La începutul acestui an, veștile care veneau dinspre Grigore Leșe nu erau deloc îmbucurătoare. Rapsodul suferise un accident vascular cerebral și decisese să se retragă la mănăstire.
Artistul simțea nevoia să fie mai aproape de Divinitate, convins fiind că pacea și liniștea de acolo aveau să-i aducă vindecarea.
„Dumnezeu și-a întors fața către mine. Aici este noua mea casă. Am ajuns în acest loc minunat după o situație delicată din viața mea, o perioadă agitată, cu zeci de filmări. M-am ostenit atât de tare, încât în decembrie am făcut un accident vascular. Am fost internat, la Floreasca, două zile. După acest accident, apropiații mei s-au speriat atât de tare, deși nu a fost un accident atât de grav încât să nu mai știu de mine, și mi-au interzis să mai merg la casa din Baicului, unde făceam efortul să urc cinci etaje. Au fost mai multe variante unde să locuiesc, însă eu am ales să vin aici, la Parohie.”, povestea Grigore Leșe.
Artistul de muzică populară a avut dreptate. Zilele petrecute departe de agitația contemporană i-au folosit, iar astăzi descoperim cu bucurie că Grigore Leșe se simte din ce în ce mai bine.
Paparazzi mediaflux.ro l-au surprins pe Leșe zilele trecute în timp ce se odihnea la una dintre terasele bucureștene. Scăldat de soare și îmbrăcat în straie populare, așa cum l-am descoperit o viață, artistul a petrecut minute bune atent fiind la noutățile care-i veneau pe telefonul mobil. S-a bucurat de liniște și de o cafea. Semne bune anul, are, așa cum spune o vorbă din popor.
Opera lui Grigore Leșe promovează de zeci de ani România peste hotare. Pe lângă succesul de necontestat pe care-l are în România, Grigore Leșe a depășit granițele țării cu ale sale cântări despre Bucovina.
Născut în Maramureș, artistul de 67 de ani este doctor în muzică și profesor la Facultatea de Litere a Universității București și la Universitatea de Muzică. Pin eleganța sa specială și felul în care alege să poarte straiele populare românești, Leșe a păstrat întotdeauna esența culturii tradiționale românești.
Toate hainele sale, mai ales cămășile maramureșene, sunt creații ale unor meșteri populari, la fel și gențile din piele, toate lucrate manual. Artistul se mândrește, de altfel, și cu o colecție de 40 de pălării, provenite din Lăpuș, dar și din Panama, Cordoba, India și Mexic.
„Am fost crescut de bunicii mei în rugăciune, am rădăcină adâncă. Am crescut într-o comunitate țărănească, unde oamenii îl înconjoară pe Dumnezeu. Locul unde stau acum se potrivește cu locul copilăriei mele. Aici pot să creez și să trăiesc profund. Nu vreau să mă risipesc’, mărturisea Grigore Leșe pentru Click.ro.