LIFESTYLE

Explicațiile unui psihiatru pentru mobilizarea istorică a tinerilor la vot. „Fac parte din generația digitală, care îmbrățișează destul de ușor cauze”

Explicațiile unui psihiatru pentru mobilizarea istorică a tinerilor la vot. Fac parte din generația digitală care îmbrățișează destul de ușor cauze
Sursă foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Explicațiile unui psihiatru pentru mobilizarea istorică a tinerilor la vot. Tinerii s-au mobilizat în turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale în număr record la urne, atât în România, cât și în diaspora.

Procentul este în prezent cu peste 35% mai mare în rândul tinerilor între 18 și 24 de ani față de primul tur de scrutin și cu 32% mai mare în rândul celor cu vârste între 25 și 34 de ani, cifrele fiind ridicate și în celelalte segmente de vârstă.

Explicațiile unui psihiatru pentru mobilizarea istorică a tinerilor la vot. Oricare direcție înseamnă consensul majorității

Psihiatrul Gabriel Diaconu a declarat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că „românii și-au dat seama că este o miză uriașă, zilele aceasta.

În orice direcție o să mergem, până la urmă va trebui să fie prin consensul unei majorități a românilor. Și când vine vorba de majorități, matematica este ciudată.

Uneori poți să faci o majoritate și dintr-o minoritate de alegători, ori românii și-au dat seama că dacă va fi să mergem într-o direcție sau alta, contează foarte mult și procentul de prezență la vot, nu doar câștigătorul.”

Generația digitală

Despre mobilizarea masivă a tinerilor, acesta a sugerat că „tinerii fac parte din generația digitală, care îmbrățișează destul ușor cauze pătimaș. Dar fac chestia asta informându-se foarte, foarte rapid din surse alternative.

Sunt, paradoxal, mai ușor de convins, dar mai greu de îndoctrinat prin mijloace clasice. Faptul că s-au dus astăzi la urne arată că, într-un fel sau altul au devenit incandescenți vizavi de pericolele care păzesc România.

Pericolele, în generația tânără, sunt de obicei luate mult mai în serios decât oamenii trecuți de 35-40 de ani, pentru că la ei viitorul este o chestiune proiectată oricum în certitudine. Dar ideea aceasta că s-ar putea ca viitorul lor să fie periclitat în România cred că i-a scos și îi va scoate în continuare din casă”, a explicat psihiatrul.

Și seniori mai mulți la vot

Anterior, profesorul de filosofie Sorin Costreie, de la Universitatea din București a explicat, la același post de televiziune, că „dacă mai înainte spuneam că mă bucură că votul va fi reprezentativ cantitativ, adică dacă se duce spre un 65-70%, e important, acum mă bucur că s-ar putea să fie și reprezentativ calitativ, adică avem capetele, care știm că au lipsit la primul tur.

Reprezentarea a fost mică mai ales în rândul tinerilor, iar acum văd mobilizarea aceasta, cel puțin a studenților, dar eu sunt convins că și ne-studenții vor fi mai bine reprezentați și e crucial, pentru că voturile sunt despre viitor. Viitorul este al lor și mă bucur că s-au mobilizat și și-au luat în serios rolul de cetățeni. E crucial.

Dar, față de primul tur, am văzut mult mai mulți seniori și mă bucură și acest lucru, pentru că țara este și a lor. În funcție de rezultatul pe care îl vom avea – să sperăm că va fi un rezultat bun pentru țară, în sensul în care vom avea liniște și vom putea să ne întoarcem către problemele economice – va avea legitimitate, pentru că va avea multe voturi în spate”, a mai precizat Costreie.

 

malina@mediaflux.ro Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele