeni nu ar fi zis că este posibil să fie atins de aceştia
Care este noul domeniu pe care roboţii pun stăpânire. În urmă cu zece ani, nimeni...
Gara din România prin care a trecut “trenul morții”. Acum a devenit monument istoric
Gara din România prin care a trecut “trenul morții”. Acum a devenit monument istoric
Gabriela Firea, în ipostaze BOMBĂ! 100% nu o recunoști când dansează seducător
Gabriela Firea, în ipostaze BOMBĂ! 100% nu o recunoști când dansează seducător
NOUL ORDIN de la Uniunea Europeană. Va fi OBLIGATORIU și în România
NOUL ORDIN de la Uniunea Europeană. Va fi OBLIGATORIU și în România
O nouă fabrică în România. Se vor face angajări din toată țara
O nouă fabrică în România. Se vor face angajări din toată țara
Românii vor intra în Turcia doar cu buletinul. Decizia a fost semnată de preşedintele Recep Erdogan
Românii vor intra în Turcia doar cu buletinul. Decizia a fost semnată de preşedintele Recep...
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de angajaţi sunt concediaţi
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de...
Premier în Cehia, fermier în România. Povestea omului care după ce a condus o ţară europeană a venit în ţara noastră şi a preluat o companie agricolă românească
Premier în Cehia, fermier în România. Povestea omului care după ce a condus o ţară...
Au așteptat degeaba! Românii care nu vor beneficia de mărirea pensiei
Au așteptat degeaba! Românii care nu vor beneficia de mărirea pensiei
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Se dau GRATIS 500 de lei. Cine primește banii
Se dau GRATIS 500 de lei. Cine primește banii
Ce face acum și cum arată primul soț al Andreei Marin. Toți au rămas ULUIȚI când l-au văzut
Ce face acum și cum arată primul soț al Andreei Marin. Toți au rămas ULUIȚI...