WORLD

Foreign Policy: România se află într-un punct de cotitură periculos

Foreign Policy România se află într-un punct de cotitură periculos
sursa foto: wikipedia

România este din ce în ce mai importantă pentru lume și din ce în ce mai instabilă, arată Maximilian Hess, cercetător pentru Asia Centrală la Institutul de Cercetare în domeniul Politicii Externe, care a scris recent o analiză cu privire la țara noastră, analiză pe care o redăm integral.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat România pe 10 octombrie, dar vizita nu a decurs în totalitate conform planului, un discurs programat în fața legislativului țării fiind anulat în ultimul moment, arată o analiză a publicației Foreign Policy.

Zelenski însuși a anulat discursul, dar motivul real a fost reacția din partea partidului naționalist de opoziție din România, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care a amenințat că va protesta împotriva discursului. Partidul și-a văzut sprijinul mai mult decât dublat de la alegerile parlamentare din 2020. Acesta conduce în unele sondaje pentru alegerile pentru Uniunea Europeană de anul viitor din țară, chiar dacă Ucraina și Moldova au interzis liderului său să intre în țările lor din cauza presupuselor legături cu Kremlinul.

Foreign Policy: România se află într-un punct de cotitură periculos

Țara se confruntă cu un punct de cotitură – atât în ceea ce privește poziția sa față de Ucraina, cât și poziția sa în Europa. În urma revenirii controversatului populist slovac Robert Fico și a schimbării ulterioare a Slovaciei spre o poziție apropiată de cea a Ungariei în ceea ce privește rezistența la sprijinul european pentru Kiev, Bucureștiul se va dovedi probabil următorul câmp de luptă pentru agendă. Doar că este mult mai semnificativ.

România joacă un rol major în furnizarea de ajutor umanitar și în livrarea de echipamente militare către Ucraina, dar, cel mai important, este aliatul de bază pentru a permite cerealelor să ajungă pe piețele mondiale. Mai mult de jumătate din cerealele ucrainene au fost exportate prin România de când a început invazia la scară largă a Rusiei, în februarie anul trecut, arată Foreign Policy.

Relațiile României cu Kievul sunt un subiect sensibil pe plan intern și internațional. Potențialul viraj al României va avea ramificații majore pentru mediul economic și politic mai larg al Europei, deoarece țara este, de asemenea, menită să joace un rol-cheie în securitatea energetică europeană și globală în următorii ani.

În luna iunie a acestui an, multinaționala austriacă OMV și compania românească de gaze Romgaz au anunțat că intenționează să investească până la 4 miliarde de euro (aproximativ 4,26 miliarde de dolari) în dezvoltarea unor zăcăminte de gaze naturale în Marea Neagră, un proiect care, în opinia companiilor, ar putea produce cel puțin 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Dezvoltarea infrastructurii ar urma să înceapă anul viitor și se speră că producția va începe în 2027. Dezvoltarea acestei resurse oferă promisiunea atenuării amenințărilor rusești pe termen mediu, datorită promisiunilor industriei de hidrocarburi proprii României.

Dezvoltarea cu succes a producției de gaze naturale din România oferă capacitatea de a atenua arma economică cheie pe care Kremlinul a folosit-o împotriva Europei în paralel cu războiul său din Ucraina, și anume, militarizarea livrărilor de gaze naturale, care a început înainte de invazia la scară largă și s-a intensificat ulterior, după aceasta.

Impactul strategiei Kremlinului a fost semnificativ, ducând inflația la cote nemaiîntâlnite în ultimele decenii, deși Uniunea Europeană a reușit să își diminueze dependența de gazele naturale rusești – gazul rusesc scăzând la doar 8,4% din importurile europene în primele șapte luni din 2023, față de 45% în 2021.

Cu toate acestea, Kremlinul a arătat clar că este dispus să vizeze economiile europene și, la rândul său, sprijinul pentru Ucraina, și prin intermediul altor mărfuri. Retragerea sa din Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, în iulie, nu a avut impactul major de temut asupra prețurilor globale ale cerealelor, dar a dus la creșterea tensiunilor pe piețele europene de gaze, inclusiv o dispută a Kievului împotriva Ungariei, Poloniei și Slovaciei în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, din cauza restricțiilor unilaterale impuse de acestea asupra cerealelor ucrainene, în timp ce AUR și alte partide politice românești au cochetat, de asemenea, cu o astfel de acțiune. Nu există nicio îndoială că Rusia va continua astfel de eforturi în diverse clase de mărfuri.

Dar gazul este, fără îndoială, cel mai semnificativ, cu o piață globală strânsă care este nervoasă în legătură cu orice întrerupere a aprovizionării în viitorul apropiat. În ultima săptămână, prețurile europene și mondiale la gaze au crescut din cauza unei scurgeri suspecte la o conductă offshore între Finlanda și Estonia, la fel ca și în cazul amenințărilor de grevă din Australia în luna august. De asemenea, noi creșteri ale prețului gazelor naturale amenință să determine o nouă inflație, care, la rândul ei, va necesita noi rate ridicate ale dobânzii și costurile politice și economice pe care acestea le implică.

Prin urmare, este extrem de important pentru Ucraina, pentru Europa și pentru întregul Occident să vadă gazul românesc curgând cât mai curând posibil. Rusia, în schimb, are toate motivele să se opună acestui lucru. Militarizarea de către Rusia a Mării Negre – unde revendică apele teritoriale care se învecinează cu România prin ocuparea și anexarea ilegală a Crimeei – este o amenințare imediată evidentă, dar nu singura, iar în România ar putea încerca să profite de lipsa relativă de atenție pe care o primește piața pentru a încerca să submineze proiectul.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Profesor de la Universitatea București, îmbrăcat în femeie în fața studenților. Postarea devenită virală pe internet
Profesor de la Universitatea București, îmbrăcat în femeie în fața studenților. Postarea devenită virală pe...
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au ajuns la cazare, dar au descoperit că nu unde să doarmă
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au ajuns la cazare, dar...
Ion Cristoiu: Joe Biden a fost victima unui complot din partid. Va fi obligat să demisioneze şi de la Casa Albă. Kamala Harris se comportă deja ca succesoare. Trump nu va câştiga
Ion Cristoiu: Joe Biden a fost victima unui complot din partid. Va fi obligat să...
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut trece peste asta. ''E păcat!''
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut...
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în piețe, deși e produsă în cantități industriale în România și la producători costă doar 1,5 lei un singur kilogram
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt oribile
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt...
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un cuțit în piept și mi-ai luat respirația
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un...
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea mai bine plătită actriță
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea...
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Fotografie rară cu fiicele Danei Budeanu. Cât de mult au crescut gemenele creatoarei de modă, sunt studente în Marea Britanie
Fotografie rară cu fiicele Danei Budeanu. Cât de mult au crescut gemenele creatoarei de modă,...