Focar COVID, în Prahova, la un Centru pentru persoane cu handicap

Autorităţile sanitare din județul Prahova informează că au depistat un nou focar de COVID la un centru rezidenţial destinat persoanelor adulte cu handicap, din oraşul Urlaţi, potrivit anunțului făcut de Instituţia Prefectului.

Astfel, la centrul „Casa Rozei”, din Urlați, au fost testaţi pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2 şapte salariaţi şi un beneficiar. În acest moment  salariații sunt în izolare la domiciliu, iar beneficiarul este în izolare la centru.

Șapte focare active în județ

În prezent, în județul Prahova sunt active șapte focare COVID:  două la societăţi comerciale din Ariceştii-Rahtivani şi Câmpina, unul la Şcoala de Agenţi De Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina, două la Şcoala Gimnazială „Sf. Vasile” din Ploieşti, unul la un centru rezidenţial pentru persoane vârstnice din comuna Poienarii Burchii şi unul la centrul „Casa Rozei” din Urlaţi.

La începutul lunii septembrie, Raluca Turcan declara, în calitatea sa de atunci de ministru al Muncii, că a dispus măsuri de protecție a persoanelor vulnerabile din centre de servicii sociale.

Astfel, Ministerul Muncii  a elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență prin care introduce noi măsuri în vederea protejării persoanelor vulnerabile din centrele sociale (persoane vârstnice, copii și adulți cu dizabilități), având în vedere creșterea constantă a ratei de infectare cu COVID din ultima perioadă.

Proiectul de act normativ prevede următoarele măsuri:

– Autoritățile administrației publice locale și furnizorii de servicii sociale publici și privați vor fi obligați să solicite personalului care are contact cu persoanele beneficiare, fie dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, fie dovada unui rezultat negativ al testării, fie confirmarea faptului că au avut boala. Neprezentarea dovezilor menționate va duce la interzicerea accesului în centrele de servicii sociale sau interzicerea desfășurării activităților care presupun contactul cu beneficiarii.

– Angajații care refuză vaccinarea vor putea opta pentru testarea periodică, dar vor suporta costurile aferente testării. Pentru persoanele care nu s-au vaccinat din motive medicale, costul aferent testării se suportă de direcţiile de sănătate publică judeţene.

– Nerespectarea acestor prevederi reprezintă contravenție.

”La începutul lunii august am semnat Ordinul nr. 665/2021 pentru a mă asigura că angajaţii centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și angajații centrelor rezidențiale destinate altor categorii vulnerabile, care în starea de urgență au fost izolaţi la locul de muncă pentru a-i proteja pe cei de care au grijă, vor primi stimulentul de risc în cuantum brut de 2.500 de lei. Pentru că nimeni nu își dorește să ne întoarcem la măsuri mai severe, trebuie să fim conștienți că acum avem o măsură de prevenție, vaccinarea, pe care avem datoria să o utilizăm pentru a salva vieți”, a declara Turcan.

În perioada stării de urgență s-au înregistrat cifre semnificative de infectare și deces cauzate de Covid-19, atât în rândul personalului – 3.657 de angajați infectați și 6 decedați, dar și al beneficiarilor de asistență socială –  10.154 de beneficiari infectați și 917 decedați.

Pe de altă parte, din cei aproximativ 45.000 de angajați din centrele sociale, doar 10.000 s-au vaccinat.

Cele mai noi ștri
Cele mai noi ștri
Știri din aceeași categorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.