NEWS

Grevă la STB de vineri, 1 septembrie. Se blochează iar Bucureștiul? Astăzi expiră contractul colectiv de muncă

Grevă la STB de vineri 1 septembrie. Se blochează iar Bucureștiul Astăzi expiră contractul colectiv de muncă
sursa foto: colaj foto

Se anunță o nouă grevă la STB după ce negocierile cu Bucureștiul ar putea fi din nou paralizat de o greva a angajaților societății de transport public chiar în apropiere de începerea anului școlar. Membrii sindicatului de la societatea de transport spun că vor declanșa o greva începând cu 1 septembrie.

Grevă la STB de vineri, 1 septembrie

Astfel, negociatorii din partea sindicaliștilor STB şi reprezentanții guvernului nu au reușit să ajungă la o înțelegere privind contractul colectiv de muncă ce urmează să expire chiar joi, 31 august, motiv pentru care de mâine, 1 septembrie, angajații transportului în comun din București urmează să intre în grevă.

Revendicările angajaților STB nu au fost aprobate, astfel că declanşarea conflictului de muncă pare iminentă. Potrivit unor surse citate de Fanatik, propunerea guvernului la revendicările salariale ale sindicaliştilor a fost aceea de a include aceste majorări sub formă de sporuri, lucru neacceptat de reprezentanţii angajaţilor.

Actualul contract colectiv de muncă al angajaților expiră pe 31 august, iar negocierile cu guvernul s-au purtat pe parcursul ultimelor şase săptămâni.

De o luna și jumătate sunt purtate discuții cu conducerea Societății de Transport București (STB), în condițiile în care pe 31 august expiră contractul colectiv de muncă al angajaților, arată sindicaliștii companiei de transport în comun din București.

Se cer majorări salariale și condiții de muncă mai bune

Șoferii și vatmanii susțin că vor majorări salariale și condiții mai bune de muncă. În schimb, li se propun sporuri din partea conducerii. Astăzi a avut loc ultima rundă de negocieri, fără succes, iar mâine este organizată încă o întâlnire a sindicaliștilor cu directorul general Adrian Crit, transmite televiziunea Digi 24.

Se blochează iar Bucureștiul?

Ultima greva a angajaților STB a avut loc anul trecut și a durat cinci zile. În acea perioadă, protestul de atunci a paralizat întreagă capitală, iar bucureștenii au fost nevoiți să circule cu metroul, mașinile personale sau taxiurile.

Grevă la STB 2022
sursa foto: Aleph TV

Conflictul de muncă din 2022 a creat un scandal imens la nivelul administrației locale, iar traficul a fost dat serios peste cap. Vasile Petrariu, liderul de sindicat al angajaților STB a fost acuzat la acea vreme că ar fi pus la cale o greva ilegală.  Atunci, mai mulți șoferi și vatmani care nu au lucrat timp de peste 3 zile au fost demiși sau au fost penalizați.

Astăzi expiră contractul colectiv de muncă

Contractul colectiv de muncă al angajaților STB expiră joi, 31 august, iar Sindicatul Transportatorilor din București anunță că, dacă nu se aprobă noul document, vor fi declanșate procedurile pentru grevă generală în STB.

Negocierile pentru noul contract colectiv de muncă au început încă din luna iulie, însă sindicatul nu a ajuns la un consens cu conducerea STB. Capitala este tot mai aproape să se confrunte, încă o dată, cu o grevă declanșată de angajații STB.

Luni, 28 august, Adunarea Generală Extraordinară a Sindicatului Transportatorilor din București a dezbătut stadiul negocierilor pentru noul Contract Colectiv de Muncă (CCM). Tot în cadrul acestor discuții, a fost aprobată o Rezoluție privind pașii care, în continuare, trebuie urmați, inclusiv în cazul în care o să fie declanșat un conflict colectiv de muncă.

În cadrul acestei ședințe extraordinare, sindicaliștii au subliniat că, în urma celor 16 întâlniri ale Comisiei de negociere a Contractului Colectiv de Muncă, 50 dintre propunerile înaintate de Sindicat au rămas nesoluționate, mai ales cele legate de majorarea salariilor angajaților STB, astfel încât aceștia să poată face față inflației.

Un punct asupra căruia s-a insistat a fost propunerea directorului general al STB SA, Adrian Criț, de a se introduce sporurile în salariile de bază, propunere respinsă cu fermitate de Adunarea Generală, transmite Sindicatul Transportatorilor din București.

Declanșarea conflictului colectiv de muncă la nivel de STB

La finalul ședinței a fost aprobată o Rezoluție prin care Biroul Executiv al STB a fost împuternicit să demareze procedurile pentru „declanșarea conflictului colectiv de muncă la nivel de STB SA, cu respectarea Legii 367/2022 a dialogului social și a prevederilor Statutare la nivelul Sindicatului Transportatorilor din București”, dacă problemele rămase în divergență la negocierile CCM nu vor fi rezolvate până în data de 31.08.2023, a transmis sursa citată.

Ultima întâlnire a Comisiei de negociere a noului Contract Colectiv de Muncă are loc miercuri, 30 august 2023, iar joi, 31 august, vechiul document expiră.