Incendii inexplicabile în Marea Neagră, aproape de România. Acestea au fost surprinse de sateliţi americani, potrivit FIRM (Fire Information for Resource Management) al NASA.
Incendiile sunt localizate în Marea Neagră în locuri fără platforme de producție de gaze și petrol.
Grupul Crimean Wind a postat fotografii cu descoperirile sale de acum o lună, iar pe 3 noiembrie, a scris.
„Se întâmplă ceva grav pe mare, despre care nu știm aproape nimic. Forțele de Apărare ucrainene nu comentează prezența și cauzele incendiilor pe mare”, a transmis Crimean Wind, alături de fotografiile cu flăcările misterioase din apropierea Insulei Şerpilor.
Grupul de monitorizare din Crimeea a remarcat, de asemenea, că au fost înregistrate urme permanente de incendiu la locul „platformelor Boyko” și a subliniat că, în comparație cu fotografiile din 2 octombrie, „a apărut un nou semn de incendiu pe 2 noiembrie”, urmat de alte două pe zi mai târziu, potrivit Newsweek.
Incendiile se află în apele adiacente Insulei Șerpilor, cunoscută și sub numele de Insula Zmiinyi, în nord-vestul Mării Negre, lângă România. Acesta rămâne un teritoriu disputat în războiul Rusia-Ucraina.
La începutul lunii octombrie, a apărut o înregistrare video cu trupele ucrainene și ruse luptându-se în apropierea avanpostului de la Marea Neagră, la vest de Crimeea. În filmare, soldații ucraineni sunt văzuți confiscând platforme de producție de gaze în timpul nopții, care au rămas sub controlul Rusiei.
Un incendiu asemănător a fost înregistrat, de asemenea, la Feodosia, pe coasta Crimeei, la începutul lunii trecute, însă nu au fost publicate detalii cu privire la cauza lui, potrivit Reuters.
Oleg Kryuchkov, un consilier al șefului instalat de Rusia în Crimeea, nu a raportat nicio victimă, în ciuda faptului că mai multe rezervoare de combustibil au luat foc.
Platformele Boyko au luat foc și anterior, la sfârșitul lunii august, când toate cele trei platforme de foraj de la est de insula Zmiinyi au fost atacate.
Insula Șerpilor este esențială pentru activitățile civile, comerciale și militare, deoarece este o parte esențială a transportului maritim în și din Marea Neagră, potrivit șefului agenției de informații militare GUR din Ucraina.
Rusia a menținut controlul asupra teritoriului până când Ucraina l-a recucerit în iunie 2022, după ce Moscova și-a retras trupele într-un „gest de bunăvoință”.
Insula ucraineană a fost una dintre primele ținte rusești la începutul războiului. Înainte de 2022, Moscova a capturat mai multe platforme de foraj de gaze la scurt timp după ce a anexat Crimeea în 2014.
Anul trecut, Ucraina a declarat că a recâștigat controlul asupra platformelor, cunoscute sub numele de turnurile Boyko.