WORLD

Hamas spune că este dispusă să meargă mai departe cu încetarea focului în Gaza și va elibera alți trei ostatici

Hamas spune că este dispusă să meargă mai departe cu încetarea focului în Gaza și va elibera alți trei ostatici
sursa foto colaj

Grupul militant palestinian Hamas a semnalat joi că o criză care amenință să destrame acordul de încetare a focului din Gaza ar putea fi evitată în ciuda incertitudinii cu privire la numărul de ostatici care urmează să fie eliberați sâmbătă și a dezacordurilor cu privire la furnizarea de ajutoare, transmite Reuters.

Încetarea focului de 42 de zile a părut aproape de eșec în această săptămână, pe fondul acuzațiilor ambelor părți de încălcare a acordului încheiat luna trecută cu ajutorul mediatorilor egipteni și qatarioți și cu sprijinul Statelor Unite.

Hamas spune că este dispusă să meargă mai departe cu încetarea focului în Gaza și va elibera alți trei ostatici

Hamas a declarat că nu dorește ca acordul să se prăbușească, deși a respins ceea ce a numit „limbajul amenințărilor și al intimidării” din partea premierului israelian Benjamin Netanyahu și a președintelui american Donald Trump. Aceștia au declarat că încetarea focului ar trebui să fie anulată dacă ostaticii nu sunt eliberați, arată Reuters.

„În consecință, Hamas își reafirmă angajamentul de a pune în aplicare acordul așa cum a fost semnat, inclusiv schimbul de prizonieri în conformitate cu calendarul specificat”, a declarat Hamas într-o declarație.

Hamas, al cărui lider principal din Gaza, Khalil Al-Hayya, se află în vizită la Cairo pentru discuții cu oficiali egipteni din domeniul securității, a declarat, de asemenea, că mediatorii egipteni și qatarioți vor continua eforturile „pentru a elimina obstacolele și a închide lacunele”.

Hamas a acuzat Israelul că nu a respectat clauzele

Săptămâna aceasta, Hamas a acuzat Israelul că nu a respectat clauzele care prevăd o creștere masivă a livrărilor de ajutoare și a declarat că nu va preda trei ostatici care urmează să fie eliberați sâmbătă până când problema nu va fi rezolvată.

În replică, Netanyahu a ordonat convocarea rezervelor și a amenințat că va relua operațiunile de luptă care au fost suspendate timp de aproape o lună dacă ostaticii nu vor fi returnați.

Ministrul israelian Avi Dichter, membru al cabinetului de securitate al lui Netanyahu, a declarat joi la radioul public israelian că nu crede că Hamas va putea ieși din acord.

„Există un acord, ei nu vor putea da mai puțin decât ceea ce este în acord”, a spus el. „Nu cred că Hamas se poate comporta altfel”.

Surse de securitate egiptene au declarat pentru Reuters că se așteaptă ca echipamentele grele de construcție să intre joi, iar dacă acest lucru se va întâmpla, atunci Hamas va elibera ostaticii sâmbătă.

Impasul dintre Israel și Hamas amenință să reaprindă conflictul, care a devastat Gaza și a adus Orientul Mijlociu în pragul unui război regional mai amplu.

Oficialii egipteni și cei din Qatar au depus eforturi pentru a evita o ruptură, iar un oficial palestinian apropiat de eforturile de mediere a declarat că ambele părți au fost de acord să continue cu încetarea focului și cu schimbul de ostatici cu prizonieri palestinieni.

Probleme cu corturile și casele mobile

Discuțiile de la Cairo s-au concentrat pe probleme precum permisiunea Israelului de a permite intrarea de case mobile, corturi, provizii medicale și de combustibil, precum și utilaje grele necesare pentru îndepărtarea molozului, a declarat Hamas.

Salama Marouf, șeful biroului media al guvernului condus de Hamas în Gaza, a declarat pentru Reuters că doar 73 000 din cele 200 000 de corturi necesare au ajuns în enclavă, în timp ce nicio casă mobilă nu a fost permisă până acum.

COGAT, agenția militară israeliană care supraveghează livrările de ajutoare în Gaza, a declarat că 400 000 de corturi au fost permise până în prezent, în timp ce țările care trebuiau să furnizeze case mobile nu le-au trimis încă.

Oficialii internaționali din domeniul asistenței au confirmat că ajutoarele au ajuns în Gaza în ciuda problemelor logistice considerabile, deși au avertizat că este nevoie de mult mai mult.

„Am văzut îmbunătățiri în unele privințe, dar, cu siguranță, răspunsul nu este nici pe departe suficient pentru a satisface nevoile atâtor oameni care se confruntă cu atât de multe distrugeri și pierderi”, a declarat Shaina Low, un oficial al Consiliului Norvegian pentru Refugiați cu sediul în capitala iordaniană Amman.

Aceasta a declarat că materialele pentru adăposturi au fost trimise, în ciuda restricțiilor israeliene privind așa-numitele materiale „cu dublă utilizare”, care ar putea fi utilizate și în scopuri militare.

Incertitudini privind acordul

La îndoielile din această săptămână cu privire la acordul de încetare a focului s-a adăugat reacția ostilă din lumea arabă la comentariile lui Trump potrivit cărora palestinienii ar trebui să fie mutați din Gaza pentru a permite dezvoltarea acesteia ca o proprietate la malul mării sub controlul SUA.

În cadrul încetării focului, Hamas a eliberat până în prezent 16 ostatici israelieni dintr-un grup inițial de 33 de copii, femei și bărbați în vârstă, care au fost de acord să fie schimbați cu sute de prizonieri și deținuți palestinieni în prima etapă a unui acord în mai multe faze.

Hamas a eliberat, de asemenea, cinci ostatici thailandezi în cadrul unei eliberări neprogramate.

Negocierile privind o a doua etapă a acordului, în care mediatorii sperau că vor conveni eliberarea ostaticilor rămași, precum și retragerea completă a trupelor israeliene din Gaza, ar fi trebuit să fie deja în curs de desfășurare la Doha, dar o echipă israeliană s-a întors acasă luni, la două zile după sosire.

Amenințarea cu anularea încetării focului de 42 de zile care a stat la baza acordului a atras mii de protestatari israelieni pe străzi în această săptămână, cerând guvernului să respecte acordul pentru a aduce acasă ostaticii rămași.

Războiul din Gaza a izbucnit după un atac asupra Israelului condus de Hamas la 7 octombrie 2023, care a ucis cel puțin 1 200 de persoane, conform cifrelor israeliene, și a dus la luarea a peste 250 de ostatici.

Acest lucru a declanșat un răspuns israelian necruțător care a devastat enclava de coastă și a ucis peste 48 000 de palestinieni, potrivit autorităților sanitare din Gaza.

claudiu.popa@mediaflux.ro - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele