În ultimii ani piața muncii din România s-a diversificat considerabil, iar remunerațiile se ridică în unele cazuri la niveul salariilor din Occident. În țara noastră sunt locuri de muncă plătite cu peste 10.000 de lei, deși candidații au așteptări salariale mult mai mari.
Potrivit unei platforme de recrutare on-line, sunt domenii pe piața muncii din România unde media salarială a crescut până la 10.000 de lei, echivalentul a 2.000 de euro.
IT-ul este sectorul unde așteptările salariale au crescut cel mai mult în ultimele 12 luni, până la 10.000 de lei lunar. În pofida așteptărilor salariale, remunerația medie pe acest sector este în momentul de față de aproximativ 7.000 de lei/lunar.
Site-ul de recrutare eJobs a anunțat că în primele nouă luni din acest an angajatorii au scos pe piața muncii aproximativ 20.000 de locuri de muncă în sectorul IT. Mai puțin cu 15% față de aceeași perioadă a anului precedent.
Pe de altă parte, numărul persoanelor care își doresc să activeze în domeniul aminti a rămas aproape constant. Numărul aplicațiilor depuse în perioada ianuarie-septembrie a fost de 820.000, cu 30.000 mai puțin față de anul precedent.
IT- iștii și-au crescut cel mai mult așteptările salariale. Datele Salario, un comparator al remunerațiilor arată că media salarială netă în sectorul IT este de aproximativ 7.000 de lei lunar în condițiile în care așteptările candidaților tind spre 10.000 de lei, net.
„Anul trecut, în aceeaşi perioadă, media reală a salariilor încasate era de 6.300 de lei, iar aşteptările erau de 9.000 de lei. Anul acesta vedem o diferenţă de 43% între mediile nete reale şi aşteptările candidaţilor.
Comparativ, în domenii precum inginerie, retail, auto, servicii financiare sau producţie, diferenţa dintre cât câştigă şi cât ar cere de la un alt angajator, pentru aceeaşi poziţie, variază între 15% şi maximum 40%”, a explicat Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.ro.
Cele mai mari salarii pentru experții care nu au funcții manageriale sunt date de arhitecții IT, cu o remunerație de 15.000 de lei, dar cu așteptări salariale mai mari cu 5.000 de lei. Apoi, pe locul doi în topul celor mai mari salarii sunt software-developerii care câștigă în medie 8.300 de lei, dar cu așteptări de până la 11.000 de lei.
Urmează posturile de data engineer sau full stack developer cu un salariu de 8.500 de lei și așteptări de 11.000 de lei, respectiv 8.000 de lei și așteptări de 10.000 lei pe lună. Chiar și angajații cu puțină experiență de până la doi ani au o medie salarială de 4.500 de lei, iar valoarea crește până la 6.700 de lei pentru cei cu experiență între doi și cinci ani.
Iar suma crește până la 10.000 pentru seniorii cu mai mult de cinci ani de experiență. În privința managerilor, salariile acestora cresc exponențial, așa se facă că vorbim de o media salarială la nivel național de 12.000 de lei, iar candidații pentru această funcție de așteaptă la remunerații de 16.000 de lei.
„Chiar dacă piaţa nu mai este la fel de fierbinte pentru cei care lucrează în IT, în continuare rămâne cel mai bine plătit domeniu. Mai mult decât atât candidaţii au fost obişnuiţi în ultimii ani cu o anumită evaluare a muncii lor şi, chiar şi într-un context mai delicat al pieţei, continuă să se poziţioneze destul de sus din punct de vedere salarial.
Tocmai de aceea, anul acesta IT-iştii au fost specialiştii ale căror aşteptări salariale au crescut cel mai mult”, explică Roxana Drăghici, potrivit observatornews.ro.