Gripa este cunoscută drept o infecție virală contagioasă, epidemică sau pandemică, determinată de mai multe tipuri de virusuri, printre care A, B sau C. Simptomele pot debuta brusc, iar infectarea altor persoane se face foarte rapid. În România crește rapid numărul cazurilor de îmbolnăvire, motiv pentru care medicii trag un semnal de alarmă în acest context.
Nu există un tratament specific pentru gripă, ci doar o anumită medicație. Aceasta se folosește în toate spitalele, dar cu limitări. În afara spitalelor, medicația este recomandată de către medicul specialist în funcție de simptomele fiecărui pacient în parte.
“Simptomatologia gripei nu ține de vârstă ci, mai degrabă, de fiecare organism și modul în care este pregătit să reziste în fața unui virus. Evident, persoanele cu imunitatea mai puternică pot fi mai puțin afectate, sau pot să facă o formă mai ușoară de boală, față de restul persoanelor. Simptomele gripei le putem observa, în egală măsură, și în alte răceli de sezon, sau în boala covid ori anumite tipuri de pneumonii. Gripa este o boală care afectează întreg organismul, nu se oprește la anumite zone ale corpului, și poate produce pneumonii grave, cu probleme mari respiratorii, de asta vorbim mult de persoane care sunt intubate din cauza insuficienței respiratorii”, a declarat pentru Digi24 medicul Sandra Alexiu, Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Iflfov.
Gripa are mai multe simptome comune:
“Ne confruntăm în această perioadă (lunile ianuarie – februarie 2025) cu două tipuri de gripă, respectiv gripa A și B. Este o provocare mare acum în sistemul medical pentru că, dacă la început, gripa debutează ca o simplă răceală (tuse, nas înfundat, dureri musculare, febră), ulterior pot apărea și complicațiile severe.
Este foarte important ca gripa să fie diagnosticată la timp, iar pentru asta se găsesc disponibile în farmacii mai multe tipuri de teste. Sunt teste simple pentru gripa A și B sau teste combo (gripă și covid) sau, pentru copii, unde există, predominant, și infecție cu virus sincițial respirator (VSR) există test triplu (pentru gripă, covid și VSR)”. Modalitatea cea mai importantă de prevenție este vaccinarea.
Aceasta trebuie făcută toamna, astfel încât să îi dăm șansa organismului (sistemului imunitar) să lupte cu boala”, a declarat pentru Digi24 medicul pneumolog Roxana Nemeș.
“Gripa este o infecție virală, care se transmite foarte ușor pe cale aeriană de la o persoană bolnavă la o alta sănătoasă. Persoanele care pot suferi complicații din cauza gripei sunt cele diagnosticate deja cu o afecțiune respiratorie cronică (de ex: pacienți care suferă de astm), dar și extremele de vârstă precum copiii și persoanele vârstnice.
O atenție deosebită trebuie oferită copiilor cu vârsta până în 5 ani, femeilor gravide și lăuze și bătrânilor internați în centre de îngrijire precum azilele. Dacă nu este tratată corect și mai ales la timp, gripa poate avea complicații severe și se poate ajunge la deces. În aceste momente există cazuri grave de gripă în România, atât în rândul copiilor, cât și adulților. Au fost raportate, la nivel national, și decese din această cauză” a precizat medicul pneumolog Roxana Nemeș.