NEWS

Guvernul va obține anul acesta 95 de milioane de lei prin impozitarea veniturilor încasate din bacșiș

Guvernul va obține anul acesta 95 de milioane de lei prin impozitarea veniturilor încasate din bacșiș
www.assets.republica.ro

Guvernul va obține anul acesta 95 de milioane de lei prin impozitarea veniturilor încasate din bacșiș. Începând de la 1 ianuarie, bacșișul ar trebui să fie evidențiat atât pe nota pe plată, cât și pe bonul fiscal

Sumele provenite din bacșiș vor fi distribuite integral angajaților, iar banii din această sursă ai angajaților vor fi considerați venituri cu reținere la sursă, fără să fie cuprinse în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale și fără a intra în sfera de aplicare a TVA. Nerespectarea prevederilor legate de bacșiș va fi considerată contravenție, sancționată cu amendă cuprinsă între 2.000 lei și 4.000 lei.

Guvernul va obține anul acesta 95 de milioane de lei prin impozitarea veniturilor încasate din bacșiș în industria HoReCa, relevă date analizate de Profit.ro. Având în vedere că această sumă ar fi echivalentul impozitului pe venit de 10%, ar rezulta că autoritățile iau în calcul fiscalizarea unor venituri din bacșiș de 950 de milioane de lei în 2023, an în care bacșișul începe să fie evidențiat atât pe nota pe plată, cât și pe bonul fiscal, conform noilor reguli.

Astfel, statul își ia partea din niște bani care în trecut erau fiscalizați puțin spre deloc, în timp ce firmele active în HoReCa își ating un obiectiv pe care îl au de mai mulți ani, acela de a avea un control mult mai mare asupra banilor din bacșiș ai chelnerilor, pe care îi pot folosi ulterior discreționar pentru a suplimenta remunerarea salariaților. Singurii care pierd sunt chelnerii.

Bacșișul, în alte țări

În lume, cultura bacșișului diferă de la țară la țară. Dacă în majoritatea țărilor lăsăm între 5 și 20% din valoarea totală a notei de plată ca „tip”, în statele arabe acesta variază de la 5 la 35% din valoarea serviciilor. Țări în care bacșisul se pune pe nota de plată, dar se obișnuiește și un bacșiș extra: Italia, Elveția, Columbia, Egipt, Bolivia.

În Uniunea Europeană, abordarea nu este una unitară. Unele țări, cum ar fi Spania, Bulgaria, Ungaria, nu au nicio reglementare în legislație. Altele, însă, au prevederi în acest scop. În Franța, bacșișul este inclus pe bonul fiscal, iar sumele astfel încasate de către companii sunt, ulterior, distribuite către angajați, conform legii. Se consideră însă a fi veniturile angajatorului, iar taxarea se face la angajator.