WORLD

Grecia relaxează restricțiile și oferă libertate totală persoanelor vaccinate

Grecia relaxează restricțiile și oferă libertate totală persoanelor vaccinate
07 oct. 2021 | 09:52

Guvernul grec a anunțat miercuri că va pune capăt unor măsuri împotriva COVID-19. Astfel, se va elimina interdicţia de circulaţie pe timp de noapte în „zonele roşii” de risc înalt. Și, pentru prima dată în ultimul an, se va putea dansa în localuri și taverne.

Mai mult, oficialii au reiterat un apel către cetățeni pentru a se vaccina pentru a facilita revenirea deplină la normalitate.

Potrivit autorităților, persoanelor complet vaccinate li se oferă libertate totală. În zonele interioare de recreere, cum ar fi barurile și restaurantele, unde numai persoanele complet vaccinate au acces la acces, de acum înainte va fi muzică și clienții vor avea voie să stea în picioare.

„Obiectivul nostru, după tot acest timp de pandemie, este să trecem la o perioadă de convieţuire cu coronavirusul înainte de a reveni la libertatea totală. Prin urmare, pentru vaccinaţi libertatea va fi completă. Pentru ceilalţi, vor fi ridicate restricţiile privind mobilitatea”, a declarat ministrul Thanos Plevris, într-un briefing de presă televizat.

După două lockdown-uri naționale în 2020 și 2021, autoritățile elene au redus treptat restricțiile și în ultimele luni și au implementat măsuri suplimentare de siguranță doar la nivel regional, atunci când datele epidemiologice erau alarmante.

În ciuda numărului încă mare de infecții noi, sistemul național de sănătate poate face față mai bine decât anul trecut. Asta pentru că majoritatea cazurilor noi nu necesită spitalizare din cauza progresului vaccinărilor, a explicat ministrul.

Grecia a raportat 2.876 de cazuri noi și 34 de decese în decurs de 24 de ore, în timp ce 334 de pacienți au fost intubați în unități de terapie intensivă.

Până în prezent, aproximativ 6,2 milioane de persoane, respectiv 57% din populație, au fost vaccinate, conform ultimelor date oficiale.