BUSINESS

Gigantul Airbus amână dezvoltarea unui nou avion cu hidrogen până la mijlocul deceniului următor, în 2035

Gigantul Airbus amână dezvoltarea unui nou avion cu hidrogen până la mijlocul deceniului următor în 2035
sursa foto: Airbus.com

Airbus a declarat vineri că amână planurile de a dezvolta un avion comercial alimentat cu hidrogen până la mijlocul deceniului următor, în 2035, citând evoluții mai lente decât se așteptau în tehnologie, arată Reuters.

Decizia vine după ce constructorul european de avioane a condus eforturile de a introduce o alternativă la SAF. Între timp, americanii de la Boeing sunt mai sceptici cu privire la trecerea la hidrogen în viitorul apropiat.

Gigantul Airbus amână dezvoltarea unui nou avion cu hidrogen până la mijlocul deceniului următor

Întârzierea marchează un eșec pentru ambițiile grupului aerospațial european de a fi un pionier în adoptarea combustibilului pe bază de hidrogen, în timp ce aviația se străduiește să reducă emisiile, un obiectiv susținut cu tărie de CEO-ul Guillaume Faury de când a fost introdus pentru prima dată în urmă cu cinci ani.

Airbus nu a oferit un nou calendar pentru proiect, dar sindicatul Force Ouvriere a declarat că personalul a fost informat la începutul acestei săptămâni că tehnologia rulează cu cinci până la 10 ani în urma ritmului necesar pentru a sprijini obiectivul inițial 2035, transmite Reuters.

Gigantul Airbus amână dezvoltarea unui nou avion cu hidrogen până la mijlocul deceniului următor
sursa foto: Airbus.com

Întârzierea a fost raportată pentru prima dată de agenția franceză de presă AFP.

„Hidrogenul are potențialul de a fi o sursă de energie transformatoare pentru aviație”, a afirmat Airbus într-o declarație trimisă prin e-mail.

„Cu toate acestea, recunoaștem că dezvoltarea unui ecosistem de hidrogen – inclusiv infrastructura, producția, distribuția și cadrele de reglementare – este o provocare uriașă care necesită colaborare și investiții la nivel mondial”.

Obiecivul este reducerea emisiilor nete la 0 până în 2035

Oficialii Airbus au recunoscut că planul de a produce un avion alimentat cu hidrogen – cel mai probabil un turbopropulsor – pentru 100 de persoane nu se aștepta să aducă decât o contribuție marginală la obiectivul sectorului de a ajunge la emisii nete zero până în 2050, dar au susținut că va deschide calea pentru o adoptare mai largă în viitor.

În schimb, industria aviatică se bazează în principal pe combustibilul durabil pentru aviație (Sustainable Aviation Fuel – SAF) pentru eforturile sale de protecție a mediului, susținând în același timp că livrările de la firmele energetice rămân limitate.

Analiștii au apreciat, de asemenea, că acest proiect atractiv a contribuit la atenuarea preocupărilor politice privind impactul aviației asupra emisiilor în unele țări europene, deblocând în același timp o finanțare extrem de necesară pentru sector în timpul crizei COVID-19.

Cu toate acestea, Faury de la Airbus a susținut în mod constant că hidrogenul își va face loc într-o formă sau alta în ecosistemul aviației în următoarele decenii și că Europa ar trebui să preia inițiativa.

Inițiativa contrastează cu o abordare mai sceptică din partea Boeing (BA.N), deschide o filă nouă, care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la implicațiile asupra siguranței și pregătirea tehnică la Salonul aeronautic Farnborough de anul trecut.

Unele grupuri ecologiste susțin că hidrogenul ar avea în continuare un cost ecologic din cauza energiei utilizate pentru producerea sa.

Decizia de a suspenda proiectul privind hidrogenul, denumit ZEROe, vine la o săptămână după ce Airbus Helicopters a renunțat la planurile de a construi un vehicul de mobilitate urbană denumit CityAirbus NextGen, din cauza incertitudinii legate de evoluția tehnologiei bateriilor.

claudiu.popa@mediaflux.ro - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele