Compania farmaceutică franceză Valneva, a cărei activitate este focusată pe dezvoltarea, producerea și comercializarea vaccinurilor, a solicitat Uniunii Europene autorizarea vaccinului său anti-COVID, după ce, potrivit producătorilor, testele clinice, publicate luni, au evidențiat faptul că acesta provoacă mai puține efecte secundare decât serul AstraZeneca, ambele având la bază virusul inactiv, potrivit Financial Times.
Compania afirmă că vaccinul său anti-COVID, numit VLA2001, este dezvoltat prin tehnologia virusului întreg, inactivat, și a fost testat în comparație cu cel al AstraZeneca, nu comparativ cu grupul care a primit doza placebo. Producătorii spun că persoanele vaccinate cu acest ser au avut mai mulți anticorpi decât cele care au primit serul AstraZeneca.
„Răspunsul imun a fost atât impresionant, cât și deosebit de încurajator. Aceasta este o abordare mult mai tradițională a producției de vaccinuri decât cea a vaccinurilor folosite până acum în Marea Britanie, Europa și America de Nord, și aceste rezultate sugerează că acest vaccin candidat este pe cale să joace un rol important în învingerea pandemiei”, a declarat profesorul Adam Finn, de la Universitatea Bristol, cel care a condus testarea.
Testările de fază trei ale vaccinului au fost realizate pe un grup de peste 4.600 de persoane, iar rezultatele au evidențiat mai puține efecte secundare decât după imunizarea cu AstraZeneca. De asemenea, nu a fost înregistrat niciun caz cu reacții adverse grave.
„Aceste rezultate confirmă avantajele adesea asociate cu vaccinurile cu virus întreg inactivat”, spune, la rândul lui Thomas Linegbach, directorul executiv al companiei.
Valneva va face teste și pentru administrarea vaccinului la copiii cu vârste între 5 și 12 ani și pentru administrarea unei eventuale doze booster.
Pe de altă parte, UE continuă negocierile cu Valneva, care va solicita aprobarea administării serului în țările blocului comunitar, după ce a depus o cerere în acest sens și în Marea Britanie.