NEWS

Impozite în funcție de venituri. Scenariile Guvernului pentru impozitarea progresivă în România

Impozite în funcție de venituri. Scenariile Guvernului pentru impozitarea progresivă în România
Foto: MediaFlux

Vom plăti impozite în funcție de venituri. Guvernul ia în calcul ca din 2025, românii să plătească cote diferite de impozitare în funcție de salariul pe care îl câștigă.

În acest moment există pe masa guvernului mai multe scenarii, inclusiv Fondul Monetar Internațional a propus anumite cote de 10%, 15%, 25% și 30%.

Impozite în funcție de venituri. Guvernul trebuie să ia o decizie în acest an

Scenariul numărul 1 prevede un impozit de 15% pentru toate salariile din România.

Cel de-al doilea scenariu prevede introducerea impozitului progresiv și aici există două variante: 10% pentru salariile de până în 5.850 de lei și 20% pentru salariile de peste 6.000 de lei.

Cea de-a doua variantă presupune impozit de 10% la salariile de până la 7.956 de lei net și 25% la salariile de peste 8.000 de lei net.

În tot acest context, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș a subliniat că aceste decizii sunt probleme de doctrină ale partidelor politice. Adică această alegere pe care trebuie să o facă guvernul.

De asemenea, a subliniat că există reale beneficii ale cotei unice. Decizia urmează să fie luată în cursul acestui an.

Capcanele impozitării progresive

O eventuală revenire la impozitul progresiv pentru salarii aduce o serie de capcane, spun economiștii.

Despre ce este vorba? Să luăm cazul salariilor bugetare. Să plecăm de la ipoteza că impozitul progresiv va impune o cotă mai mare decât cea actuală, de 10%, pentru salariile brute de peste 7.350 de lei, adică salariul mediu pe economie. Pare un nivel rezonabil pentru o creștere progresivă a impozitelor.

Dacă luăm, cu titlul de exemplu, o creștere a impozitelor pentru salariile mai mari de 7.350 lei brut la o cotă, să zicem, de la 10% la 20% ar însemna o reducere a salariului net și o creștere a impozitării. Pentru salariile plătite din fonduri publice impozitul progresiv va aduce o problemă majoră și anume nemulțumirea angajaților din sectorul bugetar care își vor vedea veniturile nete diminuate.

Guvernul va fi pus în fața unei situații delicate și anume fie să păstreze scăderea salariilor din sectorul public (greu de crezut, pentru că presiunile sindicatelor ar fi enorme), fie să crească salariile brute astfel încât salariul net să fie egal cu cel dinainte de aplicarea cotei progresive de impozitare.

Măsura de creștere a salariilor brute (foarte probabilă, de altfel) va aduce însă o altă mare problemă, respectiv o creștere a impozitelor și contribuțiilor aferente unui salariu brut mai mare. Impozite și contribuții care în cazul salariilor plătite din fonduri publice vor fi achitate chiar de la bugetul de stat. Cu alte cuvinte, bugetul va plăti mai mult în cazul introducerii impozitării progresive, ceea ce va însemna o presiune în plus asupra cheltuielilor bugetare și implicit asupra deficitului.

Situația din mediul privat

În plus, situația din sectorul privat va fi și mai complicată. În sensul că firmele vor încerca să găsească modalități de optimizare a plății salariilor, adică salariile brute care vor fi scăzute sub un anumit prag al noii grile de impozitare vor însemna un venit net mai mare decât cel aflat într-un prag superior de impozitare.

Sau va reveni la modă utilizarea microîntreprinderilor pentru contractele de valori mari.

În concluzie, o eventuală creștere a impozitării va obliga firmele private să își regândească grilele de salarii și, de asemenea, nu este deloc sigur că bugetul va încasa mai mulți bani decât va plăti în contul impozitului progresiv, potrivit RFI.

 

 

malina@mediaflux.ro Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele