Reforma sistemului public de pensii din România a ajuns un exemplu și Germania ia lecții de la noi. Într-o întâlnire cu ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu, secretarul de stat german Rolf Schmachtenberg a fost curios să afle cum a reușit țara noastră acest amplu proces pentru pensionari.
Discuțiile dintre cei doi au vizat în principal reînnoirea Declarației comune de intenție dintre Ministerul Muncii și Solidarității Sociale din România și Ministerul Federal al Muncii și Afacerilor Sociale din Republica Federală Germania privind intensificarea cooperării în domeniul pieței muncii și politicilor sociale, precum și extinderea domeniilor de colaborare.
Noul plan comun de acțiune va include schimburi de bune practici și controale mixte în domeniul inspecției muncii, în domeniul ocupării forței de muncă și îmbunătățirea protecției drepturilor lucrătorilor români din Germania.
Totodată, se va avea în vedere și întărirea cooperării privind asistența socială și pensiile. Din acest punct de vedere, secretarul de stat Rolf Schmachtenberg a apreciat în mod deosebit implementarea noii legi a pensiilor în România.
”Vă felicit, doamnă ministru Simona Bucura-Oprescu, pentru reforma pensiilor pe care ați realizat-o într-un timp atât de scurt! Și sistemul de pensii german trece prin transformări importante și ne dorim să învățăm din experiența României privind reforma sistemului public de pensii, mai ales că este vorba și de un amplu proces de digitalizare”, a declarat Rolf Schmachtenberg, secretar de stat în cadrul Ministerului Federal al Muncii si Afacerilor Sociale din Germania.
”În primul rând, doresc să vă transmit cele mai bune gânduri cu ocazia Zilei Unității Germane. Avem o cooperare foarte bună cu Ministerului Federal al Muncii si Afacerilor Sociale din Germania și îmi doresc să ne extindem colaborarea în cât mai multe domenii de activitate, având în vedere că avem provocări comune. Vom avea un Plan de Acțiune comun pentru perioada 2025 – 2027”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu, conform Ministerului Muncii.
Discuțiile de astăzi au vizat și stadiul transpunerii Directivei (UE) 2022/2041 privind salariile minime adecvate în UE.