În ultima lună din 2024, sobele pe lemne vor fi interzise. A fost anunțată prima țară care va lua această măsură. Și în România se poartă ample discuții cu privire la schimbarea aceasta.
Germania este prima țară care aplică documentul legislativ la 31 decembrie. Conform noilor prevederi, echipamentele mai vechi să fie modernizate sau înlocuite pentru a respecta noi standarde de emisii.
Sobele pe lemne sau șemineele mai vechi vor fi înlocuite. Sunt luate în calcul cele instalate înainte de 2010. Acestea vor fi modernizate sau schimbate complet, pentru a îndeplini noile standarde de emisii.
Limitele de emisii sunt acum mai stricte:
Legea Federală de Protecție a Emisiilor (BImSchV) a actualizat regulile pentru a reduce poluarea aerului, în special în orașele germane unde există mult praf în aer.
Pentru a nu primi amendă și pentru a contribui la reducerea poluării, românii care se află în această țară trebuie să se conformeze regulilor. Regulile noi cer ca proprietarii de sobe și instalații de încălzire mai vechi să le modernizeze sau să le scoată din uz, în funcție de anul în care au fost instalate.
Data instalării (de pe plăcuța de identificare) este esențială pentru a afla termenul limită până la care trebuie modernizat sau oprit echipamentul.
Există și scutiri: Până în 2010, unele instalații mai mici (sub 15 kW) nu erau supuse cerințelor stricte, dar acum toate dispozitivele noi trebuie să respecte reguli de emisii, scrie ziarulromanesc.de.
Cel mai important pas este verificarea anului instalării. Pe fiecare sobă sau șemineu ar trebui să existe o plăcuță de identificare a anului.
Ulterior, este necesară o verificare a emisiilor. Aceasta este făcută de un specialist care analizează emisiile de praf și particule. În general, verificarea se face în timpul curățării unui coș de fum.
Sunt necesare câteva măsuri pentru a evita amenda:
Ministerul Energiei din România s-a angajat, în fața Comisiei Europene, să reducă emisiile de carbon până în 2030. Principalele măsuri drastice care vor fi implementate fac referire la decarbonizarea sistemelor centralizate de încălzire din orașe și modernizarea sistemelor de încălzire și răcire din zonele rurale. Așadar, în mediul rural, România vrea să renunțe la sobele tradiționale pe lemne, în favoarea pompelor de căldură. Pentru a sprijini această tranziție, Guvernul va lansa programul „Rabla pentru sobe”, care le va permite cetățenilor să achiziționeze sisteme de încălzire ce respectă normele europene.
„Este prevăzută creșterea ponderii SRE în consumul final brut de energie la 38,3%, față de 36,2% în prima versiune a PNIESC-ului actualizat, creștere care va fi realizată mai ales prin consolidarea utilizării pompelor de căldură și scăderea consumului de gaz.
În plus, noile măsuri incluse în versiunea actuală a PNIESC-ului actualizat prevăd amestecarea biometanului cu gazul natural în sistemul național de transport (SNT), estimându-se că biometanul va atinge o pondere de 5% în SNT în 2030. Chiar și în aceste condiții, atingerea obiectivului fixat de Comisia Europeană pentru 2030, de 41% privind ponderea SRE în consumul final brut de energie, rămâne o provocare″, se arată în documentul citat.
Ministerului Energiei anunță că, din totalul gospodăriilor din România care sunt efectiv locuite – estimat la 7,5 milioane – cele mai multe se încălzesc cu lemne. Ar fi vorba de aproximativ 3,5 milioane de locuințe. Cele mai multe sunt în mediul rural. În schimb, doar o șesime din gospodării sunt racordate la sisteme de încălzire centralizate – 1,2 milioane, dintre care 600.000 în București – iar 2,5 milioane se încălzesc cu gaze naturale, fie în centrale de apartament, fie în sobe. Restul locuințelor sunt încălzite cu păcură, motorină, GPL sau energie electrică.