WORLD

Forțele israeliene își intensifică loviturile asupra orașului Rafah de la granița cu Gaza! Netanyahu a respins propunerea Hamas de a pune capăt războiului

Forțele israeliene își intensifică loviturile asupra orașului Rafah de la granița cu Gaza Netanyahu a respins propunerea Hamas de a pune capăt războiului
sursa foto: X

Avioanele israeliene au bombardat zone din orașul Rafah, aflat la granița sudică, omorând 11 persoane în urma unor lovituri asupra a două case, au declarat locuitorii. Mai mult, Israelul a declarat că trupele sale au ucis 20 de militanți și au arestat alte sute în ultima zi, arată Reuters.

Între timp, oficialii Hamas au mers joi la Cairo pentru noi discuții privind încetarea războiului.

Forțele israeliene au bombardat joi zone din orașul Rafah, aflat la granița sudică, unde se adăpostește mai mult de jumătate din populația din Gaza, la o zi după ce premierul Benjamin Netanyahu a respins o propunere de a pune capăt războiului din enclava palestiniană, transmite Reuters.

Netanyahu a respins propunerea Hamas de a pune capăt războiului

Netanyahu a declarat miercuri că termenii propuși de Hamas pentru o încetare a focului, care ar implica și eliberarea ostaticilor deținuți de gruparea militantă palestiniană, sunt „iluzorii” și a promis că va continua lupta, afirmând că victoria este la îndemână și că mai sunt doar câteva luni până la ea.

Respingerea a venit în urma unor eforturi diplomatice intense pentru a pune capăt conflictului de patru luni și jumătate, înainte de amenințarea unui atac israelian asupra Rafah, unde locuiesc în prezent peste un milion de persoane, multe dintre ele în corturi improvizate și lipsite de alimente și medicamente.

Agențiile umanitare au avertizat asupra unei catastrofe umanitare dacă Israelul își va pune în aplicare amenințarea de a intra într-una dintre ultimele zone rămase din Fâșia Gaza în care trupele sale nu au intrat în timpul ofensivei terestre.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri că pătrunderea în Rafah, la granița cu Egiptul, ar „spori ceea ce este deja un coșmar umanitar cu consecințe regionale incalculabile”.

Israelul afirmă că ia măsuri pentru a evita victimele civile și acuză militanții Hamas că se ascund printre civili, inclusiv în adăposturile școlare și spitale, ceea ce duce la mai multe morți civile. Hamas a negat acest lucru.

Forțele israeliene își intensifică loviturile asupra orașului Rafah de la granița cu Gaza!

Avioanele israeliene au bombardat joi dimineață zone din Rafah, au declarat locuitorii, ucigând cel puțin 11 persoane în urma unor lovituri asupra a două case. De asemenea, tancurile au bombardat unele zone din estul Rafah, intensificând temerile locuitorilor cu privire la un atac terestru iminent.

„Suntem cu spatele la gardul (de frontieră) și cu fața spre Marea Mediterană. Unde ar trebui să mergem?”, a declarat Emad, 55 de ani, o persoană strămutată care este tatăl a șase copii.

„Nu există niciun loc unde să mergem. Un milion de oameni și mai mult de un milion își pun această întrebare astăzi; unde să mergem?”, a declarat Emad pentru Reuters prin intermediul unei aplicații de chat.

Antony Blinken, vizită în Orientul Mijlociu

În ciuda respingerii propunerii Hamas de către Israel, sunt planificate mai multe discuții, iar secretarul de stat american Antony Blinken, aflat la a cincea sa călătorie în regiune de la începutul războiului, a declarat că vede loc pentru continuarea negocierilor.

Într-o conferință de presă organizată miercuri seara târziu într-un hotel din Tel Aviv, Blinken a declarat că unele elemente ale propunerii înaintate de Hamas conțineau clar „non-startere”, fără a preciza care sunt acestea.

„Dar vedem, de asemenea, spațiu în ceea ce a venit înapoi pentru a continua negocierile, pentru a vedea dacă putem ajunge la un acord. Asta este ceea ce intenționăm să facem”, a spus el.

O delegație Hamas a ajuns joi la Cairo

O delegație a Hamas condusă de un oficial de rang înalt, Khalil Al-Hayya, a sosit joi la Cairo pentru a purta discuții de încetare a focului cu Egiptul și Qatar, mediatorii în ultimul efort diplomatic.

Hamas, care guvernează Gaza, a propus o încetare a focului de 4 luni și jumătate, timp în care toți ostaticii deținuți în Gaza vor fi eliberați, Israelul își va retrage trupele din Gaza și se va ajunge la un acord privind încetarea războiului.

Oferta Hamas a fost un răspuns la o propunere elaborată de șefii spionajului american și israelian și transmisă săptămâna trecută Hamas de către mediatorii din Qatar și Egipt.
Israelul ar fi dispus să îl lase pe liderul militar al Hamas, Yahya Sinwar, să plece în exil în schimbul eliberării tuturor ostaticilor și a încetării guvernului Hamas din Gaza, au declarat pentru NBC News o jumătate de duzină de oficiali israelieni și consilieri de rang înalt.

Israelul și-a început ofensiva militară după ce militanții Hamas din Gaza au ucis 1.200 de persoane și au luat 253 de ostatici în sudul Israelului la 7 octombrie, potrivit numărătorii israeliene.
Armata israeliană a declarat joi că, în ultima zi, trupele sale au ucis peste 20 de militanți palestinieni în orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, locul unora dintre cele mai intense lupte din războiul de până acum.

Aceasta a precizat că a arestat zeci de militanți suspectați de implicare în atacul din octombrie împotriva Israelului. Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că s-a confirmat că cel puțin 27.585 de palestinieni au fost uciși, iar alte mii de palestinieni se tem că au fost îngropați sub dărâmături în urma ofensivei israeliene.

Bombardamentele au continuat peste noapte în Gaza

Bombardamentele israeliene au continuat peste noapte în Khan Younis și Deir-Al-Balah, în centrul Gaza, ucigând un jurnalist palestinian de televiziune, Nafez Abdel-Jawwad, și pe fiul acestuia.
În cadrul singurului armistițiu de până acum, care a durat o săptămână la sfârșitul lunii noiembrie, 110 ostatici au fost eliberați, iar Israelul a eliberat 240 de prizonieri palestinieni.

Netanyahu, a cărui popularitate internă s-a prăbușit, se confruntă cu presiuni publice pentru a continua să lucreze cu mediatorii internaționali în vederea încheierii unui acord în Gaza, o enclavă de coastă dens populată de aproximativ 2,3 milioane de persoane.

Blinken urma să se întâlnească joi cu înalți oficiali israelieni și cu membrii familiilor ostaticilor încă reținuți în Gaza.

Washingtonul a prezentat acordul privind ostaticii și armistițiul ca făcând parte din planurile pentru o rezolvare mai amplă a conflictului din Orientul Mijlociu, care să ducă în cele din urmă la reconcilierea dintre Israel și vecinii arabi și la crearea unui stat palestinian.Netanyahu respinge un stat palestinian, despre care Arabia Saudită spune că este o cerință pentru ca regatul să normalizeze relațiile cu Israelul.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionarii români: ”Trebuie doar să își introducă datele!”
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionarii români: ”Trebuie doar să își introducă...
Horoscopul Wuyku, zodiacul cu doar patru zodii. E conceput de tibetanii care puteau prezice viitorul
Horoscopul Wuyku, zodiacul cu doar patru zodii. E conceput de tibetanii care puteau prezice viitorul
Rusia înaintează pe câmpul de luptă. NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina
Rusia înaintează pe câmpul de luptă. NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
Alina Bădic, explicații despre legea rezonanței. Cum ne putem desprinde de vibrațiile joase. Așa o să avem șanse mai mari la bani și fericire
Alina Bădic, explicații despre legea rezonanței. Cum ne putem desprinde de vibrațiile joase. Așa o...
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de angajaţi sunt concediaţi
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de...
Povestea cuplului care a fugit de nebunia şi agitaţia Bucureştiului. S-au mutat la ţară, şi-au deschis o afacere, iar ce au ajuns acum să facă impresionează o întreagă comunitate
Povestea cuplului care a fugit de nebunia şi agitaţia Bucureştiului. S-au mutat la ţară, şi-au...
Cum să îți cureți casa de energiile negative! Ritualul astrologului Nicoleta Svârlefus
Cum să îți cureți casa de energiile negative! Ritualul astrologului Nicoleta Svârlefus
Nicoleta Luciu, prinsă în fapt! A arătat TOT când credea că nu o vede nimeni
Nicoleta Luciu, prinsă în fapt! A arătat TOT când credea că nu o vede nimeni
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA  pe care le-au numit „distructive şi ostile
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
De unde vin produsele de la Lidl
De unde vin produsele de la Lidl
Povestea familiei care controlează un gigant din domeniul agricol din România, cu afaceri de sute de milioane de lei şi cu mii de hectare de pământ. Ce planuri au proprietarii cu compania pe care au construit-o
Povestea familiei care controlează un gigant din domeniul agricol din România, cu afaceri de sute...
Stai la curte, poți să fii amendat. Gestul care golește buzunarele
Stai la curte, poți să fii amendat. Gestul care golește buzunarele
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Alertă alimentară în toată Europa! Românii sfătuiți să evite acest produs din magazine
Alertă alimentară în toată Europa! Românii sfătuiți să evite acest produs din magazine
S-A AFLAT totul despre bărbatul cu care se IUBEȘTE Simona Halep! Detalii BOMBĂ
S-A AFLAT totul despre bărbatul cu care se IUBEȘTE Simona Halep! Detalii BOMBĂ